Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Quantum 705 - Dali Evidence 470

RADUL

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowany zakupem ww konstrukcji, ale dotychczas miałem możliwość odsłuchu tylko Dali (jestem trochę zawiedziony ich brzmieniem, szczególnie zejściem basu, po dosyć entuzjastycznych opiniach sprzedającego)i niższego modelu Magnata - Quantum 605 (te w swojej cenie grają nieźle, ale od wyższego modelu oczekiwałbym znacznie więcej).

Jestem ciekaw, które z nich mają większy potencjał "jakościowy" i możliwości "tuningowe".

Kilkumiesięczne Magnaty Quantum 705 w stanie idealnym mogę zakupić w cenie 2500zł, a ośmioletnie 470 w stanie średnio-dobrym za 2000zł.

Z których z nich można więcej wycisnąć niewielkim kosztem i prostą modyfikacją.

Biorę jeszcze pod uwagę Acoustic Energy Aelite 3 i Monitor Audio RS6.

https://www.audiostereo.pl/topic/58694-magnat-quantum-705-dali-evidence-470/

Nie znam dźwięku 470

ale słyszałem opinie że w stosunku

do 450 to był krok wstecz ...

Ja mam 450 i wiem że są to kolumny zarąbiście

wrażliwe na ustawienie i akustykę pomieszczenia

Po za tym dobór reszty toru do nich

to nie taka łatwa sprawa - moje słyszałem

już w takich konfiguracjach że żal było słuchać

Wstawiają je ludzie do pustych pokoi

10 cm od tylnej ściany, dają dupną elektronikę

i potem tworzą się mity że to nie gra

Jeśli 470 są choć trochę podobne do 450

(a podejrzewam że są znacznie bardziej podobne

niż np.Ikony 6) to na pewno to co napisałem wyżej

ma duże znaczenie

Gdybym miał wybierać intuicyjnie kieruję się w kierunku

470 niż Magnatów ale bez odsłuchu guzik wiadomo

musze Cie zasmucic .. 705 w porownaniu z 605 .. to prawie te same kosntukcje oprocz tego ze 705 maja lepsze obudowy. W 605 zastosowano kiepska okleine .. by zredukowac koszty, natomiast przetworniki maja takie same. Nie wiem co ze zwrotnicami. Jak zalezy Ci na wygladzie to bierz 705 ale 605 zagraja identycznie.

705 to niezbyt popularne na naszym rynku konstrukcje, ale od kilku osób, które miały z nimi styczność, słyszałem, że mimo zastosowania podobnych przetworników co w modelu 605 grają i wyglądają zdecydowanie lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do autora:

zainteresuj się tym

Zaznaczam że nie mam nic

wspólnego ze sprzedającym

:)

Ukryta Zawartość

A przypomniało mi się

Był już tu taki jeden

co modyfikował Dali 470

niejaki TomekSkura jeśli

mnie pamięć nie myli

Niezła jazda bez trzymanki

się z tego zrobiła he, he ...

Dali nie słyszałem, więc nie pomogę, ale gdybym miał mozliwość kupienia Magnatów 705 za 2500zł, to długo bym się nie zastanawiał. Co prawda nie miałem możliwości bezpośredniego porównania 705 z 605, ale porównywałem je ze sławnymi Quantum 505. Róznica kolosalna na korzyść 705 - to kolumny kulturalne i moim zdaniem całkiem wyrafinowane, ale nie odbywa się to kosztem dynamiki i basu, bo te aspekty również są bardzo dobre. Co prawda w porównaniu do JBL Studio L 890 dynamika była minimalnie gorsza, ale to właśnie Magnaty Quantum 705 urzekły mnie bardziej.

