Jump to content
IGNORED

avt2850 śmierdzi ze słuchawek i się grzeją :)


kuty

Recommended Posts

Poskładałem do kupy ten nieszczęsny zestaw AVT2850 w wersji standardowej ale coś chyba nie tak bo nie wiem jak to podłączyć pod słuchawki bo na każdej płytce wyjście out jest tylko jedno i jak podłączam do słuchawek to jedno out i do masy to mi to niby wzmacnia jeden kanał ale smierdzi ze słuchawek i się grzeją,co gdzie i jak przytknąć żeby pomierzyć?

Jak podłączam miernik do jednego out i do masy to mi pokazuje 8v przeciez to miało byc takie proste,poskładać i grać a nie spalić sobie słuchawki razem z włosami na głowie:) nie mówcie mi żebym dał sobie z tym spokój bo nawet jak bym miałsiedziećprzy tym tydzień i spalić mieszkanie to i tak muszę to uruchomić:)

Link to comment
Share on other sites

Masz wątek dotyczący wzmacniacza to po co tworzysz nowy. Niech wszystkie merytoryczne informacje dotyczące uruchamiania i składania wzmacniacza pozostaną w tym wątku. Sprawdź czy ni podajesz na słuchawki składowej stałej i czy się wzmacniacz nie wzbudza. Wyregulowałeś wzmacniacz?

W sprawie zegarów/zasilaczy/stabilizatorów proszę pisać na muzgaudio@muzgaudio.com

Sklep: www.muzgaudio.com | Projekty: www.muzgdiy.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

kuty 8V na wyjściu nie jest normalną wartością :] i chyba masz b. dobre (mocne) słuchawki że się nie spaliły, ja po montażu każdego wzmacniacza sprawdzam napięcie na wyjściu bo szkoda kolumn za pare klocków czy słuchawek za parę stów

przy tym wzmacniaczu na wyjściu powinno być 2mV na kanał

 

weź miernik, lupę i schemat w ręce i sprawdzaj po kolei czy masz wszystko w właściwym miejscu o właściwej wartości

sprawdź trany czy są dobrze odizolowane od radiatora i jakie napięcie masz po wyprostowaniu

Link to comment
Share on other sites

Po wyprostowaniu mam 2x 11.20v zasilam to z rtansformatora 2x14v 1,5A tylko z jednego plusa i masa a dugi jest niepodłaczony bo nie mam transformatora na +- tylko ten,a co dotyczy izolacji to nawaliłem pasty pomiędzy tranzystory a radiator ale ta pasta jest od procesora po pc taka biała myslę że to nie przeszkadza bo właściwośći cieplne chyba ma podobne do (H) silikonowej

Link to comment
Share on other sites

ok, zobacz czy nie masz wersji nie izolowanej tranzystorów bo mogą się obudowy tranów zwierać poprzez radiator jak masz nieizolowane

 

to co piszesz o transformatorze świadczy że nie jesteś zbytnio wtajemniczony w dziedzinę elektroniki... ja też nie jestem ale wiem że trafa nie mają plusów ani minusów

 

do tego wzmacniacza potrzebujesz zasilania symetrycznego czyli trafo np. 2x12VAC podpinasz 2 przewody z 12V do zasilacza i wspólną "masę" tych przewodów, na samej masie i 12V wzmacniacz ci nie będzie działał bo sobie nie będzie miał skąd wziąć dodatkowego uzwojenia

czyli np. po zasilaczu na jednym uzwojeniu masz +12VDC i 0 a nie +12VDC 0 i -12VDC

 

porób foty tego wzmacniacza to pomyślimy

Link to comment
Share on other sites

ok znalazłem zwykły transformator 1A 9v po wyprostowaniu jest około 11v mam ten zasilacz z avt orginalny i on nie jest symetryczny on tylko udaje symetryczny,z dziedziny elektroniki nie jestem specem ale myśle że tech pieruński wzmacniacz nie jest aż taki trudny w budowie,a polaryzacje diód prostowniczych oraz kondensatorów to znam więc nie popełniłem błędu,rezystory wybierałem na mierniku uniwersalnym zgodnie z opisem.

Co się tyczy tranzystorów tych największych to one nie mają takiej blaszki jak np:stabilizatory lm337,lm317 tylko są takie czarne jednolite,odkręciłem od radiatora i podłączyłem na chwile i lewy kanał pracuje,stabiliztory się grzeją napiecie stałe na wyjściu po przekręceniu potencjometru max w prawo to 1,67v i ten kanał tylko gra a drugi tak jak by zdechł a napięcie na wyjściu to Uwaga! 19v!!

Porobie potem zdjecia bo inaczej to bedzie wam trudno coś z opisu wywnioskować,może coś żle podpiołem.

Link to comment
Share on other sites

nie moge skombinować aparatu,ale coś mi się wydaje że to avt poleci do kosza i zrobie sobie owiele łatwiejszy wzmacniacz na tpa6120a który jeden kolega forumowy nazwał Tado amp,miałem już go kiedyś robić ale nie miałem układu,a teraz mam.

