Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc/rade nad 5000 i kss 210. no nie czyta oczywiscie...co to jeszcze zrobic?

michal071

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,więc jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem cd z tematu z informacją od poprzedniego wlasciciela, że trzeba wymienić laser...po podłączeniu cd czyta wszystko idealnie oryginaly, cdr'y porysowane. kilka dni temu podczas odtwarzania nagle w głośnikach cisza. przestał widzieć płyty. po poszukiwaniach na forach doszedłem do wniosku że może jest to związane z wysokością talerzyka, na którym leży płyta. Godziny ustawiania i sukces czyta wszystko. czytał czytał i przestał. Zauważyłem że soczewka ma problemy z ogniskowaniem więc szybciutko kupiłem nowy laser (niby japan ale stwierdzam że na 100 % podróba) odlutowałem zwore. ogniskuje, świeci przeczytał płytę po 20 sekundach grania to samo co z poprzednim z tym że ogniskuje.

a teraz pytanka do państwa na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi

1) po pierwsze co o tym myślicie?

2) czy może to być wina tandetnej głowicy?

3) czy może jest to wina talerzyka pod płytą, który jest na złej wysokości(próbowałem ustawiać na różnych).

4) czy jak kupię laser z mechanizmem, w którym ów nieszczęsny talerzyk jest na swoim miejscu fabrycznie to musi zagrać lub odczytać płytę.

5) czy warto z tym który dziś kupiłem podjechać do jakiegoś serwisu żeby podłączyli pod oscyloskop i potencjometrami vr101, 102, 103, 104 to ustawili, czy powinien i tak widzieć płytę?

proszę o pomoc.

Od siebie dodam jeszcze pkt 6) Silnik obrotu płyty czy może być uszkodzony? - tak. Nie wiem tylko po co tak kombinować jak można rozwiązać to w sposób prosty i stosunkowo tani -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki. Silnik sprawny, właśnie to jedno z pytań czy jak wymienię cały mechanizm to zacznie czytać. Czy takie objawy wskazują na uszkodzenie na płycie?

usterka została znaleziona, wpis dodaje bo pewnie nie jestem z problemem sam lub ktoś kiedyś będzie szukał jak rozwiązać problem. W moim przypadku okazało się, że strzeliły tranzystorki,odpowiadające za mechanizm(ogniskowanie, dojazd głowicy z laserem, obrót płyty). Gdy ktoś ma problem należy sprawdzić zabezpieczenie przed tranzystorami(to w kółku) tam gdzie jest elipsa ktoś założył zworę pewnie żeby szybciej mechanizm pracował. Zabezpieczenie ma symbol cp - n10 420mA 50V 0,2 ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Wiatm.

U mnie wymiana wspomnianych "tranzystorów"(bezpieczników połprzewodnikowych) nie dała żadnych efektów. Wymieniałem także laser na orginał, ale też nie pomogło. Dopiero po wymianie elemntów na płytce od Q101 do Q109 przynisło efekt(większość tranzystorów widocznych na zdjęciu zamieszczonym przez michal071). Tranzystor 2SB1237R-TV6 (SI-P40V 1A 1W 150MHz)-(elementy Q101,Q103,Q105,Q107 i Q109) zastąpiłem tranzystorami 2SB649A (SI-P 160V 1,5A 1W 140 MHz). Tranzystory 2SD1858 (SI-N 1A 1W 150MHz)-(elementy o symbolach "Q"-parzystych) zastąpiłem 2SD669A (SI-P 160V 1,5A 1W 140 MHz). Po wymianie tych elementów CD wrócił do "żywywch". Podobno zastosowane fabrycznie tranzystory przegrzewają się, czego efektem są błędy w odtwarzaniu płyt. Oczywiście można zastosować tranzystory o zbliżonych parametrach. Mam nadzieję, że może komuś się sprzyda to co napisałem, bo sam dość długo lokalizowałem usterkę.

• 3 tygodnie później...

Witam, posiadam taki odtwarzacz NAD 5000 ale bez głowicy laserowej. Czy ktoś mnie poratuje informacją o typie głowicy w tym CD i ewentualnie gdzie ją można kupić. Z góry dziękuję z informacje.

Pozdrawiam

Kolego nadpit, wszystko nasz w tym wątku tzn. w tytule: odtwarzacz NAD 5000, laser KSS 210, a w pierwszej odpowiedzi kol. Direct link do sklepu z odpowiednikiem.

Kuzyn murzyna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.