Altarus, 18 Paź 2009, 18:28

>Dali nie słyszałem, więc nie pomogę, ale gdybym miał mozliwość kupienia Magnatów 705 za 2500zł, to

>długo bym się nie zastanawiał. Co prawda nie miałem możliwości bezpośredniego porównania 705 z 605,

>ale porównywałem je ze sławnymi Quantum 505. Róznica kolosalna na korzyść 705 - to kolumny

>kulturalne i moim zdaniem całkiem wyrafinowane, ale nie odbywa się to kosztem dynamiki i basu, bo te

>aspekty również są bardzo dobre. Co prawda w porównaniu do JBL Studio L 890 dynamika była minimalnie

>gorsza, ale to właśnie Magnaty Quantum 705 urzekły mnie bardziej.

505 nawet w porownaiu do 605 to dosc duza przepasc. Wogole inne brzmienie.

?👈

O, rafal735r! :) Fakt, że przerobiłeś chyba najwięcej Magnatów z osób, które znam. Swego czasu bardzo frapowało mnie brzmienie serii Quantum 9xx, a szczególnie 905, które wydają się być optymalnym rozwiązaniem do 22 m^2, ale niestety seria już wyszła z produkcji, a i wtedy, gdy była sprzedawana, ciężko było ją zlokalizować...

Widzę, że jeszcze tu można je kupić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeszcze niedawno była to flagowa seria...

Ukryta Zawartość

No te kolumny x05 to spokojnie moga grac nawet w 30m2. Niczym chyba sie nie roznia od ich wiekszych braci x07. Chyba tylko tym ze maja mniej glosnikow. Nie wiem do dzis po co ta trojdroznosc jak i tak nic nie wnosi poza wygladem.

Niedawno na alledorgo poszly nowe 607 za bodajrze 1500zl.

Tez nie sluchalem tych 905. Ale podobno wysoktonowka vify po malych przerobkach magnata ladnie sie sprawuje.

Trapi mnie tez te brzmienie 705. Czy napewno to, to samo co 605?? Jednak 1100zl wiecej za ladna okleine to troche drogo :/

?👈

Ciekawi mnie jeszcze brzmienie nowej taniej serii Quantum 55x. Ciekawe jakie kroki poczyniono w stasunku do starawej juz serii 50x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Posluchaj trzech drog to bedziesz mial pelna swiadomosc po co?

Oddzielny glosnik srdniotonowy daje inny sposob prezentacji.

Wielu uwaza , ze jedny sluszna droga to wlasnie trzy drogi.

Pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jak kiedyś będę miał pomieszczenie większe niż 30 m^2, to bez dwóch zdań zainwestuję w porządne, trójdrożne kolumny... Może nawet Magnaty.

Nowej serii 55x nie słuchałem, ale skoro ją wprowadzili, to logicznym następstwem wydaje się odświeżenie serii 6 i 7. Szczególnie gdyby się okazało, że pod względem brzmienia nowa seria się poprawiła w stosunku do Quantum 5xx.

Może któryś z redaktorów to przeczyta, bo mam postulat - trzeba przeprowadzić TEST referencyjnych Magnatów z serii 1000. Dajmy na to 1005 :-) A jak kiedyś mi czas pozwoli, to przejadę się do Elco-Exim, bo tam powinni mieć te kolumny.

Muszę kiedyś posłuchać tych Magnatów

Bo mam przedziwne przeczucie

że dobrze skonfigurowane i ustawione

Dali 450 wciągają je nosem na śniadanie

Ale mogę się mylić

Choć szczerze wątpię ...

Dali 470 w stanie "surowym" to bardzo przeciętnie brzmiące kolumny, szczególnie biorąc pod uwagę zastosowanie w nich dobrych przetworników.

Kiedyś nowe kosztowały ponad 5 tysięcy - brzmienie warte znacznie mniej, Magnaty zawsze miały lepszy stosunek ceny do jakości, więc z tym "wciąganiem ..." może być zgoła odwrotnie...

majonez, 20 Paź 2009, 00:47

>Muszę kiedyś posłuchać tych Magnatów

>

>Bo mam przedziwne przeczucie

>że dobrze skonfigurowane i ustawione

>Dali 450 wciągają je nosem na śniadanie

>

>Ale mogę się mylić

Bo nazywaja sie Magnat. A Dali brzmi bardziej audiofilsko.

