Skocz do zawartości
IGNORED

AMJ - jaki to gatunek?

Mr.Engineer

Rekomendowane odpowiedzi

AMJ? Strunowiec Kręgowiec - Ssak - Łożyskowiec - Naczelny - Człowiekowaty - Człowiek - Człowiek rozumny - Kobieta - Wokalistka....pop-jazzowa

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Porównując ANJ do innej blondynki: ładniejsza, lepiej śpiewa, gorzej gra, marketing po równo, ma czuja do tego z kim pracować i co wybrać na warsztat. Dla mnie wysokiej klasy produkt kultury popularnej z pozą na coś większego. Ma swój rynek i robi korzystniejsze wrażenie (bo bardziej różnorodna) niż ta z którą ją porównałem. Ta druga to Diana Krall.

Może być?

W sumie to klasyfikacja AMJ jest trudna, bo niektóre utwory ma w konwencji bardziej popowej, niektóre to IMHO poezja śpiewana, ale ogólnie jednak to chyba pogranicza jazzu. Wiem, wiem, zaraz ktoś mnie zgani, ale współpracuje jednak często z muzykami i aranżerami jazzowymi (vide chociażby najlepszy w jej karierze koncert FArat) gdzie grała z Napiórkowskim, Możdżerem, Miśkiewiczem, Cinelu. Do tego Pat. Także na pewno czysty jazz to nie jest, ale jak dla mnie jego pogranicza, chociażby ze względu na aranżacje niektórych utworów.

Powrót po dłuższej przerwie...

Piotr, 6 Lis 2009, 08:18

>Porównując ANJ do innej blondynki: ładniejsza, lepiej śpiewa, gorzej gra, marketing po równo, ma

>czuja do tego z kim pracować i co wybrać na warsztat. Dla mnie wysokiej klasy produkt kultury

>popularnej z pozą na coś większego. Ma swój rynek i robi korzystniejsze wrażenie (bo bardziej

>różnorodna) niż ta z którą ją porównałem. Ta druga to Diana Krall.

>Może być?

Jezeli chciales sie osmieszyc to moze byc

pzdrw

soso

A czemu Sting czy Waters budzą tyle emocji? Wszyscy są niedaleko siebie, ani Diana Krall nie jest geniuszem ani AMJ jakimś beztalenciem. Robią wrażenie profesjonalistów ale profesjonalizm to raczej w robieniu przedstawienia. Ciekawe jest zresztą to jak ulicznych grajków zastąpili grajkowie z nagrań. Różnica warsztatowa nie jest tak duża a teraz, kiedy lenistwo realizatorów produkcji jest tak kreatywne zrobić można wszystko. Madonna nagle umieć śpiewać, ludzie bez emisji trąbią na cały pokój a grajków tak się wygładza i koryguje że sam miód. No i wszędobylski automat perkusyjny chociaż ci co bardziej oryginalni trzymają garowego.

Kiedy się przejechać po lokalach różnych miast w Europie okaże się że jest mnóstwo zespołów i jednostek dających nam ciekawszą muzykę i lepsze wykonanie. Wykraczających poza pop i jazz, ile jest w Europie ciekawych wykonawców "muzyki korzeni" (z nazwy bo to raczej inspiracja) robiących z głosem niesamowite rzeczy. A tutaj - sklepy, media, empik, pop, pop jazz, smooth jazz etc. Dobrze że już dawno skończył się patos rocka progresywnego ale czy odeszliśmy od niego daleko? Jak sądzicie - czy Keith Jarrett daje nam to co mógłby zrobić najlepiej czy to co się sprzeda?

Piotr, 7 Lis 2009, 11:18

>Kiedy się przejechać po lokalach różnych miast w Europie okaże się że jest mnóstwo zespołów i

>jednostek dających nam ciekawszą muzykę i lepsze wykonanie. ile jest

>w Europie ciekawych wykonawców robiących z głosem niesamowite rzeczy.

Dzieki za to zdanie. Otoz zgadzajac sie z tym jakos tam - Sting trafil do ciekawego zespolu z 2 wybitnymi jednostkami (sam bedac 'najslabszym ogniwem') i potem memlal cos sam opadajac powoli szybko wyczerpujac swoj 'potencjal'. Waters, no tu podobnie choc nie chc sie powtarzac. Blado jak gola d.. w swietle ksiezyca (ciemna strona). Teraz mamy pania AMJ - takze klopoty z klasa ale dobry choc bardzo lokalny marketing. W tej czworce jednak co by nie powiedziec pani Krall ma najwieksze atuty osobiste. Moim zdaniem nie jest wcale ladna, nie tak jak AMJ, jest skromna co jest mile no i ma warsztat (robi z glosem niesamowite rzeczy) i wyczucie brzmienia. Ja ja 'czytam', pozostalej trojki nie.

