Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Creek'a Evo

cowboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Zastanawiam się jakie kolumny wybrać do wzmacniacza Creek Evo w cenie do 2 tyś. zł , pomieszczenie ma 20m2. Szczególnie zależy mi by zestawienie to nie brzmiało zbyt ostro. Kolumny które biorę pod uwagę to:

Magnat Quantum 505

Canton GLE 409

Mission m66

Rubicon RP63

Słyszałem w. wym. Magnaty i Cantony i podobało mi się ich brzmienie , ale niestety nie na swoim wzmacniaczu. Jeśli ktoś z Was posiada może te Cantony to byłbym ciekaw w jakim metrażu one grają, bo są dość spore i nie wiem czy nie za duże dla mnie...

https://www.audiostereo.pl/topic/58840-kolumny-do-creeka-evo/

Posłuchaj EPOS m12i (niestety trochę przekraczją budżet, ale warto). Dobrą opcją do Evo Intergy są także kolumny Monitor Audio - jeśli wybór padnie na wolnostojące, idealne będą BR5, jeśli podstawkóki to RS1 (teraz znacznie poniżej 2000 zł.) lub nowe Rx1 lub Rx2.

jlesien, 23 Paź 2009, 22:23

>podstawkóki to RS1 (teraz znacznie poniżej 2000 zł...

Poniżej 2000zł to mało powiedziane - przy odrobinie szczęścia można nówki sztuki wyhaczyć już za 1300zł.

A co do doboru kolumn do EVO to niestety nie będę zabierał głosu bo nie słuchałem osobiście - znam tylko ten wzmacniacz z opisów, recenzji i opowiadań.

Co do kolumn które podałeś:

1. Magnat i Canton zapewnią bardzo dużo góry, dźwięk będzie zbyt jasny, zbyt ostry. Moim zdaniem zdecydowanie niepoprawne połączenie,

2. MISSION znacznie lepiej, bardziej zrównoważone brzmienie, dobry bas. Jedynie w połączeniu z CREEK EVO może trochę brakować środka pasma,

3. RUBICON RP63 takze wydaje mi się, że będzie brakowało środka i będzie trochę zbyt ostro.

Aby optymalnie dobrać konfigurację systemu, szukaj kolumn które napewno nie będą wyostrzały góry i będą lekko ocieplone. Poza tym idealnieby było, gdyby kolumny były stosunkowo skuteczne i dobrze kontrolowały bas.

A może Rubicon RP 36 albo Wharfedale 9.5?...Niestety jednak muszę ograniczyć się do wydania ok 1,6tyś. i mam pytanie czy Rubicon 36 jest wartą rozważenia kolumną , bądź ten Wharfedale.

• 4 tygodnie później...

Mam ten wzmacniacz od miesiąca, gra na JBL E-30 + kabelki Van den Hul Mc CS122 + conekty AudioQest Copperhead, i powiem tak razem z cd evo grało strasznie górą i ciężkim dołem, jak dla mnie do bani. W połączeniu z moim starym Denonem DCD 425 bajka :) obcięło niemiłosiernie ostre talerze i zmiękczyło całość dość skutecznie :). Jak dla mnie najlepszy zestaw jak na razie, dodam że słucham dość ciężkiej muzyki typu SCAR SYMMETRY czy Devildriver.

• 2 tygodnie później...

Odświeżam wątek by bronić honoru Wharfedale Diamond 9.5 :-) Ostatecznie kupiłem te kolumny właśnie i jestem z nich bardzo zadowolony. Bardzo dobrze zgrywają się z Creekiem i to bzdura że bardziej nadają sie do kina domowego , z tym wzmacniaczem świetnie grają w stereo - o wiele lepiej słucha mi się na nich muzyki niż na Focal 714V , które miałem wczesniej i są one prawie 3 krotnie droższe. Także warto się tymi kolumnami zainteresować gdyż z odpowiednim wzmacniaczem można mieć fajny dżwięk jak za te pieniądze, kosztowały mnie nowe równy 1000zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.