Skocz do zawartości
IGNORED

super preamp omnibus ( nawet DD i DTS )

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Przewaliłem już tyle sprzetu ( amplitunerów i innych ) i zawsze, ale to zawsze coś mnie denerwuje. A to obsługa nie taka, a to rozwiązania układowe przekombinowane, więc nie ma rady trzeba samemu coś poskładać.

Chciałem Was zarazić diabelską koncepcją przedwzmacniacza z możliwością wbudowania dekodera DD i DTS ( tylko te ).

Jestem zwolennikiem najprostszych rozwiązań , bez zbędnych gadżetów typu 7.1,DSP, ProLogicII itp. bzdur. U siebie ostatnio stosuję układ 2 + 2, tzn. fronty ( Dali Grand ) i tyły ( pierdziawki Eltax, ale docelowo Dali 102 lub cos w tym stylu ) centralny i subwoofer przekierowny na fronty. To jest system zoptymalizowany do stereo a wystarczający do kina. W skład wchodzi jeszcze końcówka Rotela RB990BX i procesor Yamaha DSP-E800 ( ale z niego chcę zrezygnować, bo regulację głośności ma na zwykłym potencjometrze ). Podpinam wszystko do dwóch źródeł HDD Trekstor Movie Station i DVD. Wykorzystuję jeszcze Lampucerę do stereo i właśnie mi to wszystko nie leży.

Potrzebny jest preamp ze sterowaniem pilotem i koniecznie elektronicznymi regulatorami ( SANYO LC lub Toshiba TC ),

schemat blokowy zaprezentuję później. Dekoder DDTS to największe wyzwanie i właściwie tylko jedna możliwość STA310, który jest trudno kupić, ale jest i to się liczy.

Spiąć go z bardzo dobrymi Dacami ( np. CS4397,8 i filtrami np. na AD825 lub OPA604 ) do niego jakis odbiornik np. CS8414

Ja jestem cienki w cyfrówce, więc sam napewno nie dam rady,ale może będą chętni i razem damy radę.

Pomysł na system jest taki: możliwie najlepsze stereo i możliwość oglądania kina w DD i DTS - ja ograniczam się do 2+2, ale nie ma przeszkód do stosowania 5.1 ( 6.1 i 7.1 to bzdury marketingowe ).

W moim przypadku wystarczyły by żródło sygnału, 4 głośniki , 2 końcówki mocy + odpowiedni przedwzmacniacz DIY z dekoderem DDTS.

https://www.audiostereo.pl/topic/59094-super-preamp-omnibus-nawet-dd-i-dts/

A gdzie Ty kupisz ten STA310? Kiedyś Elaktronika Praktyczna pokazała projekt dekodera z tym scalakiem i "joby" na nich wieszali, bo nie można było dostać układu (patrz forum EP)... Próby opisywane na diyaudio również kończyły się na zamiarach. O ile pamiętam, to tylko jeden czy dwa opisywane projekty komercyjne się udały. Tak więc, zapomnij...

jako dac można użyć chyba również innych kości ( np. CS4344 - Arcam i Quad używał wczesniejszej wersji CS4340 i było OK ). STA310 ponoć sam wykrywa jaki jest sygnał i nie potrzebuje zewnętrznej logiki.

Kuba, 3 Lis 2009, 14:23

>A gdzie Ty kupisz ten STA310? Kiedyś Elaktronika Praktyczna pokazała projekt dekodera z tym

>scalakiem i "joby" na nich wieszali, bo nie można było dostać układu (patrz forum EP)... Próby

>opisywane na diyaudio również kończyły się na zamiarach. O ile pamiętam, to tylko jeden czy dwa

>opisywane projekty komercyjne się udały. Tak więc, zapomnij...

Zdobyc układ to jakos mozna - wiekszy problem z softem, bo STA310 sam z siebie dzialać nie bedzie :-)

przeglądam instrukcje serwisowe różnych amlpitunerów i widzę dziwną prawidłowość - sugnał LFE dodawany jest do main analogowo ( w przypadku gdy nie ma subwoofera ), dotychczas myslałem ,że to odbywa się w procesorze DSP - wylaczam suba to wtedy procesor przekierowuje ten sygnal cyfrowo do frontów, z centralką podobnie. Yamaha używa ukladu, ktory jest pokazany w innym moim watku o DSP-E800, ale ten uklad widzialem też w amplitunerach Yamahy.

W Cambridge Audio 540R V1 LFE też dodawany analogowo , w wersji V2 cyfrowo - dziwne....

ponieważ z cyfrówki jestem zielony jak salata, to walnę co mi chodzi po głowie, tylko sie nie śmiejcie: w necie jest sporo filtrów AC3 i DTS pod windowsa czy linuxa , czy nie mozna ich jakoś przerobić i zaprogramować jakiś mocny avr czy coś i tak obejść brak dekoderów dla amatorów?

