Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do jazzu, do 2000zł - 14m2

indexinfo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję kolumn do pomieszczenia o powierzchni czternastu metrów kwadratowych. Niestety jest ono częściowo zastawione meblami.

Kolumny będą głównie wykorzystywane do słuchania jazzu, na razie w połączeniu z Onkyo 604, w przyszłym roku kupię jakiś w miarę porządny wzmacniacz. Wstępnie myślałem o Dali Ikon 5.

Czy to dobry wybór, co innego możecie polecić w tej cenie?

Pozdrawiam,

indexinfo

https://www.audiostereo.pl/topic/58939-kolumny-do-jazzu-do-2000z%C5%82-14m2/

Po pierwsze Dali Ikon 5 nie kupisz do 2 tys. złotych, po drugie są o wiele za duże do Twojego pomieszczenia. Dali to dobry wybór ale do tego metrażu to Dali Ikon 1 lub 2. Polecam CI jeszcze Ushery(seria S i V), Triangle(serie ES i EX), Kody Harmony, Eposy M5.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dziękuję za dotychczasowe sugestie.

Obecnie w tym pokoju tymczasowo stoją Paradigm-y Monitor 7 v.5, ale jest problem z basem.

Po zakupie nowych kolumn te trafią do o wiele większego pomieszczenia, więc się on rozwiąże.

Miałem nadzieję, że Ikon 5 będą się nadawać do tego pokoju.

Biorę jeszcze pod uwagę Paradigm Reference Studio 20 v.3.

Zastanawia mnie jeszcze pewna kwestia. Kolumny podłogowe mają lepsze pasmo przenoszenia niż podstawkowe z tej samej serii, a ponadto zwykle lepszą dynamikę. Czy przy niezbyt głośnym słuchaniu nie warto jednak zainteresować się nimi?

Powiem tak w 14m2 zagrają kolumny podłogowe jeśli masz dobrze przygotowany akustycznie pokój i kolumny mają sporo miejsca wokół siebie(min 30 cm od tylnej i bocznej ściany/okna). Ja tu bym się skłaniał bardziej na kolumny podstawkowe, gdyż zniknie problem z basem, a reszta będzie na co najmniej takim samym poziomie(choć z reguły na wyższym). Dynamika grania itd. zależy od modelu, marki i to jakie są zastosowane rozwiązania np. moje byłe podstawkowe Triangle Stella ES miały lepszą dynamikę i szybkość grania niż droższe i dużo większe podłogowe kolumny ESA Intrada.

Tu wkleję C zdjęcie do porównania wielkości kolumn, byś zobaczył różnicę wielkości kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17052-100001974 1256813755_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Taką ilość miejsca to ja mogę im zapewnić. Widzę, że Triangle jest niezbyt popularny w sklepach, szczególnie modele mieszczące się w budżecie.

Na chwilę obecną biorę pod uwagę (w przypadkowej kolejności):

Dali Ikon 5

Usher S520

Epos M5

Paradigm Reference Studio 20v.3 (używane)

Klipsch RB-81

Weź pod uwagę Dali Ikon 2. Dali Ikon 5 nie dość że są zbyt drogie jak na Twój budżet to jeszcze będziesz miał problem z dudniącym basem. Najlepiej postaraj się posłuchać. Co do Triangli, fakt kolumny nie są tanie, najtańszy model podstawkowy kosztuję 2,6k zł. Do tego wymagają dość osobliwego wzmaka(żaden suchar, analityk itd.). Jednak jeśli spełnisz te dwa warunki, to albo się zakochasz w tym brzmieniu albo będziesz szukać inne szkoły grania. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.