Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

elkabelka

>>Tylko ostatni prymityw może uważać,że stan posiadania może być wyznacznikiem pozycji społecznej...

Jak bym Lenina czy Marksa czytał.Ty chciałeś się wypowiadać na temat drogiego sprzętu?Jak?

To może powiesz coś o Lamborghini,Maserati bo sie znasz,bo widziałeś w salunie.Kondo,Wilson Benesch czy Mark Levinson to znane Ci klocki?Może o nich też sie będziesz wypowiadał?Znaffco i wysoka pozycjo społeczna.Komuna już minęła i posiadanie kasy nie jest wyznacznikiem kułactwa a raczej dobrej organizacji swoich umiejętności i pracy,często cięzkiej pracy,jakbyś nie wiedział.

Pisałem już,że Ci co mają się za wielkch...mają przeważnie wielkie nic.Tak jak te twoje kolumienki

i cały sprzęt co zbierałeś latami.Ciekaw jestem tego bardzo drogiego.Te slogany,które pewnie usłyszałeś od ojca zostaw swoim dzieciom i miej nadzieje,że będą chciały cie słuchać...Marksisto.

modrzew47, 12 Sty 2010, 22:39

Kurcze, ostatni raz:

>Jak bym Lenina czy Marksa czytał.

Widać, że jesteś starszy i bardziej doświadczony - mnie lektura klasyków ominęła.

>Ty chciałeś się wypowiadać na temat drogiego sprzętu?Jak?

>To może powiesz coś o Lamborghini,Maserati bo sie znasz,bo widziałeś w salunie.Kondo,Wilson Benesch

>czy Mark Levinson to znane Ci klocki?Może o nich też sie będziesz wypowiadał?

Nie znam i nigdy się na ich temat nie wypowiadałem.

>Komuna już minęła i posiadanie kasy nie jest wyznacznikiem kułactwa a raczej

>dobrej organizacji swoich umiejętności i pracy,często cięzkiej pracy,jakbyś nie wiedział.

Epatowanie pieniędzmi, choćby ciężko zarobionymi, to niestety brak kultury i nic tego nie zmieni. Mnie mentalność dorobkiewicza jest obca i nie muszę leczyć kompleksów wymienianiem nazw drogich marek.

>Pisałem już,że Ci co mają się za wielkch...mają przeważnie wielkie nic.

Paradoksalnie - zgadzam się.

>Tak jak te twoje kolumienki i cały sprzęt co zbierałeś latami.Ciekaw jestem tego bardzo drogiego.

Znowu bełkot.

>Te slogany,które pewnie usłyszałeś od ojca zostaw swoim dzieciom i miej nadzieje,że będą chciały cie słuchać...Marksisto.

Żałosne.

stary audiofil, 12 Sty 2010, 21:26

>A przy tym drogim sprzecie -jakie kolumny graly???....skoro te sa bardzo dobre.

Inne. Różne. Ostatnio np. zwykłe Jamo za 1000 zl. na przeczekanie po zakończeniu żywota przez poprzednie. A te, które mam podobają mi się.

Przed laty rzeczywiście pozwoliłem sobie np. na kupno wysokiej klasy cd i ampli kina domowego.Z dzisiejszej perspektywy uważam to za błąd.

>Lepiej zejdz na ziemie i przestan bujac w oblokach-tego CI szczerze zycze,oraz madrzejszego kumpla.

>Jeszcze raz pozdrawiam.

Na szczęście kumpli dobieram sobie sam. I to takich, którzy nie przeżywają publicznie otarcia się o znanego lekarza na weselu.

• Użytkownicy+

elebelka

Potwierdzasz właściwie moje spostrzeżenia, ABX nie umożliwia na wykazanie różnic jeśli są one niewielkie, tym bardziej na budżetowym sprzęcie. Różnice można w ABX-ie wyłapać, ale muszą być duże.

Przeciwne strony w zasadzie różnią się oceną tego faktu, no może poza właścicielami High-end-owego sprzętu (są pewni wyłapania różnic w ABX), który jest bardziej czuły na zmiany.

Robert

elkabelka

Widzisz,prawie wszystko zrozumiałeś na opak.Gdzie tu epatowanie?Nie umiesz odczytać właściwie intencji autora w prostym tekście ale się wymądrzasz.Chodzi o to,że w jednym z pierwszych do mnie wpisów napisałeś,że masz lepsze kolumny.Skąd wiesz,że lepsze?Logiczne jest,że gdyby były tańsze 10-20%to rzecz dyskusyjna ale kolumny,którymi się zachwycasz kosztują końcówke ceny C-2,rozumiesz tą subtelną różnice?Dlatego przywołane zostały znakomite marki aut i firm audiofilskich.Próbujesz zdeprecjonować osiągnięcia uznanych marek nawet ich nie "dotykając"To jest dopiero żałosne.

