Skocz do zawartości
IGNORED

SME 3009 S2 Imp. - jaki szablon do ustawiania kąta prowadzenia ?

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie posiadam 3 szablony do ustawiania kąta prowadzenia wkładki tj.:

dwupunktowe:

1) szablon dołączony do płyty testowej HiFi News,

2) szablon wydrukowany ze strony RCM oraz

jednopunktowy

3) oryginalny szablon firmy SME dla ramion SME 3009 S2 Imp.

Zauważyłem jednak, że szablony te posiadają punkty, na których opera się igła przy ustawianiu kąta prowadzenia totalnie w różnych miejscach. O ile w przypadku oryginalnego szablonu SME można to tłumaczyć, że skoro jest to szablon jednopunktowy, to być może odległość jest jakimś uśrednieniem odległości szablonów dwupunktowych, to nie potrafię jednak już wytłumaczyć różnych odległości punktów oparcia igły od środka talerza dla szablonów RCM i HiFi News. Różnica w odległości punktów od osi talerza wynosi kilka mm.

Jeżeli przyjąć, że obydwa są poprawne – pomimo tej różnicy – to jedynym wytłumaczeniem musi być tutaj, iż nie są to te same szablony tak jak do tej pory zakładałem., a szablony zupełnie inne (ten RCm bazuje na tzw. Punktach Baervalda, a więc ten z HiFi News może bazuje na jakiejś innej „regule”). Inne wytłumaczenie, to takie że któryś z nich jest błędnym ale to chyba zbyt proste.

Czy ktoś zna odpowiedź ?

Najważniejsze jednak, to z jakiego szablonu korzystać dla celów ustawiania ramienia SME 3009 S2 Imp. ? Czy tego jednopunktowego SME, czy też jednego z ww. dwupunktowych ? Wydaje się, że zaletą dwupunktowych powinna być większa precyzja ale czy tak jest ?

Chciałem załączyć zdjęcia, jednakże nie potrafię ich dodać, tak więc pozostaje tylko opis.

:)

donic

Obecny tor analogowy mam ze stajni RCM. Jakiś rok temu zmieniałem ramię, wkładkę i pre. Przechodziłem z ramienia Jelco na SME V i całą regulację przeprowadzono na szablonach dołączonych do ramienia. Biorąc pod uwagę, że sam właściciel wykonywał set-sp to napewno korzystał z najlepszej możliwej opcji. Sądzę, że szablon SME to optimum gdyż jest opracowany przez producenta ramienia. Inne szablony muszą uwzględniać różne konstrukcje ramion i dlatego mogą wynikać różne problemy.

pozdr.

Polecam szablon ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znajdziesz tam szablon dedykowany do SME uwzględniający wszystkie wymagane parametry ramienia.

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Czy chodzi o ten na samej górze? Jeżeli tak, to jest mały szkopuł bo no jest do ramienia 12' (3012)

Skorzystaj na początek z szablonu dostarczonego prze SME, potem możesz poeksperymentować z innymi np. z RCM-u. Wszystkie są poprawne, lecz efekt dźwiękowy może być różny.

Najlepiej może będzie jak skontaktujesz się z P. Adamkiem z RCM-u i porazmawiasz o tych róznicach występujących po ustawieniach szablonem SME kontra z ich strony. To człowiek, który z niejednego pieca chleb jadł i napewno coć Tobie wyjaśni.

karbidoczaszka,

>Polecam szablon ze strony: (...)

Cóż, cały czas ten sam problem, a mianowicie problem z określeniem tzw. punktów zerowych dla ramienia SME 3009 S2 Imp., otóż:

1) na podanej przez Ciebie stronie znajduje się wiele ramiom, a m.in. SME jednakże ja nie potrafię stwierdzić po ich opisie, które to jest S2 Imp. Jeżeli tak, to zauważ proszę, że SME 3009 to poz. 19. od góry i przedstawione są tam dla niej poniższe parametry

213.25 231.2 17.95 23.84 66/120.89 B SME 3009 II / SME III

jak również poz. 24. od góry o podanych parametrach.

