Skocz do zawartości
IGNORED

odgrody na starych....elektrostatach czyli kopia Marka Levinsona HQD

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Znudzily mi sie troche stare papierzaki...w kolo macieju papier, alnico, dechy.. :) mam nadzieje ze lobby mnie nie znienawidzi. postanowilem troche odmienic swoj swiat audio. W sumie to niewiele bo znowu chodzi o antyczne glosniki i do tego dipole.

Wyzej wspomniany system sprzedawany w latach 70tych przez stajnie Marka Levinsona, nazywal sie HDQ z uwagi na zawarte w nim komponenty:

H - jak Hartley woofers (24 lub 30 cali w linii transmisyjnej) grajace do 100Hz

Q - jak quad ESL57 - po 2 sztuki na strone czyli tzw. "stacked quads" - o tym dalej

D - jak Decca Kelly DK30 ribbon tweeter od 7000Hz

Reszta systemu zawierala preamp, aktywna zwrotnice i chyba 6 monoblokow grajacych w kalsie A. Calosc wowczas 30000$.

Zafascynowalem sie quadami rok temu po odsluchu jednej pary z lampowym wzmakiem Sansui AU-111. Diana Krall z tego co pamietam...od razu wiedzialem ze to inna liga niz saby i isophony. Zaczalem z uporem maniaka studiowac literature na temat quadow. Kupilem lampowe monobloki, model Quad II (niestety w marnym stanie). Czytalem, sprzperalem....opinie na ogol jednakowe: niesamoity dzwiek, szczegolnie srednica, lekka, zwiewna, super naturalna. Same plusy..."rozchodzi sie jednak o to, aby te plusy nie przeslonily nam minusow" jak to mowil moj ulubiony polski aktor komediowy :) Minusem jest niewatpliwie brak dolnej oktawy (aczkolwiek tutaj opiniee sa podzielone) i kierunkowosc wyysokich tonow. Niska efektywnosc (84dB) i mala moc (15-20 watt) sprawiaja ze sa dosyc ciche (max 100db). Do tego z uwagi na fakt ze to antyki, ich stan techniczny czesto pozostawia wiele do zyczenia a koszty naprawy nie sa niskie...dzieki bogu jest sporo firm zajmujacych sie serwisem, poczanajac od niemieckiej quad-musik.de, konczac na brytyjskim one-thing-audio.

Stacked - quads. Najczestsza modyfikacja, tudzierz upgrade, polegajacy na polaczeniu 2 sztuk na strone. Mozna i wiecej, niejaki pan Aikmann o ile dobrze pamietam, szef zdaje sie firmy SME, mial po 8 na strone. Laczone szeregowo lub rownolegle, w zaleznosci od zastosowanej amplifikacji, daja wiekszy spl i moc.

Od paru dni mam 4 sztuki ESL57. JEdna w kolorze brazowym, druga w kolorze czarnym. Niestety jedna sztuka musi powedrowac do serwisu bo jeden z paneli basowych nie gra.

Moj plan: kopia systemu HQD z lekkimi zmianami:

- zamiast wooferow Hartley, zamierzam uzyc 15 calowych Tesli z magnesami alnico. Do wyboru mam wysokofefektywne ARO932 z FS 24Hz i 100db/1W i ich odpowiednik ARN930 na miekkich zawiasach lecz o nizszej FS, ktora wynosi 17,5Hz i SPL 87,5db/1w. Prawdopodonie uzyje ARO932 z uwagi na dosyc niskie filtrowanie na granicy 70-100Hz. Spadek efektywnosci w tym rejonie powinien dobrze sie zgrac z niskim SPL quadow.

- zwrotnica: aktywny Behringer 3400, filtracja przy 70-100Hz i 7000Hz

- najprawdopodobniej decca kelly dk30, alternatywnie inny tweeter, moze mniejszy raal, fountek lub cos w tym stylu - w kazdym razie napewno wstega.

- amplifikacja: tu jeszcze nie wiem. Quady beda laczone rownolegle, napedzane najprawdopodobniej wzmacniaczami push pull w klasie A. Chodzi mi po glowie bewitch 6550, mam tez alternatywe na el84 w monoblokach.

Wstegi i bas chce napedzic wiekszymi t-ampami.

