Skocz do zawartości
IGNORED

Zależność kształtu sceny muzycznej i rozmieszczenia źródeł od ustawienia kolumn

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Pod tym linkiem umieściłem swoje spostrzeżenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypadek dotyczy

1. innego wzmacniacza

2. kolumn stojących ok. 1m od ściany tylnej

3. kolumn stojących ok 40cm do ściany tylnej

Kolory:

-żółta kropka na granatowym prostokącie - słuchacz

-brązowe prostokąty to kolumny

-granatowy prostokąt za kolumnami to sprzęt (w ostatnim rysunku zapomniałem go dodać)

I najważniejsze:

-jasny róż - GŁĘBIA: to są wszystkie efekty dźwiękowe ( syki, szumy, przelatujące samoloty, odgłosy burzy, fale, odgłosy sali koncertowej (o ile koncert się odbył np. na stadionie), brawa słuchaczy.

-ciemniejszy róż - SCENA MUZYCZNA

-szare kółko - wokalista (jeżeli jest jeden)

-różowe kółka - miejsca, gdzie dokladnie instrumenty są zlokalizowane (lub złudzenie tych miejsc)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wnioski.

Przypadek oczywiście dotyczy tylko mojego obecnego zestawu i wcale nie jest prawidłowy (co mi wcale nie przeszkadza). Dzielę się nim dlatego, że chcę o tym porozmawiać.

Przypadek 1 jest chyba przypadkiem właściwym.

Tyle, że mi - miłośnikowi efektów przestrzennych to niezbyt odpowiada. Wolę z oczywistych powodów ustawienie 3. A jak widać różnica jest ogromna.

Oczywistym jest, że dosunięcie kolumn scenę spłyca, ale że aż tak wpływa na jej szerokość to byłem zaskoczony.

Jak jest u Was?

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Masz szczęście, że możesz żonglować kolumnami - w moim przypadku ze względu na rozmiary pokoju możliwe przesunięcia i dogięcia w bardzo małym zakresie.

Niemniej, nawet te niewielkie możliwości dają zauważalne zmiany - wątek ciekawy, mam nadzieję że się rozwinie.

skynyrd, 5 Lis 2009, 15:33

>Masz szczęście, że możesz żonglować kolumnami

Aż takiego wielkiego ruchu nie mam - jakiś max 1,5m. Ale wystarczy 0,7m by zauważyć zmiany jakie narysowałem. Zaraz wrzucę zdjęcie pokoju.

Ciekawe jest to, że te kolumny z tym wzmacniaczem nawet mocno dosunięte do ściany (ok. 40cm) nadal potrafią kontrolować bas. Z innym wzmacniaczem już ten numer nie przechodził - wzbudzały się same i wzbudzały wszystko dookoła - ścianę, meble.

Także w moim przypadku odsunięcie od ściany (na 1m) przynosi tylko gorsze rezultaty. Basu jest trochę mniej (ale to akurat normalne) ale scena robi się o wiele węższa a wcale nie głębsza, podczas gdy każdy poprzedni mój zestaw, wzamian za odsunięcie rewanżował się głębokością.

Ciekawostka.

to ten pokoj. Miejsce odsłuchu jest usytuowane w jego połowie (za tą niebieska kanapą jest dalsza część) a prawa ściana (niebieska) nie jest pełna. Powierzchnia ok.24m2

Tą szerokość sceny zawdzięczam w dużej mierze zapewne usytuowaniu miejsca odsłuchu na środku pokoju. Kiedyś, w innym mieszkaniu miałem miejsce odłuchu pod ścianą i nie było już tak fajnie.

rys1

Zalety: głęboka scena, muzycy wyraźnie nakreśleni, świetna separacja źródeł.

Wady: wąska scena, mizerne efekty z muzyki elektronicznej lub filmowej, brak możliwości dosunięcia kolumn (burczący bas).

rys2

Zalety: trochę więcej głębi w scenie

Wady: niezbyt szeroka scena, uboższy bas

rys3

Zalety: niezwykle szeroka scena, niezwykłe efekty przestrzenne, świetny bas, równowaga tonalna. Dla mnie - rewelacja.

Wady: scena płytka, muzycy prawie w jednym rzędzie, brak dokladnej separacji źródeł.

Szkoda że te serwantki to nie kolumny mogło być tak piknie albo przynajmniej mocarnie :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Takie wielkie kolumny wcale nie muszą zabijać sąsiadów :)

sam mam stare, wielkie pioneery, które grają bardzo subtelnie; stoją 20cm od tylnej ściany, a precyzja, przestrzenność, plany są pięknie odtwarzane (wysunięte metr do przodu gubiły gdzieś bas, no i brzydko to wyglądało...)

Mr.S, 5 Lis 2009, 19:40

>z ciekawosci... jak jest odległość pomiędzy kolumnami?

m.kolumnami 360cm a odległość do słuchacza ok 260cm.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Spróbuj rozstawic kolumny do słuchacza w trójkącie równoramiennym i opisz swoje spostrzeżenia

chyba równobocznym?

m.kolumnami 360cm a odległość do słuchacza ok 260cm.