215.7 231.2 15.5 22.26 60.3/114.8 SME SME 3009 II

Problem tkwi w tzw. punktach zerowych, które to są właśnie punktami styku igły i wynoszą one odpowiednio dla

poz. 19. 66/120.89 mm

poz. 24. 60.3/114.8 mm

Tak więc trzeba wiedzieć, które z tych ramion to S2 Imp., gdyż niestety różnią się tym parametrem.

2) co gorsza znalazłem dwa inne źródła w sieci, które również prezentują niejednoznaczną, a wręcz sprzeczną informację o wartościach punktów zerowych, a mianowicie:

a) na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajduje się część poświęcona modelowi SME 3009 Improved, SME 3009 S2 Improved i informacja jakoby punkty zerowe wynosiły "... Null points : 66 and 121mm ...",

b) zaś np. na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) {8. pozycja od góry, czyli ramię tam opisywane jako SME 3009 S2 Imp (early) (1975)} znajduje się informacja, że "... Null Points 66.0 / 120.8 mm ..."

Cóż, po tej krótkiej analizie dochodzę do nowego dla mnie wniosku (jestem nowym w "branży" analogowej), że pomimo faktu, iż dwa ramiona mogą być 9", czyli takie same, to ich punkty zerowe mogą się różnić, a tym samym nie ma uniwersalnego szablonu dla różnych ramion. Czy to jest prawda ?

Zauważcie proszę, że w sieci znajdują się opisy kalibracji opisywanego tutaj parametru, gdzie ludzie opisują jak istotne jest dokładność co do części milimetra, a tutaj dla dwóch 9" ramion tego samego producenta istnieją dwa oddalone od siebie o kilk milimetrów punkty zerowe dla tych ramion. Tak więc gdy źle dobrany szablon, to cała ta "walka" o dokładność liczoną w częściach milimetrów traci sens.

Podsumowując, czy ktoś może podpowiedzieć mi jakie parametry (punkty zerowe) są właściwe dla SME 3009 S2 Imp., a tym samym który szablon jest właściwy ?

donic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wszystkie są poprawne, lecz efekt dźwiękowy może być różny." - bosko :))))) choc jest w tym logika: jesli szablon jest 2 punktowy to kluczowe w nim jest to by ustawienia w obu punktach byly barzdo ale to bardzo precyzyjne jesli np w punkcie zewnetrznym mamy dokladne ustawienie a w wewnetrznym jest nawet lekkie niespasowanie krawedzi wkladki z liniami na szablonie to znaczy ze jest do dupy. Takie szablony maja podstawowa wade - nie uwzgledniaja przesiegu jaki jest ustalany dla danego ramienia przez jego producenta i to wlasnie on glownie decyduje o brzmieniu (+ regulacja wysokosci ramienia, reszta tez ale juz nie w tym stopniu) Musisz znac prawidlowy przesieg (znajdziesz na przynajmiej 5 stronach podawanych juz w tej zakladce). Przesieg to odleglosc w lini prostej od ostrza igly do bolca na talerzu (jak policzyc w przypadku blokady ramienia ktora nie pozwala przesunac ramie nad trzpien juz bylio podawane sorry mam to gdzies bo nie mam blokad wiec nie pamietam) Czesem producent jest na tyle mily ze podaje odleglosc mocowania wkladki w headshellu w mm i w ten sposob mamy opdrazu wykalibrowana wkladke (pod warunkiem ze oryginalny headshell)

Powodzenia

a no i dla jasnosci majac wlasciwy przesieg kalibrujemy dalej za pomoca punktow a rozne sa dlatego ze rozni wielcy naukowcy je orpacowali :) (najlepiej jak jest to tych kilku najbardziej znanych) generalnie oba punkty maja sie zgadzac z ustawieniami ramienia, przsieg ma byc prawidlowy a dlugosc efektywna ramienia nie rozniaca sie jakimis absurdalnymi odleglosciami od tej podawanej przez producenta (to w przypadku odkrecanych glowek) i kropka.

ktore ramie to sme 3012, 3009 II stare, sme 3009 II improved tez juz bylo a w necie sa nawet na kilku stronach zdjecia, przedewszystkim poznajesz po roznej przeciwadze, czarnym elemencie oniedaleko nozyka, po windzie i jej raczce

a no i dla jasnosci majac wlasciwy przesieg kalibrujemy dalej za pomoca punktow a rozne sa dlatego ze rozni wielcy naukowcy je orpacowali :) (najlepiej jak jest to tych kilku najbardziej znanych) generalnie oba punkty maja sie zgadzac z ustawieniami ramienia, przsieg ma byc prawidlowy a dlugosc efektywna ramienia nie rozniaca sie jakimis absurdalnymi odleglosciami od tej podawanej przez producenta (to w przypadku odkrecanych glowek) i kropka.