Bedzie sporo roboty i czasu na sklecenia tego wszystkiego do kupy :) kolejny rok albo dwa mi zleca ale co tam...cos w wolnym czasie trzeba robic ;)

Ponizej zdjecie orginalnego systemu.

Czekam na komentarze i sugestie.

Milego weekendu szanownemu forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4563-100001169 1257590608_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanie odnosnie aktywnej zwrotnicy. Jezeli mam 3 drozna zwrotke, jeden kanal na bas, drugi na srednie i trzeci na wysokie..logiczne...z tym ze mam dwa glosniki sredniotonowe, w tym wypadku quady 57. Kazdy z nich chcialbym zasilac osobnym wzmacnaiczem (teoretcznie nic nie stoi na przeszkodzie). Czy sa jakies minusy uzycia rozdzialnika sygnalu w srednim pasmie?? chodzi mi o zwykly kabel typu Y. Czy sygnal w jakis sposob na tym traci?

dzieki ;) a jezeli wyjscie na zwrotnicy jest symetryczne, ja zastosuje przejsciowke typu xlr-cinch i na koniec dorzuce jeszcze rozdzielke...to juz totalna profanacja??? bo nic innego mi nie przychodzi do glowy narazie...zakladam naturalnie ze uzyje nie zbalansowanych wzmacniaczy. Trudno znalezc zwrotnice z cinchami, ja chce uzyc behringera wiec raczej wyjscia nie mam.

ja tam się nieznam

ale jak masz wyjścia XLR

to sygnał + podłanczasz w fazie na wzmacniacz i głośnik

sygnał - podłanczasz do wzmacniacza i na tym drugim głośniku odwracasz polaryzacją

nawet nie trzeba kombinować z kabelkami Y

Nookie, na pewno fantazji nie mozna ci odmowic, bo to jest projekt niebanalny.

Nie rozumiem jednak pewnych zalozen:

- Dlaczego Behringer 3400 a nie 2496? Cena nie wydaje sie byc problemem, a kontrole bedziesz mial nieporownywalna.

- Telsa jak rozumiem na dipol? Nie zrekompensujesz tym samym 6db na oktave. Moze jakis aktywny EQ?

- Kierunkowosc wysokich nie jest moze najmilsza ale spojnosc brzmienia bedziesz mial znacznie lepsza. Nie wiem czy ta wstega to przypadkiem nie jest lekka przesada. Zwlaszcza napedzana t-ampem.

Powodzenia!

>bamarek zgadzam sie z wiekszoscia tego co napisales ;)

zastanawiam sie nad 2496, w tym wypadku cena nie gra rzeczywiscie az takiej roli a w wypadku 2496 zdecydowanie wiecej mozliwosci, szczegolnie ze wolalbym zastosowac ciecie 2 lub 3 rzedu zamiast 24db tak jak w przypadku 3400.

Tesli nie uzyje napewno w dipolu tylko w orginalnej obudowie bass reflex, nikt mnie nie namowi na dipol, no chyba ze bedzie sie to z quadami extremalnie gryzlo (choc nie sadze), wowczas pokombinuje i poprostu zdemontuje tylna sciane.

Aktywny podbicie dolnej oktawy tez mi przyszlo do glowy ale tylko w wypadku uzycia dipola bo tesle w pierdzibasie nie potrzebuja dopalacza.

Co do wstegi to narazie jej nie mam i poprubuje bez. Dzisiaj czeka mnie odsluch quadow z orginalna amplifikacja do kompletu, wlasnie to na co zwroce uwage, to wysokie i owa kierunkowosc. MOje czekaja na lepsze czasy jak skoncze (kolejna) przeprowadzke i remont.

Plusem zastosowania wstegi i puszczenia quadow do powiedzmy 7000Hz jest fakt, ze w wyzszych oktawach ich impedancja jest dosyc krytyczna dla wzmacniacza, tym bardziej ze panele wysokotonowe lubia sie psuc (angole nazywaja je "trouble panel" zamiast treble panel). Ograniczenie pasma od powiedzmy 100-7000Hz powoduje ze quady sa w stanie przyjac wieksza dawke energii bez ryzyka spalenia, przy czym graja nieco glosniej. Mark Levinson stosujac wstegi wiedzial co robi, konfrontowalem to z wieloma osobami ktore ten system maja (tylko mailowo) i rzeczywiscie wszyscy pisza ze to wnosi wiecej dobrego niz zlego i ze mozna uzywac np. aurum cantus i innych. Nawet sam Peter Walker komentujac mozliwosci tuningu esl57, polecal to rozwiazanie, wiec sadze ze to dobra droga.

