Skocz do zawartości
IGNORED

Moderatorzy - propozycja

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

forum rozroslo sie w ostatnich miesiacach z niewielkiego, kameralnego wrecz, do calkiem pokaznej "bestii" (slowo bestia zostalo uzyte bynamniej nie przypadkowo). Niestety, co zauwazylo wiele osob, wieksza ilosc uczestnikow pociagnela za soba spadek jakosci wypowiedzi - i nie mam tu tak do konca na mysli wiedzy merytorycznej - ale po prostu uprawiane tu przez niektorych bicie piany, w ktore na dodatek daja sie wciagac niektorzy "starzy" forumowicze. Przy takiej ilosc wpisow Lukasz nie jest oczywiscie w stanie zaponowac nad wszystkim co dzieje sie w kazdym watku, rowniez opcja "nie na temat" nie sprawdza sie poniewaz nikomu nie chce sie klikac przy kazdym z np 150 wpisow, po to, zeby watek wyladowal na bocznicy. Z forum zniknelo rowniez conajmniej kilku wartosciowych uzytkownikow, a wielu innych pojawia sie jedynie sporadycznie i oczywiscie znikneli glownie Ci "wartosciowi" uzytkownicy. Stad pomysl by jednak pojawili sie na forum moderatorzy - oczywiscie to Lukasz ich sobie dobierze, da im uprawnienia jakie uzna za stosowne i moze dzieki temu uda sie przynajmniej troche podciagnac poziom forum.

Piszcie co o tym myslicie - Lukasz zapewne przeczyta i w zaleznosci od tresci wpisow podejmie decyzje.

PS. doskonale wiem, ze brylowac w tym watku beda pewne osoby, ktore zyja tu biciem piany - ale prosze o wpisy osoby, ktorym faktycznie zalezy na jakosci, a moze wrecz istnieniu tego forum.

https://www.audiostereo.pl/topic/5854-moderatorzy-propozycja/

Kiedyś padła "obrazoburcza" propozycja wprowadzenia logowania. Przeszła, logowanie funkcjonuje i uważam, że to bardzo dobrze.

Moderator jest w pewnym sensie cenzorem. Ale rozważając wszystkie za i przeciw - jestem ZA.

>pal55

Zgadzam się i też wołam o mederatorów... którzy by nas żuczków (czy tak się pisze 'żuczków'?) odciążyli od sporej ilości "nowych" wątków, poruszanych już chyba po raz 1000-ny =)

Anyway, sam niedawno zacząłem się aktywniej poruszac po forum, przeczytałem też wątki wcześniejsze, lecąc po wybierałce na dole i niestety jest jak mówisz -> sporo niezalogowanych userów bije pianę, część wpisów to ewidentne prowokacje obliczone właśnie na taki dym. A ludzie którzy się udzielali jeszcze parę miechów temu - milczą.

Tak niestety jest z każdym większym forum, przyciągają one sporo 'harcowników, tyle że userzy którzy coś wiedzą przestają wtedy pisać :-( KRÓLESTWO ZA MODERATORÓW! :) Niech kilka najstarszych stażem osób ma prawo kasować posty, tematy i rozdawać delikatne bany - na pisanie of coz, a nie czytanie.

Bez moderacji, logowania i jednak sorry - bez banów -> upadek i poruta pod nawałem idiotycznych postów pt. altusy, system stereo do 100 zł itp... I już nie będzie niezaleznego od dystryb. miejsca gdzie można w doskonałym towarzystwie podyskutować o hi-fi. szkoda by była :((

• Redaktorzy

w tej chwili nie bardzo mnie interesuje czy jakas funkcja jest "obrazoburcza" czy nie ;) forum rosnie i nie wiem czy w tym miesiacu uzytkownikow nie bedzie 80tys. (widząc po pierwszych dniach lutego tak pewnie bedzie)

mysle jak nad tym zapanowac bo zbyt duzo wpisow to jakies osobiste wycieczki, które może dla zainteresowanych są ciekawe ale dla pozostałych bardziej irytujące niż cokolwiek wnoszące. nie mam czasu czytac wszystkiego wiec potrzeba. mysle czy dalsze podzialy beda pomocne?