pzdrw

soso

mozna lubic, mozna nie lubic, a ludziska i tak kupia lub pojda na koncert. wielu osobom przeszkadza to, ze nie kradnac, nie robiac medialnego zgielku jednak odnajduje sie na rynku i egzystuje wcale nie najgorzej. idac dalej mozna powiedziec, ze dociera do swojego fana, a kolegom pozostaje poczucie wyzszosci, ze jej targetem nie sa.

chetnie zapoznalbym sie z tzw. argumentami, dlaczego AMJ nie nalezy sluchac i co w jej produkcjach jest naganne. wole jej lekka egzaltacje na temat muzykow z ktorymi grala lub chce grac, niz wysluchiwac programowo-marketingowo ostrych panienek.

Dopoki ochrona AMJ nie robi lapanek na potencjalnych widzow, to jest OK. ;-)

a swoja droga, to kolega soso ma widoczne objawy jopkofobii. :)

Gość papageno

(Konto usunięte)

Piotr

>A czemu Sting czy Waters budzą tyle emocji?

Waters przestał budzić moje emocje od kiedy wstawił sobie zęby. Sting budzi moje emocje z racji posiadania "domku" w Toscanii, ale nie są to pozytywne emocje. Zawiść, ta odwieczna ludzka przypadłość :)

Co do reszty... też tak uważam.

Nowy2, 7 Lis 2009, 15:27

>mozna lubic, mozna nie lubic, a ludziska i tak kupia lub pojda na koncert.

z ciekawosci, chodzi sie do zoo ogladac malpy czlowiekowate - zaden argument

>wielu osobom przeszkadza

>to, ze nie kradnac, nie robiac medialnego zgielku jednak odnajduje sie na rynku i egzystuje wcale

>nie najgorzej.

nie robiac medialnego zgielku?! no wiesz! ja slyszalem o niej nim jeszcze uslyszalem jedna nutke wydobywajaca sie z jej ust.. mialem nawet wielkie nadzieje, oczekiwania..

>idac dalej mozna powiedziec, ze dociera do swojego fana, a kolegom pozostaje poczucie

>wyzszosci, ze jej targetem nie sa.´

jakie poczucie wyzszosci? raczej zal, ze nie spiewa dobrze

>chetnie zapoznalbym sie z tzw. argumentami, dlaczego AMJ nie nalezy sluchac i co w jej produkcjach

>jest naganne.

AMJ mozna sluchac, dlaczego nie? powody moga byc rozne, a to uczestniczy sie w namaszczeniu swietymi olejami, a to slucha sie dobrych muzykow w tle, a to ma sie poczucie bycia w ekskluzywnym klubie milosnikow jazzu..

>wole jej lekka egzaltacje na temat muzykow z ktorymi grala lub chce grac, niz

>wysluchiwac programowo-marketingowo ostrych panienek.

Jezeli Krallowna jest marketingowo ostra panienka to chyba nie slyszales nawet jednego wywiadu z nia. jezeli ona na kogos pozuje na na skromna panienke z prowincji jezdzaca pociagami w welnianym plaszczyku.

>Dopoki ochrona AMJ nie robi lapanek na potencjalnych widzow, to jest OK. ;-)

nie slyszalem jeszcze o lapankach na koncerty ale jezeli to jest kryterium to pewnie AMJ jest rownie swietna jak setki tysiecy innych wykonawcow, na ktorych koncerty takze nie ma lapanki

>a swoja droga, to kolega soso ma widoczne objawy jopkofobii. :)

I ta przypadlosc mnie nie martwi. takze rozumiem jopkoholikow czy chocby jopkofilow. nie mozna ludzi uszczesliwiac na sile kobitkami, ktore potrafia spiewac jak chocby Big Mama Thornton (ktora nie miala marketingu i zmarla w mieszkanku w kamienicy czynszowej opuszczona i zapomniana). sluchajcie sobie szeptow i swistow Wielkiej AMJ. na zdrowie

pzdrw

soso

delikatnie pojechalem

tak jeszcze dla jopkoentuzjastow - propozycja eksperymentu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zrobcie sobie takie doswiadczenie - zamknijcie oczy i wyobrzcie sobie, ze to spiewa AMJ. Ja bym zdzieral z siebie koszule a gaciami rzucal w Jopkowa gdyby tak spiewala. No ale nie spiewa..