Kolejna sprawa to naturalnie dosyc skomplikowana i kosztowna sprawa zasilenia tego wszystkiego. I tu przyszlo mi do glowy rozwiazanie dosyc tanie i nader rozsadne. Mianowicie quady 303. Ta dwukanalowka

na tranzystorach kosztuje jakies 150 euro za sztuke i ponoc bardzo dobrze sprawdza sie w wypadku esl57. Jedna z par esl jaka kupilem byla napedzana kombinacja pre 33 i koncowka 303. Sluchalem Celine Dion i nie moglem sie do niczego przyczepic, poza moze faktem ze glosniki staly od siebie o metr i cala stereofonia byla do bani do momentu az je rozsunalem. Gra chyba warta swieczki, tym bardziej ze mam znajomego Holendra ktory serwisuje taki sprzet za smieszne pieniadze. Mam zle doswiadczenia z lampowymi quadami II pod katem ich solidnosci :( Niewatpliwie byloby to najlepsze rozwiazanie z punktu sonicznego ale jak pomysle znowu o problemach jakie mialem z tym sprzetem to troche wymiekam...w kazdym razie nie moge sie juz doczekac az to zagra, mam nadzieje ze magia sredniego pasma ze "stacked quads" jest taka sama albo i lepsza niz z jednej pary...moim zdaniem rzaden glosnik na tej planecie nie robi tego tak dobrze jak esl57 :))))

Nie nie, burczybas z elektrostatem to profanacja. Wtedy na pewno musialbys miec cyfrowa zwrotnice zeby ustawic delay na kompresje basu.

DCX2496 ma opcje baffle step wiec jesli zdecydujesz sie na dipol to od razu masz rozwiazanie.

Pamietaj rowniez, ze jesli uzyjesz zwrotki o roznych rzedach pomiedzy basem a srodkiem to najprawdopodobniej bedziesz musial popracowac nad dograniem fazy.

Nie slyszlaem koncowek 303 ale watpie zeby to gralo lepiej niz powiedzmy Ming Da. Glosniki moim zdaniem na pewno robia najwieksza roznice ale podpinanie 33/303 do tego potwora najprawdopodobniej stworzy najslabsze ogniwo.

Z tym burczybasem to sie nie zgadzam, sa burczybasy i burczybasy.Inaczej gra basreflex z 18cm gownem w 40 litrach i inaczej 15 calowiec w 280. Nie uogolnialbym w tej kwestii zanadto, sluchalem kiepskiego basu z dipola i dobrego z BR. Levinson stosowal linie transmisyjna ktora tez dipolem nie jest :)

mam lampe fishera 500b ale musi najpierw przejsc test pod okiem specjalisty (mam nadzieje ze w ten weekend u kolegi adama ;) to ampli na lampach 7591, 35wat na kanal, narazie stestuje z jedna para. Ma grac cholernie muzykalnym dzwiekiem i w tym zakresie w jakim planowalbym uzyc quady, powinien sprawdzic sie doskonale (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Wiem ze lampy sa nieuniknione, te quady 303 myslalem na poczatek dla testow. Z innych opcji jak juz pisalem, rajcuje mnie bewitch 6550, mysle ze bez problemu dalby rade z 2 parami naraz.