To nie sa raczej dobre proporcje.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kiedyś miałem takie ustawienie 1: 1,38 i po prostu przybliżyłem kolumny do siebie, jest węższa scena ale bardziej naturalne plany w głąb aktualnie jest coś koło 1:1,69 (liczone do osi kolumn a nie boków)

tomasz dudzinski, 5 Lis 2009, 20:55

>Spróbuj rozstawic kolumny do słuchacza w trójkącie równoramiennym i opisz swoje spostrzeżenia

Przepraszam, ale chyba po to się zakłada te wątki, żeby czegoś nowego się dowiedzieć, lub rzeby ktoś nam przypomnial o elementarnych sprawach.

Ustawiłem. I zatkało mnie. Scena ma już głębokość a muzycy nie stoją na jednej wysokości. Kurczę, podstawowa rzecz, a ja... Ech...

Z ciekawszych spostrzeżeń: bas wcale sie nie zmniejszył (teraz kolumny mają za sobą te szklane meble) a szerokość sceny... Hmm. Jak to napisać... To białe kółko na rys 3 jest duuuużo mniejsze. Przed chwilą słuchałem (z racji pory i rodziny dosyc cicho) Loreeny McKennitt (to jedne z najbardziej przestrzennych i najlepiej nagranych płyt jakie ostatnio słyszałem) i efekty nie omijały mnie jak wcześniej, tylko przelatywały przeze mnie. W jednym z utworów dźwiek gitary elektrycznej rozpoczynał się jakieś 15m z lewej a kończył 5m po przeciwnej stronie sceny. I tak było jeszcze godzinę temu. Teraz zaczyna się 7m za moimi plecami (wsłuchiwałem się kilka razy), przelatuje przeze mnie i kończy 3m za prawą kolumną.

Wcześniej dźwieki na wysokości ramienia należaly do rzadkości (Waters i kilka innych płyt) a teraz słyszę je co chwilę. Ooops. Dzieki za przypomnienie o prawidlowym ustawieniu. Niepraktyczne, ale na czas słuchania będe je tak wyciągał. Zaraz strzelę fotę jak jest teraz.

Ja muszę zadowolić się rozstawieniem na szerokość między kolumnami-165cm,od ściany 50cm,głośniki do słuchacza 170cm.

Wymiary pokoju-490cmszer./290cmgłęb./wys.250cm.

Jaka niesprawiedliwość,mam promienniki wszech kierunkowe a tylko tyle miejsca,hehe.

Pozdrowienia dla jeżdżących po pokojach z kolumnami.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Therion

Przepraszam, ale chyba po to się zakłada te wątki, żeby czegoś nowego się dowiedzieć, lub rzeby ktoś nam przypomnial o elementarnych sprawach.

Ustawiłem. I zatkało mnie. Scena ma już głębokość a muzycy nie stoją na jednej wysokości. Kurczę, podstawowa rzecz, a ja... Ech...

Nie masz co przepraszac , po prostu chciałem usłyszec od Ciebie różnice , które w wiekszości pokrywają się z moimi spostrzeżeniami.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

O właśnie o takie rozstawienie mi chodziło .poprzednio te półeczki degradowały Ci scene

Therion, 5 Lis 2009, 22:54

Jak widzę takie ustawienie jak u mnie czyli 1:1,69 :)

Możesz jeszcze ustawić jakbyś chciał większą w szerz scenę osie skrzyżowanych kolumn za sobą jakieś 30-90 cm

W poniedziałek będę eksperymentował. Będe sam, to dam ciut głośniej i zobaczę co się stanie przy różnym odgięciu.

Całe szczęście, że za plecami nie mam ściany.

Jeszcze raz dzięki- czujni jesteście :) od razu kilka osób zareagowało " a to nie za szeroko"?.

Ale swoją drogą jeszcze bardziej jestem zadowolony ze swojego systemu - sporo w nim jeszcze drzemie.

Panowie,co wy tak stale o kompromisach małżeńskich,zachowujecie się jakbyście byli nie u siebie we własnych domach!

Nie widać aby przełamywanie śmiesznie głupawych przyzwyczajeń i stereotypów było normalnością w polskich rodzinach.To chyba nigdy nie stanie się faktem.

Tylko nie piszcie że nie mieszkacie sami,że funkcjonalność,że goście przychodzą,że to pokój dzienny,że żonie nie podoba się to itd.......

U niektórych kobieta nie ma prawa wstępu do kuchni,ja jestem za leniwy i dla tego tam nie zaglądam dzięki czemu ciągle odkrywam jakieś nowe potrawy poza jajecznicą ;)

W jaki sposób precyzyjnie lokalizujecie muzyków na scenie? Czy używacie specjalnie nagrywanych do tego płyt (ja mam taką wytwórni Delos). Co z nagraniami, gdzie wykorzystuje się efekty stereo, np. przemieszczanie się dźwięku gitary w czasie solówki z jednego kanału do drugiego (muzyk biega wówczas bardzo szybko po scenie?). A co z miksowaniem nagrań, gdy jedna gitara (ta sama) jest "wmiksowana" w dwa kanały? Czy, jeśli używacie standardowych nagrań, Wasz sprzęt jakoś niweluje te efekty, unieruchamia dźwięk w jednym miejscu, odwraca efekty miksowania dźwięku?

Też mnie to ciekawi, ta precyzyjna lokalizacja muzyków na scenie, bo szczególnie perkusja i fortepian często są słyszane na całej szerokości sceny (np.niskie oktawy w lewym kanale, najwyższe w prawym, reszta gdzieś po środku).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.