Wszystko się zgadza poza jedna rzeczą. Przysięg jest różny w zależności z których "krzywych" korzystamy, co widać na rysunku z podanego linka. Poza tym jeżeli przysięg będzie niprawidłowy to ustawienie wkładki w dwóch punktach będzie nie możliwe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr__, 25 Paź 2009, 22:07

" ... ktore ramie to sme 3012, 3009 II stare, sme 3009 II improved ..."

Ja nie mam problemu z rozpoznaniem ramienia, które posiadam. Jest to SME 3009 S2 Imp. Problem polega na tym, że dla tego ramienia w necie podawane są różne punkty zerowe i nie wiem, która z informacji jest poprawna, a gdzie wkradł się błąd.

pozdr,donic

gumiś, 25 Paź 2009, 23:53

" ... a no i dla jasnosci majac wlasciwy przesieg kalibrujemy dalej za pomoca punktow a rozne sa dlatego ze rozni wielcy naukowcy je orpacowali ..."

Czy chcesz zatem powiedzieć, że w mojej konkretnej sytuacji szablon RCM i HiFi News są poprawne i mogę korzystać i z jednego lub drugiego, a różnica w umiejscowieniu punktów wynika zaś tylko z faktu, że prawdopodobnie zostały opracowane przez dwóch różnych mądrych ludzi/na bazie dwóch różnych teorii.

Jeżeli tak, to okey, bo jak rozumiem wtedy najlepiej byłoby:

a) skalibrować opierając się na jednym szablonie i posłuchać,

b) dokonać drugiej kalibracji w oparciu o drugi szablon i posłuchać,

dokonać "lepszego" wyboru i tego się trzymać dla konkretnej wkładki. Przy zmianie wkładki procedurę powtórzyć.

Brzmi dobrze. Dobrze bo prosto i zwalnia mnie z wnikania w "mądre" teorie i teoretyczne wywody związane z ustawianiem wkładki. Czy jednak dobrze to rozumiem ?

Jeżeli nie tak, to czy ktoś może mi napisać:

1) jakie są właściwe punkty zerowe dla SME 3009 S2 Imp. (zakładamy, że "poprawnie osadzone" w gramofonie),

2) czy któryś z wymienionych przeze szablonów jest lepszy, albo co najmniej właściwy do ustawiania tego ramienia ?

pozdr, donic

umka, 25 Paź 2009, 18:57

"... Najlepiej może będzie jak skontaktujesz się z P. Adamkiem z RCM-u ..."

Trochę krępuje mnie dzwonienie do p. Adamka, który jednak prowadzi działalność handlową, a nie bezpłatne doradztwo. Tak więc w przypadku chęci zakupu czegokolwiek z Jego oferty nie mam problemu, aby dzwonić i pytać nawet wielokrotnie, to jednak w tej sytuacji nie chciałbym tego robić i mam nadzieję, że ta dyskusja na forum pozwoli mi tego uniknąć.

pozdr, donic

gumiś, 25 Paź 2009, 18:33

"... Wszystkie są poprawne, lecz efekt dźwiękowy może być różny. ..."

Dopiero przed chwilą ponownie przeczytałem ten wpis, którego wcześniej nie do końca rozumiałem. To jednak "idzie" w stronę, o której przed chwilą pisałem, a mianowicie:

a) wszystkie punkty są poprawne,

b) punkty są różne bo wynikają z różnych teorii,

c) wybierz są najlepsze dla Ciebie i tego się trzymaj.