Tak nawiasem mowic, hmm.. ten facio na gitarze (jego plytki takze zbieram).. no nie wiem, pewnie jestem niesprawiedliwy ale wole jego pitolenie od pitolenia Wielkiego Pata

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

aaa, jeszcze link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Nowy2

papageno nie jest przeciw Tobie. Papageno nie uważa AMJ za jazzmankę, choćby przygrywali jej Davis, Hawkins i Rollins zusamen do kupy. Uważa ją za piosenkarkę popową. A popu papageno nie jest w stanie strawić nawet po pijaku. Tak już ma. Papageno podejrzewa, że ma jakiś defekt mózgu dający efekt w postaci odrazy do popu, ale nie przejmuje się tym.

No tak, Nowy2, Sonny Boy jest fantastyczny, tu mnie masz i ja chyba pierwszy wklejalem na audiostereo linki do jego nine below zero (swietny numer).

co do efektownego 'zamknij sie' z Twojej strony - chyba forum nie jest po to by sie zamykac no bo jak wszyscy sie zamkna to Pan Administrator zbankrutuje bo iluz bedzie chetnych do kolek rozancowych gdzie tylko jedna swietlana idea jest sluszna

pzdrw

soso

PS

co do tytulu watku - AMJ - jaki to gatunek? chyba bylbym sklonny do czegos w rodzaju 'contemporary, soft-rock, adult rock, easy-jazz, jazz-pop, vocal-jazz

teraz rzadko mozna kogos dokladnie sklasyfikowac i wszelkie polaczenia sa pozadane i udaja oryginalnosc

dzis kupilem 3 plytki, po sporej przerwie, ide sluchac, szkoda mi czasu na przepychanki odnosnie AMJ choc nie powiem, w makijazu ladnie sie prezentuje. niestety, ktorys z kolegow, ktory byl na koncercie ostrzegl mnie, ze to tylko photoshop i moglbym sie cholernie rozczarowac. zatem tym bardziej szkoda strzepic jezyk bo jezeli nie do lozka to nie wiem do czego sie AMJ nadaje

oj, soso!

nie wiem skad u Ciebie potrzeba dominacji, nawet na AS, ale pseudo zapewne zobowiązuje 8)

nie wiedzialem, ze mozna tak

Keep it to Yourself = Shut up!

zgodze sie, ze teraz do muzyki marsz

Nowy2, 7 Lis 2009, 21:07

>oj, soso!

>

>nie wiem skad u Ciebie potrzeba dominacji, nawet na AS, ale pseudo zapewne zobowiązuje 8)

>

>nie wiedzialem, ze mozna tak

>Keep it to Yourself = Shut up!

Tak odebralem keep.. choc wiem, ze nadalem silniejsza wymowe

co do nicku - to nie jest Soso a soso od dunskiego so-so (tak-tak) co niektorzy dunczycy dodaja by podkreslic, ze wydali wlasna opinie

pzdrw

soso

soso, 7 Lis 2009, 17:42

>tak jeszcze dla jopkoentuzjastow - propozycja eksperymentu:

>

>

Ukryta Zawartość

Przepraszam, nie jestem żadnym fanem pani Jopek ani w ogóle nie jestem fanem jazzu (szczerze mówiąc to og nawet nie znoszę) ALE... czasami bywam narażony (tu duża przesada) na słuchanie czegoś spoza moich gustów: w pubie, u koleżanki itd.

Gdyby był wybór pomiędzy A.M. Jopek a panią z linku powyżej, co zresztą nie ma znaczenia, bo nie pani jest winna tylko rodzaj muzyki, to mimo wsyzskto wybieram Jopek.

U Jopek znajdę jeszcze jakiś drobny smaczek w postaci polskiego motywu ludowego, co nie jest znowuspecjalnie często spotykane a tu jest tylko ten nieznośny, zgrany już setki milionów razy od kilkudzieisięciu lat , archaiczny charakterystyczny murzyński zaśpiew, co jest tak świeże jak seks z tąsamą żoną po 40 latach.

To było dobre, kręciło chłopcvów i panienki ale 50 lat temu!

Soso, nie zrozum mnie źle, to nie jest jakiś atak na ciebie, bo wcale się nie znamy, ani w ogóle na nikogo ale po prostu nie pojmuję co za wartość proponujesz w zamian.

Przecież to jest strasznie nudne!

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

subagazi

a tu jest tylko ten nieznośny, zgrany już setki milionów razy od

>kilkudzieisięciu lat , archaiczny charakterystyczny murzyński zaśpiew, co jest tak świeże jak seks z

>tąsamą żoną po 40 latach.

No, a Twoja muzyka dawna na dawnych instrumentach ma coś ze 300 lat i jest - rozumiem - OK?

A seks z tą samą żoną nawet i po 50 latach jest świeży...jeśli się ją kocha. Czego Ci życzę z całego serca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.