Link to comment
Share on other sites

Udało mi się zrobić zdięcia może ktoś coś wypatrzy bo mi ręce opadaja,nie potrafie tego wzmaka ustawic żeby nie miał takiego wysokiego napięcia na wyjściu,a napięcie mierze dokładając voltomierz do out i do masy na jednym kanale,może żle mierze?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21567-100003138 1255716244_thumb.jpg

post-21567-100003139 1255716244_thumb.jpg

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

dodaje lesze zdjecia bo tamte sa słabe

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21567-100003126 1255717326_thumb.jpg

post-21567-100003127 1255717326_thumb.jpg

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

podaje pomiary lewego kanału tego który gra choć fatalnie brumi:

miernik ustawiony na 20v wyjscie

out wzglendem masy 0.001v-0.02v

in+gnd>00.0v

in-gnd>00.0v

miernik ustawiony na200mv

Baza T9 (środkowa nóżka) 15.4mv skacze

t10>18.6mv skacze

T11>miernik ustawiony na 20v

T11>10.42v

T12>9.83v

Link to comment
Share on other sites

dodam że udało mi się ustawić na wyjściu w lewym kanale ok 200ma ale dopiero jak wlutowałem w miejsce R10 opornik 22om ale potencjometr jest taki czuły że strach go dotykac bo strasznie zmienia się napięcie,prawego kanalu narazie nie dotykam bo tam to jest masakra z napięciami,wydaje mi sie że coś nie tak z płytką zasilacza bo prawy rezystor R2 0,47om 2W uległ przypaleniu i byc może z tąd problemy z prawym kanałem,stało się to jak połaczylem obie masy prawego i lewego kanału do wyjścia na słuchawki.

Link to comment
Share on other sites

jest 3.00 w nocy a ja walcze dalej,dzięki swojej upartości doszedłem do tego że wszystkiemu winne było niewlaściwe zasilanie z tego słabego zasilacza,naszczeście mam w domu zasilacz symetryczny labolatoryjny regulowany ustawiłem na nim 15v i podłaczyłem jeden kanał udało mi się uregulować napięcie na wyjściu pomiędzy 2mv-do 3mv na rezystorach R16 i R17 jest po około 140mv czyli zaczyna byc gitara:) po podłączeniu słuchawek pod ten testowany kanał grają dobrze już nic nie brumi i się nie grzeje i nie śmierdzi:)

Wniosek zrobić osobny zasilacz symetryczny,wstawić dokladniejsze potencjometry na kanały i słuchać,

Po podlączeniu pod jeden kanał słuchawek słychać że wzmacniacz gra niesamowicie czysto i precyzyjnie,czy ten wzmacniacz to naprawde taka brzytwa brzmieniowa?

Link to comment
Share on other sites

Możecie mi jeszcze powiedzieć dlaczego jeśli zasilacz mam ustawiony na 15,5v i udaje mi się wyregulować np: L kanał na od 1mv-2mv to w drugim jest 35mv jeśli zaczne regulować ten drugi i ureguluje na 1mv-2mv to znowu na tamtym co było 1mv pojawia się 35mv i tak w kułko,czy może to być wina zasilacza? pewnie tak ale dziwnie to się zachowuje,no ale 35mv dla słuchawek nie jest takie zabujcze co np:19v albo 8v.

Ale ten wzmacniacz ma przestrzeń nigdy takiej niesłyszałem.

Link to comment
Share on other sites

Jak wy regulujecie te 0v na wyjściu czy aby dotkniecie potencjometru a napięcie skacze o kiladziesiąt mv czy musicie troche pokrecić? bo u mnie właśnie niemoge się dotknąć do potencjometru,czy jak zastosuje wieloobrotowy precyzyjny ten niebieski to będzie lepiej?

I jakie ma skutki uboczne napiecie kilku mv np:4mv na wyjściu dla słuchawek czy dla dzwięku?

Co to jest to dc-serwo i z kad i jak to zrobić i czy to degraduje dzwięk?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

prawie napewno podłaczyłeś gdzieś żle masy od zasilania na pomoc ludzi tutaj raczej nie licz prędzej byś uzyskał pomoc jak byś chciałkupić sprzęt audio do 20.000 większość to samoluby nie lubiące się dzielić wiedzą.

 

Ja przez ten za***any wzmacniacz spaliłem Vivanco-sr470 oraz koss UR40,nieżle mi idzie teraz w planach mam spalenie HD800:) wniosek jak ktoś chce się pozbyć słuchawek za 500złi więcej to wystarczy zakupić wspaniały wzmacniaczyk AVT2850 i słuchawy aby bzykną:) a to dlatego że żle podłączasz wyjście oraz wejście sygnału wzmacniacza"mieszasz masy" i to cała przyczyna 8v na wyjściu.

 

Powodzenia i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

U mnie problemem byly chyba zle dobrane trany BF245, zobacz tez potencjometr masz zwykly czy precyzyjny?

Na slepo wymienialem wejsciowe BF245 i doszedlem do akceptowalnych paru mv ale przyjaralem tez jedna sluchawke (na szczescie tania) bo bylo ponad 10v.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.