zanim zaczniecie krzyczec: zakladka "wybrane" eliminuje ten podzial dla kazdego komu bardziej odpowiada obecna forma

na pewno ktos by sie przydal chocby do przenoszenia wątków do odpowiednich zakladek - czy do kasowania wpisow tez? tego nie wiem jeszcze

Jestem za. A kto powiedział, że musi być "demokracja" i "tolerancja" (powiedział to chyba Jazz) szczególnie dla głupoty i lenistwa. Ja chcę "mądrości" i "autorytetów", klubu a nie jarmarku, dlatego nie głosujmy tylko działajmy. I trzymajmy poziom ale nie "cenowy" bo forum powinno być dla "mas" ale "mas oświeconych" :-)

Lukasz - może w takim razie na poczatek paru starych userów, którzy mielimy szczytne zadanie przenoszenia dennych postów/nowych a już poruszanych 1000x - do zakładki "trash/bocznica'? Moze to delikatnie uspokoi sytuację :-)

hmm... w moim rozumieniu madoratorzy mieliby dbac o pewien poziom wypowiedzi - ale raczej o poziom kultury, i generalnie o wypowiadanie sie na temat, a nie o poziom wiedzy merytorycznej. Rowniez wcale nie chcialbym wprowadzania jakiegokolwiek elitaryzmu - czyli jesli ktos bedzie pytal co moze kupic za 100, 500 czy 1000 pln to tez w miare mozliwosci postarajmy sie pomoc - nie kazdy ma 20kpln na sprzet i nie cena klockow decyduje o tym kto jest audiofilem.

jak przed paroma chwilami przeczytalem, ze jakis debil oglasza na forum chec sprzedazy swojego PIANOCRAFTa to mi rece i piersi na kolana opadły. Takie posty powinny byc natychmiast usuwane, kwestia banowania zalezy od nachalnosci intruza.

Oczywiście jestem za ostrym moderowaniem. Szkoda ze temat FAQ "romkap" spadł gdzies obijętnie chyba juz na 5 podstrone. Wydaje mi sie tan temat bardzo potrzebny. Chcialem zauwazyc, ze w ostatnich dwóch tygodniach pojawiły sie 3 podobne watki o tunerach. W kazdym wątku te same pytania i rozterki piszących. Wątek nr 2 i 3 powinien byc natychmiast skasowany, a autor poproszony o odswierzenie pierwotnego.

Tak wiec tomecz jest za ostrym moderowaniem. Moim zdaniem to jedyna droga.....

Jezeli temat moderowania przejdzie, moze kazdy wysunie swoje 3 propozycje moderatorow.

Oto moje....:

Jozwa,

Zbig,

Arek

Jestem za.

Coraz więcej wątków szybko odchodzi od tematu i nie są to degresje, które wydają mi się czymś naturalnym w dyskusji na forum. Mam też wrażenie, że niektóre osoby wypowiadające się na forum nie są zainteresowane wymianą myśli i doświadczeń, niezależnie od tego, czy dotyczy to tematu bardziej czy mniej związanego ze wspólną pasją. Nie chcę oceniać niczyich wypowiedzi, pragnę tylko powiedzieć, że coraz trudniej czytać mi forum i coraz mniej chętnie to robie, szczególnie w ostatnich kilku tygodniach.

Ze swojej strony dokładam starań ignorując niektóre wypowiedzi, a nawet kilku autorów. Tyle mogę. Mogę też podkreślić, że jestem za szukaniem rozwiązań umożliwiających funkcjonowanie forum zgodnie z jego ideą. Może właśnie moderatorzy się sprawdzą..., a może z czasem pojawią się inne pomysły. Póki co, ten pomysł padł i głosuję za wykorzystaniem go.

>arek67

dokładnie :-) dla ratowania poziomu merytorycznego warto byłoby poświęcić trochę rozpasanej szaleńczości i radosnej twórczości autorów postów typu "mam 50 zł co mi poradzicie highendowego".