Kusisz mnie tym behringerem i pewnie ulegne...poki co chcialbym byc juz po przeprowadzce

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

podlaczylem wkoncu prowizorycznie jedna pare quadow do starutkiego duala cv40 z braku laku.....

powiem tak: jestem absolutnie zaskoczony jakoscia przekazu. Bylem przygotowany na cichy dzwiek bez basu i na ewentualna terminacje duala. O jakze sie mylilem....mam tu ilosc decybeli na poziomie moich odgrod z sabami z tym ze tak jak mialem nadzieje ciut lepiej :))

zaczne od tego ze wokale sa poprostu boskie. POlka wyzej w stosunku do greenconeow i reszty jakiej sluchalem od dobrych 4 lat. Przerobilem co nastepuje: Fleetwood MAc, Tanita Tikaram, Mariah Carey, Robbie Williams, Roger Cicero i Bianca Ryan. Slucham glownie pod katem jakosc glosow damskich jak i meskich. Super rzeczywista prezentacja, to wszystko co moge powiedziec. Podobnie jak odgrody na alnico, glosniki absolutnie znikaja w pomieszczeniu i pani z Fleetwood Mac stoi przed moim telewizorem :))

DOlnego pasma jest zdecydowanie wiecej niz z sab, mniej naturalnie niz z tesli ale chwilowo jakos mi go nie brakuje. Ale ta srednica.... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Sweet spot jest minimalny, nie tylko wertykalny ale i horyzontalny, pod tym wzgledem sa strasznie krytyczne. Dzwiek zmienia sie w zaleznosci czy sie stoi czy sie siedzi. mysle ze tu tez trzeba powalczyc ale jest to do opanowania. Ogolnie saby byly w tej kwestii podobne, mysle ze to typowe dla

dipoli.

Mam gesia skorke prawie caly czas...ide dalej ta droga :)))))))))

Nookie, moja druga polowka szykuje juz na ciebie list gonczy. Wszystko przez to, ze zarazasz jakimis glupimi pomyslami i potem w domu nie ma gdzie postawic kwiata, ksiazki czy nawet szklanki z woda. Przyzwyczaila do duzych odgrod, baa, nawet polubila, ale od dzis ma nowego wroga w postaci wielkich grzejnikow o nazwie ESL57 :). Po prostu nie moglem sie oprzec pokusie sprawdzenia najzacniejszego produktu hifi XX wieku.

Wrazenia po 2 godzinach odsluchu sa ciekawe. Od pierwszych taktow powala kultura brzmienia, po prostu wszystko wydaje sie na miejscu, nic nie drazni, nic nie jest zbyt mocno wyeksponowane. Glosniki znikaja moim zdaniem lepiej niz odgrody, one po prostu nie istnieja. Dziwi nieco kierunkowosc, ale zmniejszenie kata wzgledem sluchacza bardzo pomaga nie niszczac lokalizacji. Ta jest swietna zwlaszcza wglab. Bas tez naprawde istnieje i nie jest go za malo.

Po 5 minutach sluchania zapadla decyzja, ze ten sprzet zostaje. Srodek jest niesamowity, gora swietna, bas zadziwiajaco dobry choc da sie lepiej. Gralem wiele kawalkow jak Jaquinta, Portishead, Bajm, Buena Vista, Dzem, Janusz Radek i wszedzie byla ta szalona kultura brzmienia jakiej jeszcze nigdy nie slyszalem. To co najbardziej odbiegalo jakoscia od moich odgrod to jednak orkiestra. Vivaldi (Sonatori de la Gioiosa Marca) na plycie Mangera to byl szal. Te skrzypce byly szybsze, precyzyjniejsze, brzmialy naturalniej, a instrumenty nie zlewaly sie ani troche. Magia!

Tyle o blaskach, pora na cienie. O ile struny brzmia magicznie, wszelkie bebny wole na sabach. Nie chodzi o dynamike ale o ich brzmienie, po prostu bardziej pasuja mi na sabach. Walking on the moon grane przez Yuri Honing Trio to swietny przyklad. Bas...jak pisalem jest go wystarczajaco duzo, ale brzmienie ma jak z burczybasa, zupelnie nie jak dipol. Kontrola jest na poziomie porzadnych duzych monitorow, ale to nie jest klasa OB. Zadziwiajaco jednak za bardzo mi to nie przeszkadzalo podczas sluchania.

