Skocz do zawartości
IGNORED

thorens td 320 ramie tp 90 regulacja i wybor wkladki

seb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono forumowiczow.Szukam pomocy w doborze wkladki do thorensa td320 z ramieniem tp90.O ile tematow "wybor wkladki" bylo wiele na forum o tyle dla tej konkretnej konfiguracji niewiele w wyszukiwarce znalazlem (glownie poruszano temat ramion tp16 lub SME). Sledzac forum od 2 lat wiem ze moge oczekiwac konkretnej fachowej porady. Moj system oparty jest na Roksanie Kandy i kolumnach Kef iq7se.Jako phono preamp mysle o Cambridge 640P lub cos innego w podobnej cenie choc najpierw sprawdze wyjscie phono Roksana (o ile ma to sens). Ze wzgledu na kolumny szukam mocniejszego i cieplego basu-muzyka wszelakiego rodzaju ze wskazaniem na plyty lat 70 i jazz. Dziekuje uprzejmie za kazda podpowiedz w budowie mojego zestawu analogowego. (moge sie odwdzieczyc wiedza w dziedzinie fotografii lub konstrukcji zelbetowych;-)

dodam tylko ze szukam wkladki w cenie ok 600zl najlepiej MM bo do MC chyba trzeba lepszego preampa. Moje typy:

at 440 mla

denon dl 103 (MC)

shure M97xE

goldring G1006

ortofon 2M blue

Zdaje sobie sprawe ze kolejnosc budowy mojego systemu analogowego jest niezupelnie logiczna. Moze mial ktos podobny dylemat? (Nie przewiduje wymiany ramienia na SME)

Tak się składa ,że jestem użytkownikiem Thorensa TD 320 MK2 z ramieniem TP90. Za namową kolegów z tego forum założyłem do niego wkładkę AT 440 MLa i jestem z tego zestawienia bardzo zadowolony.Dźwięk lekki,muzykalny a jednocześnie szczegółowy,wkładka wydobywa z rowka mnóstwo detali. Rysy na płytach, wcześniej słyszalne na innych wkładkach ,teraz nie istnieją dla ucha. To że chętniej słucham winyla niż CD to przede wszystkim zasługa tego zestawienia.Polecam

witam,

mam to ramię wprawdzie w TD 160 (mk V) ale zgadzam się z opinią że AT 440 do TP 90 to bardzo dobry wybór. Z tym ramieniem ta wkładka to bardzo dobre (nie chcę napisać że idealne bo nie słyszałem wszystkich możliwych kombinacji) zestawienie. I brzmieniowo i w dodatku zgodne ze wszelkimi regułami sztuki.

polecam AT 440 i miłego słuchania.

jay

dziekuje bardzo za odpowiedz i za zainteresowanie moim watkiem. Mam pytanie dodatkowe -gdzie mozna szukac informacji na temat ustawienia ramienia dla wkladki AT 440 ? A tak na marginesie przed chwila odebralem swojego Thorensa;-) U poprzedniego wlasciciela zamontowana byla wkladka denona dl160 a wszystko sprzezone przez phono Luxmana. U mnie zabawa dopiero sie rozpocznie...

Ustawiłem swoją wkładkę AT 440MLa według szablonu publikowanego na stronie www.rcm.com.pl i jest dobrze. Reguluj dokładnie wszystkie parametry geometrii i nie zaniedbuj niczego a wkładka się odwzajemni pięknym brzmieniem.

Pamiętaj także o ustawieniu prostopadłości igły do winyla. W tym celu najlepiej się posłużyć małym lusterkiem oraz przy pomocy klucza imbusowego poluzować headshell w TP90 i odpowiednio go obracać.

Ważny jest także właściwy nacisk igły na płytę. Ja posługuję się małą płaską wagą elektroniczną (można kupić taką na Allegro za 30 zł).

O takich oczywistościach jak umycie płyt i szczoteczka do czyszczenia igły nie wspominam bo pewnie masz to już za sobą.Miłego odsłuchu.

Podaję link do strony - warto przeczytać cały artykuł :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

dzień dobry

jestem świeżutkim właścicielem Thorens TD320+TP90.

również zastanawiałem się nad wkładką, kupiłem gr z AT120E/T i nie powiem, gra bardzo przyzwoicie.

Mam w zanadrzu Ortofon Red 2M, ale docelowo chyba jednak AT440mla.