Próbujesz mentorskim tonem udzielać rad i pouczeń komuś kogo nie znasz,to jest z kolei żenujące.

palton

>Potwierdzasz właściwie moje spostrzeżenia, ABX nie umożliwia na wykazanie różnic jeśli są one

>niewielkie, tym bardziej na budżetowym sprzęcie. Różnice można w ABX-ie wyłapać, ale muszą być

>duże.

>Przeciwne strony w zasadzie różnią się oceną tego faktu, no może poza właścicielami High-end-owego

>sprzętu (są pewni wyłapania różnic w ABX), który jest bardziej czuły na zmiany.

Zgadzam się. Zadziwia mnie tylko brak chęci zrozumienia tego zjawiska. Postawa "ja słyszę" do niczego nie prowadzi. Tym większy mam szacunek dla Ciebie. pzdr.

palton, 12 Sty 2010, 23:23

>Panowie - dosyć tego okładania się łopatkami.

>Na takiej aktywności w tym wątku mi nie zależy, a wręcz przeciwnie.

palton ,już wiem co możesz zrobić ->po prostu przeglądnij swoje wątki i ustal kto ci najczęściej robi bałagan w temacie ,następnie załóż temat od nowa i przekopiuj do niego to co uważasz za istotne a następnie zablokuj możliwość pisania ustalonym wcześniej osobom ;) .

palton

Tak już jest,że polak potrafi ale u siebie w domu.Gdzie to nie był i co nie widział.Potem komentarz jest jak widać.Drogi sprzęt jest do dupy,nie gra dobrze.Dobrze gra tańszy,taki jak mam.Po co wydawać kasę jak ten jest dobry i mi się podoba,zresztą to rzecz gustu a z gustem nie dyskutujemy itd.itp.Faktem jest,że na dobrym audiofilskim poziomie kolumnach czy wzmacniaczach,różnice są większe a porównując tańszy zestaw z drogim często jest duża różnica.Tak samo jak z akustyką...często potrafi popsuć najlepszy system.

elkabelka

Zlituj się...naprawde nic nie rozumiesz?

Prawdopodobnie mając moje lata będziesz je też miał,jak będziesz się starał i będziesz cierpliwy.

Będe zadowolony jak pojmiesz.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

>modrzew47, 12 Sty 2010, 23:39

>

>>kolumny,którymi się zachwycasz kosztują końcówke ceny C-2,rozumiesz

Przerobiłem u siebie kilka kolumn z przedziału od kilku do 25k.

Przekonałem sie na własnej skórze, że w tym przypadku cena nie gra. Nie zapominaj o preferencjach słuchacza. Obecne Epsilony za śmieszne pieniądze (szkoda, że dostanie ich z drugiej ręki graniczy z cudem) pogoniły mi z domu rodzimy produkt za 13k i francuski za 20k.

Ale szanuje dobre samopoczucie modrzewia ;)

-> modrzew47

"kolumny,którymi się zachwycasz kosztują końcówke ceny C-2,rozumiesz tą subtelną różnice"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od 1:04.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

elkabelka

Chodzi o deprecjonowanie wartości audiofilskich oraz dobrego sprzętu,przez ludzi słyszących inaczej(tak ich nazywam)a dokładniej o zwolenników ABX do których jak zrozumiałem-należysz.Rozumiesz mulsa a mnie nie możesz zrozumieć?Przecież to forum audifilskie.To jest tak jakbyś wszedł na forum przyrodnicze i mówił im,że należy wybić całą zwierzynę i zlikwidowac lasy.Czasem w dyskusji lepiej udawać głupka.

modrzew47, 13 Sty 2010, 00:07

>Chodzi o deprecjonowanie wartości audiofilskich oraz dobrego sprzętu,przez ludzi słyszących

>inaczej(tak ich nazywam)a dokładniej o zwolenników ABX do których jak zrozumiałem-należysz.

Jest wręcz przeciwnie. W testowaniu sprzętu chodzi, moim zdaniem, o to, by wskazać, które z elementów systemu mają realny wpływ na dźwięk. Nikt zdrowo myślący nie deprecjonuje zasadności posiadania wysokiej klasy kolumn. Czym jednak wytłumaczysz niechęć do przeprowadzenia testów - tylko tak przecież można dojść do jakichś wniosków!!!

>To jest tak jakbyś wszedł na forum przyrodnicze i mówił im,że należy wybić całą zwierzynę i zlikwidowac lasy.

Analogia, że palce lizać - myślisz, że zwierząt nie da się odróżnić po wydawanych przez nie odgłosach nawet w ślepym teście?

elkabelka

Analogia dotyczyła czego innego i dobrze wiesz czego.Zwolennicy testów ABX twierdzą,że nie ma różnicy między wzmacniaczami co ja oficjalnie uważam za brednie.Czarne skrzynki z dziurkami(ironia) okrągłymi i kwadratowymi mnie tylko w tym utwierdzają.Robiłem nie raz porównania i wychodzi mi co innego,wymieniałem już wzmacniacze jakie porównywałem i nie będe tego powtarzał.Tak jak są różnice w budowie wzmacniaczy(kl.A,AB i D)tak są i w brzmieniu.Wykrzykiwanie i abnegacja zwolenników ABX do

niczego nie prowadzi.Zastanowić się trzeba do czego właśnie,prowadzi ironizowanie odsłuchu porównawczego przez tych co wątpią w takową możliwość.Zawsze jest tak,że było coś źle a to głośność nie była właściwie ustawiona a to powietrze za gęste,akustyka do kitu,wzmacniacze lampowe się nie liczą itd,itp.Co najważniejsze krzyczą ludzie co mają w o mnie,taniutki sprzęt a to jest znamienne.

