Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu zdalnego sterowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dołanczam się do pytania:) Kiedyś widziałem wprawdzie coś takiego w gazecie ale moja zawodna pamięć jest jaka jest i nie pamiętam ani numeru ani tytułu:( Wiem tylko,że było to jakieś 2-3 lata temu.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Oto jedno z rozwiązań:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poproszę, by ktoś mnie oświecił w kwestii możliwości precyzyjnego sterowania z pilota głośnością, przy niskim jej poziomie. Chodzi mi o to, jak zapewnić precyzyjne dawkowanie głośności, słuchając np. późno w nocy.

W posiadanym przeze mnie CA A500 regulacja w tym zakresie to kpina lub żart. (Jest, bo jest.) Trzeba niestety startować z fotela i ustawiać ręcznie. Na co mi taka...

Wyczytałem gdzieś w pisemkach, że jakiś producent zastosował - dla mnie logicznie proste - rozwiązanie, polegające na tym, że pilot ma dwie pary przycisków. Jedne do szybkiej regulacji poziomu głośności (zgrubne), drugie do precyzyjnej. I to chyba to jest to, o co mi chodzi.

Możliwe jest coś takiego do wykonania w oparciu o wskazany wyżej link ?

Czy może zaprezentowane rozwiązanie jest już idealne ? Ktoś wie ?

Pozdr.

PS. Nie lubię, jak na gałce volume czuć skoki potencjometru. Dla mnie nie do zaakceptowania.

Niestety jest to niedorobka!Swojego czasu poszedlem na latwizne,i lyknalem 2 kplt.Mam jeden do oddania,na koszt odbiorcy-gratis.W ukladzie tym musi byc zastosowany silnik krokowy,a to juz nie te czasy,bo bomisow praktycznie niema!Sam jestem zainteresowany prostym zdal.sterowaniem.Jako opcjonalne instal.zdalniaka Nord Elektronika,tanie,kilkanascie opcji sterowania wieloma funkcjami,ale ma fundamentalna wade.Sygnal przechodzi przez taki sobie scalak,i niestety to ewidentnie slychac.

>andrea29

Jest to teoretycznie do zrobienia lecz musiałbym usiąść sami i napisać soft do procka. Zastanowie się na tym.

>drakul

Jak wiesz każdy nawet zaawansowany układ scalony (cyfowy) będzie wprowadzał do sygnału jakieś zakłócenia. Optymalnym rozwiązaniem jest napędzanie potencjometru wysokiej jakości z jakiegoś silniczka. Zdobycie takowego nie graniczy z cudem wystarczy przejechać się na giełde czy też rozebrać zepsutą stacje dyskietek. Ja jednak mam inny pomysł na regulacje zdalną głośności ale muszę się jeszcze nad tym zastanowić. Wracając do Twojej oferty jeśli naprawde chcesz się pozbyć jednego z tych układów to ja chętnie się nim pobawie i go potestuje. Pisz do mnie o ewentualnych warunkach: [email protected]

Rozpoczęte są prace nad pre z PGA2311 plus BLS + sterowanie cyfrowe. Są juz shematy, nawet zacząłem projektować płytkę. Ostatnio troche temat zapomniany. Była już mowa o tym na forum:

Ukryta Zawartość

Potrzebny ktoś od strony cyfrówki i programowania procka. Jednak preamp nie będzie tani..

Jarek

Ukryta Zawartość

Witam

Rowniez wraz ze znajomym jestesmy w trakcie budowy nowej wersji urzadzenia - zostalo tylko dopisanie kilku linijek programu.

Prototyp sprawowal sie bardzo dobrze.

Potencjometr oparty jest na pga2310 + sterowanie na avr, wyswietlacz, pilot. Jak bede mial chwile musze tylko przeniesc program do docelowej plytki sterowania (prototyp pracowal pod '51 na uniwersalnej plytce pod te rodzine procesorow) - plytki sa juz gotowe, a po testach wychodzi na to, ze pga2310 jest naprade rewelacyjny, sprawuje sie lepiej niz pga2311 (z tym byly wieksze problemy).

W planach jest jeszcze selektor wejsc i XLR.