?👈

kichanadeta, 19 Paź 2009, 23:45

>Posluchaj trzech drog to bedziesz mial pelna swiadomosc po co?

>Oddzielny glosnik srdniotonowy daje inny sposob prezentacji.

>Wielu uwaza , ze jedny sluszna droga to wlasnie trzy drogi.

>

>Pozdr.

Jakbys byl uwazniejszy to bys wiedzial ze mialem Quantumy 3 drozne i w brzmieniu niczym dla mnie one sie nie roznily od mniejszych 2.5 droznych.

?👈

rafal735r, 20 Paź 2009, 12:26

>kichanadeta, 19 Paź 2009, 23:45

>

>>Posluchaj trzech drog to bedziesz mial pelna swiadomosc po co?

>>Oddzielny glosnik srdniotonowy daje inny sposob prezentacji.

>>Wielu uwaza , ze jedny sluszna droga to wlasnie trzy drogi.

>>

>>Pozdr.

>

>Jakbys byl uwazniejszy to bys wiedzial ze mialem Quantumy 3 drozne i w brzmieniu niczym dla mnie one

>sie nie roznily od mniejszych 2.5 droznych.

Nie zauwazylem mozesz podac model??

Ja takze gralem na 506, ktore porownywalem z 505 i roznica byla spora na korzysc 3 drog wlasnie (glownie na srednicy, ktora byla bardziej czytelna,lekkko wysunieta ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

RADUL, 20 Paź 2009, 06:21

>Dali 470 w stanie "surowym" to bardzo przeciętnie brzmiące kolumny...

...i to bardzo delikatnie mówiąc. Miałem je może z miesiąc u siebie

z czego trzy tygodnie przestały w przedpokoju czekając na nowego właściciela.

Stojące wtedy obok JAMO D-590 grały przynajmniej o dwie klasy lepiej i dwa razy głośniej,

a cena czy to nowych czy też używek była/jest praktycznie taka sama jednych i drugich.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Altarus, 20 Paź 2009, 19:15

>kichanadeta, rozstajesz się ze swoimi Quantumami 903, czy te podłogówki z serii 5xx masz tylko

>chwilowo?

Z magnatami juz sie rozstalem, zarowno jednymi jaki drugimi obecnie Phonary Veritas P3.

Pozdr.

>Nie zauwazylem mozesz podac model??

>Ja takze gralem na 506, ktore porownywalem z 505 i roznica byla spora na korzysc 3 drog wlasnie

>(glownie na srednicy, ktora byla bardziej czytelna,lekkko wysunieta ).

Sluchalem 505 a w domu mialem na codzien kilka miesiecy 507. Moze twoja roznica wynikla z tego ze w 506 masz juz wiele mniejsze glosniki i to one wplynely na roznice.

?👈

Szczeze mowiac to nie sluchalem celanow. Ale podobno w bezposrednim starciu Celan 800 z Quantum 709 to 709 wyszly obronna reka z tego pojedynku. Celanom zarzucano m.in nieco dudniacy, bezporedni bas. I malo polotu w wysokiej sekcji.

?👈

Niezależnie od wszystkiego warto zaznaczyć, że zarówno Celan 800, jak i Quantum 709 nadają się do pomieszczeń 30 m^2 i większych, bo to potężne kolumny.

RADUL - test jednych i drugich jest w archiwum testów na stronie Audio.

Altarus, 21 Paź 2009, 23:05

>Niezależnie od wszystkiego warto zaznaczyć, że zarówno Celan 800, jak i Quantum 709 nadają się do

>pomieszczeń 30 m^2 i większych, bo to potężne kolumny.

No tak, ale wiesz zazwyczaj jedna seria brzmi podobnie. Roznice to tylko wielkosc. Wiec mozna by zalozyc ze jak Celan 800 gra tak, a nie inaczej to moze i jego mniejszy brat gra podobnym charakterem...?

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.