To byłoby okey, jeżeli dobrze to rozumiem.

pozdr, donic

Dokładnie o to mi chodziło. To o czym napisałem pokazuje rysunek szablonu,który przekopiowałem z tego linka. Punkty zerowe są różne w zależności od tego wg czyjej teorii wykreślimy szablon. Wg Baedvalda punkty są niecu bardziej na zewnątrz, wg.Lofgrena bardziej do środka. Overhang też jest nieco inny.

Wg.mnie nie ma idealnego uniwersalnego szablonu, zawsze będzie minimalny błąd. Szablon powinien być kreślony do konkretnego ramienia, a i tak mogą wkraść się błędy. Poza tym pozostaje jeszcze czynnik ludzki, czyli niedoskonałości np. naszego oka i "paluchów",które przy wielkości igły są monstrualne i nie zgrabne :-)

gumiś, 26 Paź 2009, 08:37

"... Dokładnie o to mi chodziło. ..."

No cóż, wychodzą moje lekko ograniczone możliwości pojmowania słowa pisanego. Spróbuję zatem obydwu szablonów, albo i 3., gdyż jak rozumiem szablon 1. punktowy SME również należałoby brać pod uwagę. W odniesieniu do tego ostatniego wydaje się, że ma on:

1) dużą zaletę - jest dedykowany specjalnie do tego typu ramienia,

2) jest jednopunktowy, a więc pewnie mniej dokładny niż 2. punktowe szablony.

Popróbuję, posłucham i wielkie dzięki za pomoc w rozumieniu tej nowej dla mnie materii.

donic

Jest tak jak pisalem i gumis

Jesli masz przesieg podany od producenta to ustawienie z ktoregos szablonu w 2 punktach powinno sie zgodzic i wtedy mozna przyjac ze to jest optymalne ustawienie, nie jest istodna idalna zgodnosc punktow miedzy roznymi szablonami, a miedzy dwoma punktami na konkretnym szablonie. Ewentualnie mozna tez ustawic bez szablonu na oko majac igle na srodku plyty.

Dlatego tez jesli juz sami sobie robimy szablon warto zaznaczac na nim po drugiej stronie dziurki na trzpien skale dla przesiegu, a punkty sa o tyle fajne ze podane wszedzie w milimetrach.

Proszę o wyrozumiałość,jeśli czegoś nie doczytałem w tym wątku i innych...Czy jest jakaś prawidłowość/wzór/do obliczania przysięgu w zależności od długości ramienia?Czy ktoś z kolegów może podać wielkość przysięgu dla ramion 12 cali,13 cali oraz 14 cali?Proszę o pomoc!!!

donic

Pod adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz parametry swojego ramienia (jak widać SME 3009 S2 Imp miało inne parametry w zależności od czasu produkcji). Parametry te odpowiadją szablonom

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Sprawdź numer seryjny ramienia lub zmierz odlegóść piwota do szpindla żeby wybrać odpowiedni szablon.

Tu jeszcze ciekawy arkusz kalkulacyjny excela który pokaże ci jak się rozkładają błędy.

Ukryta Zawartość

Zasadnicza różnica między krzywymi polega na tym, że jedne minimalizują błąd na całym obszarze odczytu, inne zaś minimalizują go na końcu obszaru odczytu (bardzo ogólnie).

andrzej analogowy:

Może Ci się przyda analiza geometrii ramienia:

(odnośniki do pdf w pierwszym poście)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 27 Paź 2009, 10:36

W końcu jasne dlaczego mogą być różne punkty zerowe. Szkoda, że nie wiedziałem tego trochę wcześniej bo całkiem niedawno miałem wyjęte ramię i wtedy numer seryjny można byłoby odczytać bez problemu. Teraz to trochę gorzej, bo już nie chciałbym rozkręcać podstawy gramofonu, aby dostać się do tego n-ru seryjnego.

W wolnej chwili chętnie dokonałbym pomiarów, o których pisałeś tj. zmierzył odległość pivot/szpindel ale tutaj mam kilka wątpliwości:

1) jeżeli różnica w odległości wynosi dla ramion różnych serii ok. 2 mm (215,7 mm vs. 213,25 mm), to czy jest w ogóle szansa na wykonanie tak dokładnego pomiaru i czym to zrobić ?