Moze zalozymy nowy watek? Ciekawy jestem jakie sa oczekiwania (selektor, XLR, przyciski sterujace, czy moze wystarczy pilot???)? Gdyby znalezli sie chetni powstala by plytka dwustronna do preampa - narazie jest jednostronna ze wzgledu na mozliwosci przdomowego laboratorium ;-). Jezli ktos chce zobaczyc prototyp ktory powstal w wakacje - zapraszam na www.veteran.of.pl

>veteran

chętnie, samemu idzie mi to pomału. Moge przesłać nasze schematy. mozmna bedzie wybrac wersje docelową. Założenia były RCA i XLR, na przekaźnikach. Optoizolacja od cyfrówki. Możliwość dual mono. Mozna założyc nowy wątek.

pozdr

Jarek

-> bego, dzięki za radę. Co prawda nici wtedy z szybkiego ściszania ale wolę już tak niż obecnie.

W dodatku cały system (odbiornik-nadajnik) działa wręcz ospale, tzn. kiedy naciskam przycisk pilota, reakcja jest długa i senna jak prześpieszanie dieslem ; ) Za to gdy silniczek wreszcie ruszy, trzeba mieć refleks lub wyczucie.. ; )

Skontaktuję się w tej sprawie w najbliższym czasie z B., żebym czegoś nie schrzanił ; )

Pozdr.

-> jar

Z optoizolacji zrezygnowalem - wystarczy puscic procka w tryb "power down", wtedy praktycznie nie generuje zaklocen. U mnie wyglada to tak:

- plytka bazowa z zasilaniem i pga2310

- modul sterowania w formie kanapki do ww. (wyswietlacz + pilot - z przyciskow zrezygnowalem ;)

- dodatkowy modul z przekaznikami (selektor)

- jezeli komus zalezy na XLR to moze dolozyc drugi modul z pga2310.

Po niedzieli zamieszcze jakies zdjecia. Podziekowania dla Bego za mobilizacje i wykoananie prototypu ;)

Mam ochote przeprojektowac modul i zrobic wszystko na plytce dwustronnej.

Nowy watek powstanie jak beda zdjecia :)

A tak wygladala poprzednia wersa testowa ;)

[obrazekLUKASZ-84316_1.jpg] [obrazekLUKASZ-84316_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-772-100006399 1170254629_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie takze ten temat interesuje.I juz od dawna chcialbym sobie cos takiego zrobic. Ale tylko w prostej wersji "analogowej" regulacji sily glosu we wzmacniaczu.

Mam na mysli 2 kanalowy (vol+,vol -) uklad na podczerwini do sterowania potencjometru z silniczkiem(np.ALPS)

Znalazlem 2 takie rozwiazania.

Pierwsze to uklad odbiornika ktory odbiera i zapamietuje funkcje z dowolnego pilota ktory juz uzywamy.

Drugie rozwiazanie to komplet prosty nadajnik i odbiornik na podczerwien na kosciach Holtek.

Pierwsze rozwiazanie to tylko 1 mala plytka gdzie jest odbiornik + dowolny pilot ktory juz uzywamy (ktory posiada 2 wolne nie uzywane klawisze)ale za to wymaga zaprogramowania 1 kosci. A tego nie potrafie :-(

Osobiscie to drugie rozwiazanie jest bardzie latwe.

Pakowanie się w scalaki które regulują głośnością jest bez sensu.

Alpsy z silnikami są w miarę tanie i dostępne. Kombinowanie z osobnymi silnikami i przekładniami też jest bez sensu.

"jezeli ten Twoj potencjometr jest na silniczku to mozesz obnizyc mu napiecie zasilania wstawiajac rezystor np. 10-20K. bedzie sie wtedy wolniej krecil."

Wątpię, aby ten silnik się ruszył przy takich wartościach.

veteran - nie żebym się czepiał, ale brakuje kondensatorów antywzbudzeniowych na wyjściu stabilizatorów, te na wejściu są za daleko.