to może to jest pomysł na ddts do diy ? trochę mnie wkurza, że nie ma do tego dostepu, jak dekodery robią chińczycy w dvd za 200 zł, bo chyba nie na kościach crystala ? a zdarzają się odtwarzacze z wbudowanymi dekoderami - dd jest powszechne, dts rzadzej

crystala chyba nie, swego czasu większość odtwarzaczy dvd - marketówek ale i tańszych firmówek np pionnera klepano na mediatek mt1389. W tym chipie z tego co wiem zaszyty był arm7. Możliwości toto miało wielkie - moja elta jeżeli chodzi o dźwięk miała dd, po upgradzie dts, na pudełku pisało również DVD audio (nie sprawdzałem) a grało to lepiej od mojego cd pionka. jeżeli udało by się gdzieś dopaść kod źródłowy do takiego dvd, może jakiś uzdolniony programista potrafił by wykorzystać fragment kodu odpowiadającego za audio i zaadoptować do jakiegoś dostępnego arm-a. wiem, że kod w tych dvd był podzielony na oddzielne fragmenty - każdy odpowiadał za coś innego - dsp, arm, kontroler, co by mogło ułatwić sprawę

MT1389 to do dzisiaj jest swego rodzaju potęga - scalak, który prześciga szybkością nowe scalaki "all in one"

Dekoduje Dolby Digital, DTS, HDCD, SACD, DVD Audio, tryby uprzestrzenniania dźwięku, możliwość wyboru kilku charekterystyk przy dekodowaniu CD Audio + CD text, rozkodowywnie powszechnych formatów kompresji audio i wideo oraz graficznych plików (zalezy od softu/ustawień) + DACe audio 24Bit/Video 12Bit i komunikacja z interfejsami HDMI.

Ciekawostą jest to, że niekóre liczące się firmy wykorzystują cześć tego scalaka po to by zrobic odtwarzacz CD/ SACD + zewnętrzny, dorby przetwornik i podobno brzmienie jest dosyć dobre.

można jeszcze wykorzystać platformę pico-itx (7x10cm) pod np. linuxem do dekodowania wszelkich formatów audio + usb + czytnik kart + ładny wyświetlacz dotykowy do obsługi całości na froncie dekodera. A zrobić tylko naprawdę dobry dac 6-cio kanałowy + analog z regulacją głośności.

linux siedzi nawet w moim zwyczajnym 37" lcd sharpa i obsługa menu tv ma się świetnie, a ładuje się w mgnieniu oka bo to może z parę mega jest

to sano można zrobić z malutkim kompem - malutki linuksik na szybkiej karcie CF i hula.

do takiego "procesora" ac3/dts to nawet napęd bluray można podłączyć i tv :)

Tu na przykład Linux w pudełku od landrynek, wszystko OpenSource:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20643-100001270 1257452769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak mały procek w DIPie wykonywany przecież w innej technologi jest w stanie uruchomić system operacyjny, odpowiednie procedury i faktycznie wykonywać jeszcze na tej podstawie okerślony kod ?

I to oczywiście bez zwisów przy małym poborze prądu ? Hmm intygujące...

Jest gotowa dystrybucja multimedialna bazująca na odtwarzaczu Mlayer-więc odtwarza prawie wszystko.

To Emovix-zajmuje 8 Mb.

Gotowe odtwarzanie DD i DTS-trzeba by tylko obszukać net w czym by to umieścić-bo kiedyś coś czytałem.

Trzeba poszukać chyba.

miało być (brak swoich edycji postów :( ) :

tak ale to wszystko bazuje na karcie dźwiękowej 5.1 kompa ,ale jak zrobić np.front spdif > DAC, tył > usb pcm2702, następny usb pcm2702 dla central i sub?

Pomysł preampa jest świetny,z uwagą będę śledził wątek.Gdyby wykorzystać platformę PC dochodzi jeden chyba spory plus-cyfrowa regulacja głośności.Regulacja głośności na 6 kanałów(nie mówiąc już o formie zbalansowanej)czy to na drabinkach,czy za pomocą dobrych scalaków to co najmniej bankructwo :/

>Bogdan,

>ten pga przecież szumi, kości sanyo lub toshiby są bardzo tanie i dobre

Nie gniewaj się - PGA szumi TYLKO po dużej wódce :-)

Poza tym nie szumi - są to bzdety powtarzane przez tych co nie mają, albo maja skopany projekt.

Użytkuje taki PGA 2310 od długiego czasu i nic nie szumi, jakby co zapraszam na odsłuchy, a juz kilku kolegów słuchało.

Generalnie istnieje juz na tym forum część analogowa tzn: KOMPLETNY PRE 6kanałowy ! Z softem, wyświetlaczem, pilotem na PGA2310 i to do wyboru w wersji zbalansowanej, lub niezbalansowanej !

Oczywiście bez dekoderów.

Jest to PRE MsFalcona. Wiem bo mam taki.

Nie wiem czy podobny PRE Veterana ma mozliwość spięcia wielu kanałów (mam i składam z nowym wyświetlacze, ładnym wyświetlaczem).

Więc tylko o dostępność STA310 i soft się martwcie !

Proponuję : jak ktoś z Was będzie w stanie zorganizować do Polski STA310 w dobrej cenie to projekt może powstać - bo zasadniczo już powstał zbudowany przez tomek_j , a jak znam uczynnośc Tomka, to przygotuje i zaprogramuje kości. Nowa płytka pod potrzeby dzisiejsze też jest do zrobienia, o to się nie należy martwić.

Z mojego punktu widzenia taki projekt ma szansę powstania.

No to kto zorganizuje zakup STA?

świetny projekcik pre 7.1, również bez dekoderów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.