Powiem szczerze, ze te glosniki moga wiecej niz sie spodziewalem...o wiele wiecej. Musze jednak przyznac, ze odgrody na sabach az tak duzo w tyle nie sa. Podejrzewam, ze przy aktywnej zwrotnicy wyrownujacej pasma da sie podejsc bardzo blisko, a lepszy bas jeszcze bardziej podniesie ich wartosc. Nie wydaje mi sie zeby Saby, Isophony, Graetze czy nawet Tannoye Gold kiedykolwiek nawet z najlepszymi komponentami zagraly symfonike tak jak te Quady. Uniwersalnosc elektrostatow tez wydaje mi sie wieksza. Ale w innych aspektach odgrody moga blyszczec jasniej.

I tu dochodze do kwestii DIY. Pomysl 4 paneli uwazam teraz za jeszcze bardziej szalony. Po prostu nie rozumiem po co? Glosnosc jest wystarczajaco dobra. Mozna pewnie poprawic wrazenie przestrzeni i powietrza, ale czy az tak bardzo?

Wstega na gore? Proponuje puscic sygnal przez lampucera na blackgatach, posluchac wymienionego wczesniej Vivaldiego i zapytac sie o ile lepiej to moze brzmiec? Wydaje mi sie, ze az tak duzej roznicy nie bedzie, a ryzyko jakiegos niespasowania jest spore. Dla mnie koncepcja co najmniej dziwna.

Wreszcie bas. Tutaj na pewno da sie lepiej i wlasnie ta droga bym najpierw poszedl. Chodzi mi po glowie postawienie moich dwoch basow na strone pod Quadami i filtrowanie w okolicy 100Hz. To moze zagrac naprawde dobrze choc konstrukcja bedzie dosc monstrualna. To chyba musi isc w biampingu i filtracja tez pewnie jakiegos wyzszego rzedu. Dogranie glosnosci bedzie problemem bo mam dziwne wrazenie, ze glosnosc tych elektrostatow jest bardzo nieliniowa i powyzej godziny 10 na potencjometrze trzeba dobrze dodac do pieca zeby one zagraly glosniej. Tak czy inaczej chyba sie skusze na taki ekperyment.

Pozdrawiam,

Marek

• 2 tygodnie później...

nie wiem czy druga para duzo zmieni bo poki co tez nie stosowalem tego rozwiazania. Moze na dniach zbuduje prowizoryczne standy. Z tego co czytalem to brzmi to wszystko jeszcze bardziej spektakularnie, z ta sama kultura, moze na koszt lekkiego "rozmycia" sceny i mniejszej precyzji. Zeby wiedziec, trzeba chyba sprobowac.

Kwestia wysokich: nie zauwazylem ich braku, wrecz przeciwnie, byly bardzo smooth, nie drazniace tak jak to bylo czasem w wypadku papierowych isophonow. Problem moze lezec tylko w delikatnej naturze samych paneli. Moje raz zaczely juz lekko "stekac". Sa dosyc zawodne, przynajmniej w orginalnej wersji. Nowsze upgradey sa podobno wytrzymalsze, co do starych, jak pisalem wyzej - "trouble panels".

Basy: potwierdzam brzmienie "burczybasa". Wiem ze jestem "rozpieszczony" dzwiekiem tesli. Bas jaki daja quady jest tez nie na moje ucho. Brzmi faktycznie jak z malego monitora z 13 cm basikiem. Pozatym panele w tym obszarze maja dosyc krytyczna impedancje i traca wiele energii na koszt calkowitej efektywnosci. Tak wiec filtracja na 100%. 70-100Hz to minimum. Pytanie o efektywnosc basowcow nadal pozostaje u mnie bez odpowiedzi aczkolwiek wysokoefektywne alnico powinny sie dobrze zgrac z cala reszta systemu.

mysle ze narazie zostanwie to wszystko 2way. Tweetery sobie narazie daruje, potestuje tylko tesle arn930 kontra aro932.

Mocny Klient, 6 Gru 2009, 19:48

>A ile kosztują i gdzie można zdobyć te boczki od kanapy :)) ?

Od 500 do 1500 funtow za pare + transport. Zalezy od stanu i szczescia. 90% tych glosnikow siedzi w UK, a 90% sprzedajacych akceptuje tylko odbior wlasny (nawet ich rozumiem).