Nie ma w tym żadnej złośliwości do ludzi co mają mniej i nie stać ich na droższy sprzęt ale jeżeli nie słuchali,nie posiadali to skąd wiedzą jak jest i dlaczego z takim zapałem to twierdzą?

Są różne drogi dojścia do celu,jeden pojedzie bryczką drugi wierzchem,trzeci Mercedesem a jeszcze inny rowerem i każdy dojedzie tylko jak?W przypadku wzmacniaczy i konstruktorów jest podobnie...każdy z nich wybrał inną drogę dojścia do celu,każdy wzmacniacz gra i gdyby tak było

jak twierdzą Zwolennicy ABX to jaki sens miałoby tworzenie różnych wzmacniaczy,jak najtańszy powiedzmy Onkio,grałby tak samo jak najdroższy Mark Levinson.Mówiąc poważnie to wygląda na bzdure.

generalnie modrzewku to juś żygać sie kce tymi mercedesami i bryczkami.A nawet tobą z twoja LEKKOSCIA myslenia.I przykladow.No i bardzo mnie wzrusza...robiłem nieraz porówniania.Ja teś, ja teś ...modrzewku.

Są też tacy którzy przerzucili masę sprzętu z dużego przedziału cenowego i nadal są sceptykami w kwestii wzmacniaczy. Także tezę że rozróżnialne są tylko wzmacniacze wysokiej klasy a budżetowe nie ciężko utrzymać. W miesięcznikach słychać każdy kondycjoner w przedziale budżetowym.

blazius

Nie,nie...ja twierdze,że porównanie taniego wzmaka z drogim da efekt pozytywny a nie taniego z tanim i odwrotnie.Co do miesięczników postanowiłem się już nie wypowiadać...szkoda czasu.

modrzew47, 13 Sty 2010, 09:30

Skoro jesteś, jak piszesz, tak osłuchany, to nie powinno stanowić dla Ciebie problemu wskazanie, który wzmacniacz gra w danym momencie? Wiem, wiem - Ty nie musisz nikomu niczego udowadniać.

Używasz słów w przedziwnych kontekstach - "abnegacja zwolenników ABX" (abnegacja czego?), "ironizowanie odsłuchu porównawczego" (?????????).

blazius-jakie kondycjonery porownywales osobiscie????

Czy tylko te co slychac w miesiecznikach????

modrzew-potrafisz odroznic wzmak budzetowy,od tego powyzej 10kzl??

To sie da bez wlaczania prawda??........Tez tak mysle.

elkabelka

Generalnie CI powiem,ze nie ocieram sie o nikogo na przyjeciach,a wracajac do tematu,to-jak oceniasz

brzmienie zestawow -ktore lepsze,i czy bys je w testach rozroznil,tzn.

1]sprzet kiedys drogi z kolumnami budzetowymi,czy

2]sprzet budzetowy z w przyszlosci[terazniejszosci]beda[sa]bardzo dobre kolumny.

Uwazam ze najwlasciwszym zestawieniem byloby polaczenie-

1]sprzetu kiedys drogiego z bardzo dobrymi kolumnami,oraz

2]sprzetu budzetowego z kolumnami budzetowymi,bo

gwarantuje CI ,ze roznicy nie bedzie zadnej-co TY na to generalnie powiesz????????

stary audiofil, 13 Sty 2010, 15:50

To co napiszę, nie będzie odkrywcze - przyrost jakości uzyskuje się przez zmianę kolumn na lepsze. Reszta toru działa raczej na psychikę właściciela.

elkabelka

Abnegacja czego?-niezrozumiałeś,biedaczysko.Jak to czego?A na jakim forum się znajdujemy?Przyrodniczym?Znowu tłumaczyć trzeba?Audiofil to człowiek poszukujący najlepszego brzmienia-czy się znowu mylę?Jeżeli się nie mylę,to oznacza to abnegację tego dążenia.Oczywiste?Jak widać nieuważnie czytasz co pisze a ostatnio nie pisałem złośliwie.Czy zawsze musi być świadek odsłuchu?Koniecznie Polak i to najlepiej jak by to był muls lub XYZ.To jest własnie chore,niedowierzanie.

ps.

Obchodzi Cie fakt wiary w Proroka?Jeżeli tak to próbuj ich przekonać do katolicyzmu lub odwrotnie...wykrzykując,że wiara ta jest do kitu a ta druga to jest to.To tylko analogia,znam już Twój problem z czytaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.