Jump to content
IGNORED

Marantz pm66se - szumi, coś wylało, prośba o pomoc


dastro

Recommended Posts

Witam

mam problem z rzeczonym wzmacniaczem.

Podczas odsłuchiwania muzyki słychać trzaski. Czasem z jednej, czasem z obu kolumn. Zjawisko występuje również przy słuchaniu przez słuchawki.

Ale nie zawsze się to powtarza, czasem wzmacniacz gra czysto. Pomaga, jak pokręcę gałką wyboru źródła odtwarzania. Wtedy przechodzi na chwilkę

Kiedyś pomogło, jak wyczyściłem płynem do potencjometrów trzpion, na którym gałka jest zamocowana. Tym razem chciałem zrobić podobnie, ale rozkręciłem sprzęt i moim oczom ukazała się plama pod tymi dwoma niebieskimi ... no właśnie, nie wiem, jak się to nazywa, bo jestem laikiem, ale widać, na zdjęciach.

Ta plama jest podobna do płynu np. z baterii, i mogę ją usunąć śrubokrętem, ale zastanawiam się, skąd to jest? Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, skąd jest ta plama i co trzeba zrobić ze wzmacniaczem.

Będę wdzięczny też na jakieś namiary na kogoś, kto potrafiłby naprawić mój sprzęt.

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.

Link to comment
Share on other sites

System nie załadował zdjęć, więc wrzuciłem na fotosik:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

e978faf6bb3a6d81m.jpg

 

ea38b21e36a629b2m.jpg

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Link to comment
Share on other sites

Zdjęcia nie załadowały się przy zakładaniu tematu, więc wrzuciłem na forum:

 

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Link to comment
Share on other sites

wg mnie to jest stary klej, chyba że jak się wylewały to "ochlapały" kabel masowy i wtyczkę :-)

Te Elny to bardzo porządne kondy, nie widziałen nigdzie zby się komuś wylały i zawsze są klejone. Jednak trudno stawiać diagnozę na podstawie zdjęć.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

dastro,

 

raczej wylał sie elektrolit. Klej, którym takie kondensatory są przyklejane do płytki ma konsystencję trochę jak silikon, trochę jak klej Butapren do klejenia butów i przy naciskaniu np. wkrętakiem wyraźnie czuć, że jest "gumowy". W Twoim wzmacniaczu jest on chyba przezroczysty i widać go przy lewym kondensatorze. Zasięg plamy sugeruje, że to elektrolit. Usunięcie tej usterki powinno się odbyć dość szybko, ponieważ jest to płyn agersywny chemicznie i spowoduje korozję oblanych elementów. Orócz wymiany kondensatorów trzeba będzie także porządnie wyczyścić to, co się wylało.

 

Weź patyczek do czyszczenia uszu, zamocz w spirytusie salicylowym i spróbuj lekko oczyścić płytkę. Jeśli plama podda się i zacznie rozpuszczać, to na bank jest elektrolit. Kleju spirytusem nie ruszysz.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.