Nookie,

cofam to co napisalem o basie. Nie schodzi za nisko, ale przy odpowiednim wzmaku potrafi byc rewelacyjny. U mnie tym wzmakiem okazal sie...t-amp. Oczywiscie tylko przy raczej cichym graniu :). Moglbym zyc z ich basem ale tak jak napisales te glosniki nalezy odciazyc.Impedancja jezdzi od 1 do 60 Ohmow.

wlasnie...dlatego laczac dwie sztuki impedancja staje sie mniej krytyczna. Do tego tnac pasmo, obcina sie krytyczniejsze dla impedancji rejestry. U mnie jak nastepuje: chwilowo jedna para w serwisie, okazalo sie ze jeden panel basowy jest tak jak przypuszczalem padniety. Naprawa 220 euro :(( itak niezle, facet mi powiedzial ze sa w doskonalym stanie i ze rzadko sie takie widuje. Do tego dostane w zamiane brazowe oslony w miejsce czarnych tak jak chcialem :-) . Zrobi mi na poczatek stycznia bo ma pelne rece roboty. Swoja droga doskonaly adres do "rekonwalescencji" quadow:

Ukryta Zawartość

Ten Pan zdecydowanie odradzil mi stosowanie wysokotonowcow ktore wprowadzaja tylko niepotrzebne problemy z faza. Najprawdopodobniej zostane wiec w ukladzie dwudroznym bo osbiscie tez nie zauwazylem braku wysokich.

Pozatym dowiedzialem sie tez ze folia oslonna paneli, daje sie normalnie czyscic, dzis wieczorem rozkladam reszte i bede je myl ;)

Ukryta Zawartość

Tylko sie nie zabij przy tym myciu. Trzeba te cacka zostawic bez pradu na baardzo dlugo zanim cokolwiek odkrecisz.

Poczytaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Co do laczenia, wciaz nie jestem przekonany. Impedancja przeciez jeszcze bardziej spadnie jak je polaczysz rownolegle.

Ukryta Zawartość

>bamarek

i tak i nie...o ile sie nie myle, zastosowanie dwoch sztuk parallel obnizy krytyczna impedancje w zakresie 100Hz do jakis 15 omow, w zakresie 7000Hz do jakis 3...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak nawiasem..nikt z forum nie slyszal nic o ESL57 ???? Na anglojezycznych forach (zreszta nie tylko) pieja na ich temat w samych superlatywach...a u nas????nie wierze ze nikt w Polsce nie byl z nimi skonfrontowany :/ czy sie myle???

oto jeden z pacjentow bez tylnej scianki...jak widac kurzu co nie miara, zaraz zaczynam go czyscic...

Ukryta Zawartość

post-4563-100008309 1260272259_thumb.jpg

post-4563-100008310 1260272259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety zle widzisz ;) nie panel byl klejony tylko oslona, konkretnie folia chroniaca przed kurzem...nie wydaje z siebie zadnych dzwiekow...poprostu izoluje nadmiernie ciagnacy do paneli kurz. Zrobilem blad z metalowa oslona, spryskalem je cilit bang i chyba za dlugo poddalem ja dzialaniu, efekt taki ze z czarnego zrobil sie szary :( chcialem je zamienic na brazowe ale chyba nici z tego...przyjdzie mi zamowic chyba nowe...

znalazlem ciekawe woofery do OB i efektywnoscia pasujace do quadow, mianowicie AEspeakers, model dipol15:

Ukryta Zawartość

slyszal ktos?? cena tez ok...

Ukryta Zawartość

To juz nie chcesz tam pchac Tesli?

Ja mam nadzieje jak najszybciej puscic je z moimi basami, choc im dluzej ich slucham tym mniej chce mi sie cokolwiek robic. Gdybym nie mial basow pod reka to bym sie w nic nie bawil, bo problemow ze zgraniem troche bedzie i pewnie bez aktywnej zwrotki ani rusz. A graja po prostu cudownie.

nie no poki co napewno tesle, tylko pomyslalem ze jak za cene jednej pary tesli moge miec 3 pary dedykowanych do IB aes to mi sie zaraz wlacza chec experymentow. Ja sie boje ze quady we wiekszym pomieszczeniu nie wygeneruja mi basu i z gory sie nastawiam na dodatkowy subwoofer bo poprostu czasem lubie obejrzec film i posluchac hip hopu. W tym wypadku quady raczej bez dopalacza w dole sie nie sprawdza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.