Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zabezpieczacie kolumny przed kotem?

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem jakie macie sposoby, patenty i sprawdzone metody na zabezpieczenie kolumn głośnikowych i maskownic przed nie tyle młodym i wszędobylskim kotem, ale przed dojrzalszym, małym skurczybykiem który wie gdzie uderzyć aby Pana "zabolało" :).

Stosowałem już kartony nakładane na kolumny oraz naklejane na maskownice, płytę pilśniową montowaną na rzepy zamiast maskownicy... Mam już trochę tego dość więc miło będzie mi poczytać o Waszych propozycjach.

P.S. Nie, kota nie wywalę...

https://www.audiostereo.pl/topic/58612-jak-zabezpieczacie-kolumny-przed-kotem/

Ja proponuję użycie chemicznego odstraszacza w okolicy kolumn albo przed wejściem do pokoju. Psika się sprayem albo rozsypuje proszek co kilka dni i powinien być spokój

• Użytkownicy+

P.S. Nie, kota nie wywalę...

Pewnie, szkoda by było, upiecz go ;-), jak przegryzie sieciówkę to się sam usmaży ;-)

A tak poważnie to chyba tylko środki chemiczne pozostają.

Robert

...jak przegryzie sieciówkę to się sam usmaży ;-)

Nieprawda, futrzak moich teściów pogryzł kabel od lampy (cały czas podłączonej do gniazda) tak, że druciki wystawały z izolacji i nic- dopiero, jak teściowa odkurzała i ruszyła kabel był błysk i smród.

>A tak poważnie to chyba tylko środki chemiczne pozostają.

Futrzak u mnie w domu jest "zaszczepiony" przed niszczeniem kolumn. (Wcześniej zapolował na muchę siedzącą na kolumnie). Szczepionka polegała na daniu w łeb kilka razy gazetą w pobliżu każdej z kolumn tak, by cały czas miał je przed oczami. Co jakiś czas "dawka przypominająca" i jest spokój- obchodzi głośniki szerokim łukiem.

TO ja zaproponuje malego Bokserka kupic, o takiego!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

O tym piszesz?

Ukryta Zawartość

post-4025-100003297 1255561374_thumb.jpg

post-4025-100003298 1255561374_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myslę, że jest sposób.

1.Wkładamy do CD płytę testową.

2.Włączamy ścieżkę 16kHz i wciskamy pauzę.

3.Ustawiamy gałę na pół mocy.

3.Wołamy kota :)))))

Wredny jestem, ale mam psa. Jak był mały, zawołałem go, pokazałem kolumnę i powiedziałem groźnym tonem - NIE MOZNA!!! I pies zrozumiał. Języka kotów nie znam.

Ja bym zawinoł głosniki w drut kolczasty i najlepiej go pod prąd podłączył ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moj naszczescie kolumn nie rusza,jedynie lubi spac na klocach.Najlepszy byl zestaw Nad-a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrob se maskownice z tego;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ja mam pięć sierściuchów i jakoś do tej pory tylko nieznacznie pozaciągały mi maskownice w poprzednich kolumnach i to przy schodzeniu z nich,obecne nauczyły się (same) omijać - co najwyżej próbują ogryzać logo z przodu,oczywiście z mizernym skutkiem,ale zabawa jest przednia.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Nie rozumię jak można stosować tak brutalne środki jak karabin maszynowy, druty kolczaste, straszne buldogi czy broń biednych i głupich czyli chemię.

Wystarczy przeciesz tylko poprosić małego foxa. Takiego jak na zdjęciu. On oduczy sierściucha niewłaściwych zachowań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to będzie lepsze,a i muzy idzie słuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa sprawa sam mam kota i mam znajomych z kotami i jakoś bez problemów się kota oduczyło :) wystarczyło go odganiać od kolumn i/lub sprzętu i po sprawie (bez użycia siły względem kota używamy albo psikawki z wodą albo czegoś co robi duży huk :) ) po kilku próbach i odganianiu kot sam przestał interesować się sprzętem ;D.

jest specjalny płyn dla kotów tzn przeciwko kotom :) jak spryskasz to omija i nie drapie w to miejsce a żeby nie wskakiwał to wystarczy położyć kalendarzyk cokolwiek i już nie widzi pola do popisu :)

Focal + Naim

Na koty jest bardzo prosty sposób , aby odzwyczaić od drapania, wskakiwania na kolumny itp. Wypróbowany z pełnym skutkiem.

Bardzo drastyczny , ale skuteczny.... ale właśnie tego oczekujecie.

Bierzemy biedne zwierzę na rączki blisko głośnika, rozgłaszamy gwałtownie i kot wieje gdzie pieprz rośnie. U mnie dwie próby spowodowały ,że szerokim łukiem omijał kolumny. Ewentualnie jakaś poprawka w późniejszyn czasie wskazana, celem przypomnienia.

Tylko jeden mały problem , trzeba umiejętnie trzymać kota na rękach, aby w czasie ucieczki nie podrapał :)

Powodzenia.

PS. ewentualnie wypróbować metodę rozgłaszania w momencie przechadzki waszego "przyjaciela" bardzo blisko kolumny . Metoda gwałtownej gło

śności jest jedyną znaną i bardzo skuteczną metodą ( dla mni ).

Ja mam sposób prosty i bezpieczny dla kota (nie testowałem na sprzęcie bo go nie interesował ale na meblach tapicerowanych, powinien też zadziałać)..

Należy miejsca gdzie kot lubi drapać okleić paskami folii aluminiowej (takiej używaną w kuchni)... po ok tygodniu - dwóch jak kilka razy jej dotknie można okleić a kot zapamięta że drapanie kolumn nie jest przyjemne...

pozdrawiam,

• Redaktorzy

zamiast chemicznie sugeruję zniechęcić sierściocha akustycznie - zamów trąbkę kibica na sprężone powietrze (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Przyfiluj kiedy sierścioch zacznie atakować kolumny i po prostu tutnij (z nienacka i najlepiejżeby nie widział, że to ty). Po drugim takim tutnięciu o ataku na kolumny już nawet nie pomyśli.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Właśnie obecnie jestem na etapie nauki kota gdzie nie wolno wskakiwać, drapać itd.

Trzeba to robić za każdym razem - można trzepnąć lekko gazetą ( nie lubi tego) psiknąć wodą, pogłośnić, trzepnąć palcem po uchu oraz gdy zrobi coś zakazanego obecnie wywalam go za drzwi na 5 minut na śnieg i moment jest grzeczniutki i się łasi jak wpuszczę.

Oczywiście gorzej, gdy kot jest dorosły i się przyzwyczaił do drapania maskownicy ale myślę, że zgodnie z prof. Pawłowem i tego można go oduczyć, tylko cierpliwości trzeba...

a swojego wytresowałem od początku :), potrafi na słowo "psik" albo gest podniesionego palca szybko zejść z miejsca np z nowej komody, bo po stołach generalnie jest nauczony że nie chodzi

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.