Jednocześnie proszę o poradę: po zadziałaniu autostopu spada mi pasek. Wygląda na to, że działa na dolnej krawędzi koła zamachowego talerza. Czy przyczyną jest niewłaściwa wysokość talerza/łożyska, czy po prostu czas wymienić pasek na nowy?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Nie kupuj wkładki AT120E/T bo jest słaba i gra chudo. Dlaczego ludzie którzy kupują takie maszyny jak thorens TD320 potem dobierają do nich budżetowe wkładki? Ten sprzęt zasługuje na coś więcej.

AT120 była zamocowana w ramieniu, jak pisałem mam zamiar ją zmienić.

Czy AT440mla, czy więcej - zależy od sugestii - jestem lajkonikiem w tej dziedzinie, póki co...

może zaproponujesz inne wkładki, może MC?

jakieś sugestie odnośnie spadania paska?

sprostowanie: w ramieniu była wkładka AT420E/OOC, ale chyba jest bliższa AT120, niż 440?

OK, już wiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja niczego nie zaproponuję, bo nie znam przekrojowo asortymentu, jestem za krótko w tej dziedzinie.

Mogę się podzielić tylko pewnym spostrzeżeniem. Otóż na forum jest tendencja do zachwytów często wybranymi produktami, np. AT120 czy 440, ramieniami SME itd. Wytwarza się tutaj swoisty marketing i to zupełnie darmowy! W dziale analog to zjawisko jest szczególnie silne. Ja uległem temu, bo jak ktoś pisze ze AT120 jest świetną wkładką i 10 innych osób się pod tym pospisuje to uznaję, że to jest klasa biorąc pod uwagę fakt, że większość z tych osób jest świecie przekonana że analog jest lepszy od CD. - to definiuje w mojej wyobraźni pewien pkt odniesienia: kupując AT dźwięk będzie lepszy niż w CD. Tymczasem to gówno prawda.

Po prostu nie zakładaj czegoś takiego (jak ja dawniej) że w tej cenie uzyskasz dobrą klasę brzmienia a produkty droższe np. wkładka za 1500 to już top. Mam wrażenie że wkładki MM za powyżej 1000zł to jest minimum żeby faktycznie zrozumieć vinyl, pewnie zasadne byłoby wejść odrazu w MC. Ale to są koszty pozostałej elektroniki.

Ja mam ortofona vms. Wkładka ta ciezsy się do dziś uznaniem, również na tym forum. Ale to jest staroć, dlatego nie polecam. Wydaje mi się, że pewnym optimum może być ORTOFON 2M BRONZE, którego można kupić za 1000zł (zupełnie nową) i który jest jakby kontynuacją VMS, pewnie zagra lepiej. Ktoś napisał że za 2K to już bardziej zasadne jest wchodzenie w MC. I jak tak uczynię, ale jak zrobię head amp wysokiej klasy.

Powiem tak: gdybym miał odpowiedni pre do MC, to bym się nie zastanawiał. Oczywiście mam nawet kilka pre do MC (dwa nady, teac, pionier) ale to są zabawki. Decyduję się więc na dobre MM bo mam dobre pre do MM. A dobre MM to jest takie za 2K w sklepie, ale kupione okazyjnie dużo taniej. :)

JAk coś dobierzesz opisz wrażenia.

SPADAJĄCY PASEK:

Wiesz że też tak miałem? Ale po wypakowaniu z paczki. Zdjąłem tależ i pasek. założyłem raz jeszcze, staranniej i nie spada. też mam 320 ale ramieniem tp16

dzięki za rzetelną odpowiedź

póki co zamontowałem 2M Red i pierwsze wrażenie, że jest ostrzej, głośniej i więcej basu.

pewnie zostanę przy tych wkładkach z rok i będę ciułał na Bronze lub coś w tym stylu.

Mam Yamahe A1, która ma bardzo przyzwoite pre pre do MC i w ogóle całą część phono, ale mam wrażenie, że MC dla mnie będzie nadjakością, skoro wspomniana AT420E/OCC nie drażniła moich uszu...

pozdrawiam

Ja używam od dłuższego czasu zestawienia Thorens TD2001 z ramieniem TP90 i wkładki Goldring 1022GX, co mogę polecić z pełną odpowiedzialnością. TD2001 to konstrukcja , będąca rozwinięciem projektu TD318/320, talerz o większej masie w stosunku do 318, ale idea jest ta sama. Ramię TP90 zasługuje na dobrą wkładkę.

Pozdrawiam.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Ramię TP90 zasługuje na dobrą wkładkę.

nie wiem, czy nie najlepsza byłaby Ortofon Black...?

proszę jeszcze o poradę,

mój 320 na złamany uchwyt 6890023 na ramię, na rysunku czarna strzałka, czy ktoś może podpowiedzieć jak się to fachowo nazywa i gdzie można kupić?

z góry dzięki

i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.