Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz laptopa, a problem z szumem w głośnikach

orlin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Temat może nie do końca dotyczy sprzętu audio, ale problem jest z audio powiązany dlatego piszę na forum.

Słucham muzyki z laptopa podłączonego do wzmacniacza.

Od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć w głośnikach dziwny szum.

Przez dłuższy czas szukałem rozwiązania problemu - m.in. kupiłem lepszy kabel łączeniowy.

Problem nie znikał.

Przed chwilą natomiast przypadkiem odkryłem gdzie leży problem.

Zauważyłem, że problemu nie ma gdy laptop działa na zasilaniu bateryjnym, natomiast po podłączeniu zasilacza szum się pojawia.

Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

Czy to wina zasilacza, czy zakłóceń w laptopie spowodowanych zasilaniem?

Będę wdzięczny za porady.

Pozdrawiam

>Czy to wina zasilacza, czy zakłóceń w laptopie spowodowanych zasilaniem

Na to samo wychodzi pożycz od znajomego(-ej) zasilacz o podobnych parametrach i sprawdź, przyczyna może leżeć również po stronie przetwornicy na motherboard lapka a z tym gorsza sprawa.Lecz aby mieć pewność musisz zacząć od zasilacza.

Najczęściej usterką jest zasilacz ... np. wdzięczne Asusy tak sieją że stosowanie separacji po stronie zasilania jak i sygnały nic nie pomaga.

Niektóre modele Dell z wyżyłowanym zasilaczem również sieją ...

Dobrze Piotr radzi, sprawdź inny zasilacz ... jak będzie oki, to możliwe że w Twoim zasilaczy kondziory już wysychają.

Pozdrawiam

>Niektóre modele Dell z wyżyłowanym zasilaczem również sieją ...

no ja właśnie Della mam... i na gwarancji jeszcze, a wiec jeżeli to zasilacz to może zareklamuję. dzięki Wam za porady

To nie usterka. U mnie jest to samo. Z aktywnymi monitorami sieje zakłóceniami po załączeniu a z innym sprzętem nie. Po odłączeniu zasilacza cisza - sieje sieć a zakłócenia idą po masie. Kombinuj z uziemieniem sprzętu.

W 99% to zawsze wina zasilacza ... niestety to zasilacz impulsowy, który przy małej rezerwie mocowej zaczyna wprowadzać zakłócenia :)

Dlaczego tak uważam ?? otóż:

- tygodniowo przez nasz serwis przewija się po 40/50 zasilaczy impulsowych z usterkami.

- robiliśmy testy na zasilaczu +5V 55A i przy obciążeniu go 120VA był spokój, przy obciążeniu 220VA siał zakłócenia maksymalnie ... a podobno można z niego pobrać 275VA.

- podobną sytuacje miałem z wieloma innymi urządzeniami, jedyna rada to albo separacja albo szukanie mocniejszego zasilacza, może nawet innego producenta.

Jeśli ktoś powątpiewa ... zapraszam do Torunia :)

PS> oczywiście nie można bagatelizować sprawy masy, uziemienia i wszelkich połączeń wyrównawczych - bo od nich najczęściej są kłopoty.

PS2> Kolega może mieć problem z instalacją np. Dell posiada uziemienie a sprzęt audio nie, - w takim układzie też mogą się pojawić syfy (zakładam jednak że kolega ma normalną instalację)

Hehe ... jeszcze się nie spotkałem z definicją by Dell nie nadawał się do audio ... używałem kilku dużych modeli na 17" miały wbudowane kilka głośniczków włącznie z subem ... grało cicho ale dobrze.

Poza zasilaczami nie mam nic do zarzucenia Dellowi ... a kartę audio zawsze można dać zewnętrzną.

• 3 tygodnie później...

Udało mi się w końcu podłączyć inny zasilacz (również Dell, ale inny wyglądem, od innego modelu) no i niestety nie widzę zmian - buczenie nie ustąpiło. Czy to oznaka, że to nie wina zasilacza? Co w takim razie?

Na kablu z zasilacza do laptopa, spróbuj założyć rdzeń ferrytowy, okręcając kilka zwojów kabla zasilającego, może się poprawi. Takie rozkładane rdzenie można kupić w sklepie elektrycznym lub komputerowym.

• 10 miesięcy później...

Też miewałem takie problemy a czasami nawet na samej baterii, w większości przypadków gniazdo zas. nie ma znaczenia zasilacze korzystają z przewodów L i N , jedynym rozwiązaniem była separacja na przewodzie audio czyli min. jack na 2xrca i to pomagało, ale i tak prawdziwy CD to jest to:)!

podłącz zasilacz do gniazda bez bolca działa w 100%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% - zero czumów pozdrawiam

A jak mam gniazdo schuko???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.