Ja bym chciał poczytać takie dyskusje jak parę miesięcy temu - > merytorycznie dobre i high-endowe wręcz =)

I to nic że sam mam entry-level - czytałem forum wtedy z przyjemnością, a nie lekkim uczuciem zażenowania jak teraz.

lukar, wątek o FAQ był, przegapiles

jeszcze dorzuce 3 grosze:

jestem przeciwny kolejnym podzialom na podfora. Wiecej powiem, jestem tylko za 2 podforumami. STEREO i KINO. Jak bedzie ostra moderacja, nie trzeba kolejnych podforów. Wielu forumowiczow nie interesuje tylko KD, wiec po co kolejne podzialy STEREO.?

kolejna sprawa... wątpie w takiego moderatora, ktory sam zgłasza swoją kandydature, to troche niegrzeczne.

>pal55

Ale nie może być też tak, że facet się pyta "znalazłem to na allegro, co o tym sądzicie" a tam Technics za 100 pln. Po to jest wyszukiwarka. Poza tym jeśli ktoś ma 1000 pln do wydania na cały zestaw, to nie musi krzyczeć na cały kraj.

arek - moze i nie musi krzyczec - ale kogo ma sie spytac?? - wiekszosc ludzi na tym forum zaczynalo od niskiego budzetu i ma jakies doswiadczenie. High-Endowe forum juz jedno istnieje - zajrzyj ile tam jest wpisow :)

>TOMECZ

true :) to ja jeszcze dorzuce: guttena i piotrqa do arka, józwy i zbiga :) ale ja jestem nowy i nie bede tu gadał.

Tak już serio -> najlepiej chyba by Łukasz przemyśłał first dokładnie jakie uprawnienia moderatorskie na poczatek wystosowac. Czy tylko usuwanie postów a samemu sobie zostawiwszy np. bany. A next: zwrócić się

możnabybyło do paru starych stażem i dobrych merytorycznie osób o OSTRĄ I BEZLITOSNĄ opiekę nad wartością MERYTORYCZNĄ forum. Inaczej upadek i zgrzytanie kłami :(

Ja tylko powtórzę, co napisałem wcześniej, dział DIY na forum powinien pozostać, jest parę osób które z niego korzystają. Natomias zauważyłem, że dział MUZYKA, niezbyt sie rozwinął i rozwija...

>pal

zeszło na zakłądki, bo wszyscy są za =) Serio mówię - zobatrz, że nikt po ostatnich tygodniach kretyńśkich postów nie woła że to zamach na demokrację i wolnośc słowa. Jesteśmy za, tylko nich zaczną on idziałać i niech forum da się znów czytać :)

-->Akira

Tak to prawda, bo ostatnio to juz lepsze tematy pojawiaja się na forum Akkusa, choć tam teraz mało ludzi jest.

Dziwne, ale może motłoch z tamta przyszedł tutaj, a tamto forum, się że tak powiem "odfiltrowało" :-)

Nie miałem na myśli "koszenia" Yamahowców, "wyższych Technicowców", Nadow-ców (broń Boże) ale Altusowców, Polaris-owców i BASOWCÓW, którzy są "masą nieoświeconą". I dlatego zawsze mówię "WYSZUKIWARKA". Młodzieży najpierw poczytać potem zadawać "głupie pytania".

> maleo

yup... na przykład własnie usuwac debilne i 'joke'owe' wątki, a takze rozdawac lekkie ostrzezenia i kuksance ludziom sprowadzajacym merytoryczna dyskusje do poziomu bełkotu z prasy kolorowej. np. przy takich watkach jak 'znalazlem 140 zł, co kupic highendowego , ale szybko...' to mi sie widelec na talezu otwiera. usuwac bezlitosnie i bana na dokładkę!

i tez take sa troche dziwne, ktore juz byly dwa dni temu poruszane, a sie komus nie chcialo uzyc wyszukiwarki forumowej albo zajrzec 20 tematow do tylu. bana i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.