Skocz do zawartości
IGNORED

Multimedia PC a wymagania sprzętowe

4fury4

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć temat zaskoczony pewną kwestią. Otóż, składając sobie multimedialny pecet, zakładamy, że nie będzie on potrzebował zbyt intensywnego chłodzenia, co wyeliminuje wentylatory, oraz silnego zasilacza - przy komputerach typu barebone podaje się ok. 100W.

Zakupiwszy więc MB mini ITX Asus AT3N7A-I, spodziewałem się, że obudowa z 300W zasilaczem spokojnie starczy. Kiedy jednak wczytałem się w instrukcję tejże płyty - ZONK:

Rekomendują zasilacz o mocy minimum 400W. Inaczej system może działać niestabilnie lub w ogóle nie wystartować!

Jedyne rozwiązanie, jakie przyszło mi do głowy, to zakupienie obudowy, w której można umieścić zasilacz ATX. Znalazłem jedną taką.

Ale czy tu o to chodzi?

Czy ktoś miał podobne doświadczenia?

Bo większość ludzi ma w nosie zasilacz, wkłada najtańsze badziewie i potem się dziwi, że komputer działa niestabilnie :-) Przy okazji - są specjalne stronki do liczenia potrzebnej mocy zasilacza - podaje się komponenty i automat szacuje pobór prądu takiego układu.

Dzięki, z kalkulatora Thermaltake'a wszło mi, że potrzebuję PSU ok. 75W. A w instrukcji piszą:"We recommend that you use an ATX 12V Specification 2.0-compliant supply unit (PSU) with a minimum of 400W power rating". I dalej: "The system may become unstable or may not boot up if the power is inadequate".

Kupiłem już obudowę ITX z zasilaczem 300W.

Brednie wypisują. Markowe 300W zupełnie wystarczy. Powtarzam, MARKOWE. To, że zasilacz ma 300, 400, 500 czy ileś tam wat mocy, wcale nie musi oznaczać, że jest on dobry jakościowo. Te najtańsze zasilacze to bomby, mówiąc bez owijania w bawełnę. ;) Nie wiadomo co takiemu do łba strzeli i kiedy postanowi sobie "ot tak" odmówić współpracy w najgorszym wypadku zabierając razem ze sobą połowę komponentów. Nie warto oszczędzać na zasilaczu. Zaryzykuję stwierdzenie, że to najważniejszy element zestawu komputerowego. Nie mówię już nawet o tym, że tanie, wątpliwe jakościowo konstrukcje strasznie "sieją" wszelkimi zakłóceniami co ma niebagatelne znaczenie przy PC audio.

A tak z ciekawości. Gdzieś Ty, kolego, dopadł ITX'a z zasilaczem 300W? ;)

Tyle ma ponoć zasilacz w obudowie Spire PowerCube (SFX-300W-PFC-PSU). Chociaż spotkałem się już w internecie z informacją, że to 250 lub 230W. Składają w niej komputery i wystawiają na Allegro. Podobno działają bez problemów.

Ja zamówiłem w Komputroniku.

Komp złożony w tej obudowie (1 dodatkowa karta Audiotrak Prodigy) działa bez problemów. Chociaż fabryczny zasilacz wymieniłem na be quiet SFX 300W ze względu na to, że wydaje się ciszej pracować.

Planuję jeszcze wymienić wentylator na karcie Asusa na jakiegoś Noiseblockera, bo ten fabryczny kręci się bardzo szybko (ok. 4500) i stąd jest słyszalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.