2) jeżeli odpowiedź na powyższy punkt jest pozytywna, to teraz najgorsze, wstyd się przyznać ale nie wiem co to jest pivot i czy mogę prosić o wskazanie jakiegoś miejsca w sieci gdzie mógłbym to wyjaśnić.

Linki do szablonów, które wskazałeś niestety nie działają, gdyż są prawdopodobnie ucięte (kończą się na www.).

pozdr, donic

donic

Jeszcze raz odnośniki

3009 series II improved (>439606) SME 3009 II / SME III:

Ukryta Zawartość

3009 series II improved (

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

Jeszcze odnośnik do metody 'fotogracznej' na znalezienie osi obrotu:

Ukryta Zawartość

i obrazek z SME z zaznaczoną osią obrotu:

post-8031-100002133 1256661407_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 27 Paź 2009, 17:37

Wielkie dzięki, mam jakiś kłopot z tym szablonem do pomiaru odległości, tak więc - pomimo początkowej niechęci - podejdę jednak do sprawy "fizycznie" tj. zaraz odkręcę co trzeba (podstawę gramofonu) i odczytam numer na ramieniu.

pozdr, donic

I numerek odczytany, czyli 147 797 co oznacza, że odległość pivot to spindle = 215,7 mm. No cóż, zawsze warto wiedzieć co się ma. karbidoczaszka dzięki.

karbidoczaszka, 27 Paź 2009, 10:36

" ... parametry te odpowiadją szablonom ..."

Bawiąc się w badacza i wnikając w temat nie rozumiem dlaczego w szablonie

Ukryta Zawartość

który wydaje się być właściwy dla mojego ramienia

3009 series II S2 improved (

Ukryta Zawartość

donic

Jak spojrzysz na overhang (i jednocześnie na offset angle - te dwa parametry są powiązane) to zobaczysz, że on jest różny w szablonie niż ten podany na stronie vinylengine i to właśnie zmienia położenie punktów zerowych. 114.8 wychodzi z excela do którego odnośnik podałem wcześniej przy overhang 15.5 i offset angle 22.26, natomiast 117.3 gdy podamy odpowiednio 15.86 i 22.6 (punkt drugi jest równy położeniu rowka najbliżej środka płyty czyli 60.3). W przypadku parametrów z szablonu średni błąd jest mniejszy niż w przypadku parametrów ze strony vinylengine.

Pamiętaj o przeczytaniu HOW TO ARCPROTRACT ze strony ls3-5a-forum. Oszczędzi Ci to zapewne trochę czasu.

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 28 Paź 2009, 10:35

"... Jak spojrzysz na overhang ..."

Ponieważ chciałbym jednak w miarę możliwości uniknąć konieczności zapoznawania się z tymi wszystkimi nowymi i trudnymi dla mnie pojęciami oraz "głęboką teorią krzywych ramienia gramofonu" (nazwa własna), a chciałbym się skupić na słuchaniu płyt, to czy można z tego wszystkiego wyciągnąć prosty wniosek, że najbardziej optymalnym szablonem dla mojego ramienia powinnien być poniższy szablon.

Ukryta Zawartość

Nawet jeżeli nie jest on doskonały i 100% dopasowany do mojego ramienia, to ze wszystkich tutaj omawianych powinien być najlepszy. Chodzi mi o znalezienie najbardziej optymalnego rozwiązania, które pozwoli mi zakończyć ten temat albo na zawsze, albo przynajmniej na bardzo długi okres czasu.

pozdr, donic

Ukryta Zawartość

donic, 28 Paź 2009, 14:13

> ... to czy można z tego wszystkiego wyciągnąć prosty

> wniosek, że najbardziej optymalnym szablonem dla mojego ramienia powinnien być poniższy szablon.

>

Ukryta Zawartość

Można taki wniosek wyciągnąć.

PS. Jeszcze raz przypominam o sprawdzeniu skali po wydrukowaniu szablonu i przeczytaniu instrukcji ze strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Witam. Znalazłem taki oto sposób zestrojenia wkładki z ramieniem -wersja dla leniwych."Zabawka"nadaje się do większości ramion. Zawsze to jakaś alternatywa. http://audioaficionado.org/turntables/1141-my-first-turntable-setup.html

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.