Masa jest raczej średnio źle prowadzona na płytce "schemat board"

Mogłeś się bardziej postarać z tym prostownikiem jednopołókowym ;-)

- jar1

Jarku a jak teraz wyglada status?

programowac mial chyba kaviter?

Wycofal sie?

Co oznacza nie bedzie tani? glownie chodzi o to, ze jest tam bls + sterowanie na pga

Czy na bank bedzie XLR i wyswietlacz + remote control?

Moze popelnilem blad kupujac preampa rotela za takie pieniadze

Panowie ja od lat projektuje plytki, pisze programy dla mikrokontrolerów oraz układów FPGA. Potrafie obsługiwać wyświetlacze zarówno te alfanumeryczne jak i np od NOKI (telefonu) graficzny. Mam doświadczenie w projektowaniu dla elementów powierzchniowych oraz dojście do maszyny. Można by to było naprawde zminiaturyzować. Ja wiem, że w samym audio SMT odpada ale w części cyfowej to same zalety (no i mogło by to wyglądać profesjonalnie). Jeśli mogę się do czegoś przydać to służe pomocą. Pozdrawiam.

->darkul kontakt via [email protected], powiedz jakie masz preferencje. Mam teraz ferie, a Bego obiecal podrzucic mi alpsa z silniczkiem. Robilem kiedys taki uklad do sterownia silnikami w robocie dla kolegi z polibudy. Przydala by sie tylko regulacja pradu (moze male PWM), zeby silniczek nie startowal z "kopa" tylko wchodzil na pele obroty po pewnym czasie i tutaj do

igod-a -> alpsy sa swietne, tylko nieliniowosc charakterystyki na najmniejszym zakresie jest denerwujaca (trudno jest dokladnie ustawic glosnosc osobie, która muzyki slucha cicho). W nowej wersji plytka ulegla zmianie (szkoda tylko ze narazie jest jednostronna - mozna by sporo poprawic ;-)

-> JacekT nie wiem czy warto angazowac to tego enkoder/dekoder holteka skoro maly, osmiopinowy AVR ma wieksze mozliwosci a koszta pewnie podobne.

Plytka narazie wyglada tak.... szkoda, ze nie jest dwustronna.

-> DeTom swietnie! Moze nareszcie powstanie preamp z prawdziwego zdarzenia.

[obrazekLUKASZ-84405_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem tylko powiedzieć, że pięknie zaprojektowana płytka i poprowadzone ścieżki. Moje uznanie.

Ciekawe kiedy mógłbym liczyć, że ktoś mi zrobi sterowanie preampem, no i za ile rzecz jasna.

Ew. byłbym zainteresowany płytką i częściami - jeśli domówimy się ad. zbiorowy zakupu...

Pozdr.

Jakby co to podaje kontak do mnie [email protected] lub gg:4859228. Co do sterowania to oczywiście kod RC5, procek może to spokojnie dekodować i sterować dalej. Zaleta jest też taka że za grosze można kupić uniwersalne piloty w tym kodzie. Piszę głównie na PIC-e wydaje mi się że ładowanie tam '51 to przesada ale jak kto lubi. Jeśli chodzi o wyświetlacz ewentualny to najtańszym wyświetlaczem graficznym jaki widziałem to właśnie wyświetlacze od NOKI koszt koło 20 zł. No i najważniejsza sprawa to czym sterować ??? Każdy układ w którego strukturze połączono część analogową i cyfrową to prawdopodobieństwo zakłuceń czy też innego wpływu na dzwięk. Na nic tu optoizolacje bo i tak doprowadzasz sygnał cyfowy o dużych stromościach zboczy a to siać musi. Tak mi się wydaje może macie inne doświadczenia ? Co proponujecie ?

Witam wszystkich!!!

Ja cały czas myślę o regulacji do mojego BLS. Dotychczas korzystałem z Alpsa RK18, ale w budowie jest już końcówka Passa i zaczynam myśleć o wyjściu zbalansowanym, a zrobienie tego na alpsach jakoś mi nie pasuje. Myślałem o układzie z Alepha P1 na AD 0804 i przekaźnikach. Co myślicie o tym układzie? Czy ktoś z Was uruchamiał ten układ, a jeśli tak, to jak on działa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.