Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona 3803 - czy da się zrobić małym kosztem HI-END w kinie ?

żółwik

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem niedrogo (sprzedwca się nie znał) wspaniały amplituner Denona 3803.

A zdecydowałem sie dlatego, że był to najlepjej brzmiacy amplituner kina domowego w Stereo jaki słyszałem, wliczając nowego Harmana-Kardona za ponad 9000zł ! (zero ładu i składu poza dużą dynamiką)

(Chodzi mi głównie o kino domowe, ale dobre brzmienie w stereo to gwarancja dobrej końcówki mocy - najbardziej wąskie gardło wszystkich amplitunerów)

Co prawda jest to starszy model amplitunera kina domowego (2004) ale umieściłego ten temat w DIY, gdyż postanowiłem ulepszyć go jeszcze.

A potencał ma spory...

Wysokowydajny DSP Analoga Sharc, cztery konwertery BB PCM1791, opy LM833 Nationala.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na początku zamierzam umieścić dodatkowe małe trafo, powiedzmy 2x16V i 9V.

Wówczas zastosować stabilizacje i podać osobne zasilanie na operacyjne LM833 i 5V na część analogową DACów PCM1791.

Chyba, że radzicie zacząć od czegoś innego, może od cyfry ?

Dwa kanały DACa (reszta PCMów analogicznie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ciekawe wszystkie te PCM179x mają aż po cztery zasilania analogowe, ale nie wiem czy jest sens każde osobno rozdzielać.

Piszą w datasheet że:

VCC L i VCC R - zasilanie wzmacniaczy konwersji I/U (LiR)

VCC c - zasilanie analogowe daca pradowego + wewnętrzny bias

VCC f - zasilania analogowe daca DACFF ???

Duże pole do popisu. Ciekawi mnie jak aplikują je np. w hi-endowych CDkach...

• 2 miesiące później...

Piosiadam wyżej wymieniony amplituner, w którym się zakochałem. Przesłuchiwałem też wyzsze modele ze słabym skutkiem. A widzę, że wątek bez odzewu.

Czy ktoś poradzi mi, co zrobić choćby w samych przetwornikach, by zagrał jeszcze lepjej.

Narazie wymieniłem operacyjne w preampie przed konćowkami mocy na NE5532. Wywaliłem też tranzystory mutujące. I usunąłem elektrolity w selektorze źródeł. (Napięcia między stopniami do 11mV max)

Co poradzicie jeszcze ?

Elektrolity wokół DACa. Kondensatory w filtrze LPF można zmniejszyć z 1,5n i 390pF np o 30-50%, poza tym wymienić na foliowe.

Do tego jakiś sensowny master clock dla DACa.

W sekcji analogowej wartoby chyba dorobić wejścia na końcówkę mocy by pominąć te rozbudowane preampy - procesory do słuchania stereo.

Mocne dzięki.

Na cyfrówke zamówiłem 22uF oscony. (myśle, że wystarczy z tych 33uF)

A do filtrów FKP2 wimy.

Co do toru audio.

Wyjścia z selektorów od toru stereo i bezpośrednio z daców (na szczęscie) biegną wprost do selektora TC9274 potem pod reguratory głośności TC94A32 (1 kość to 2 kanały).

Następnie sygnał wzmacnany jest na NJM5532 i na końcówki mocy.

Ktoś pisał, że podobno ten scalak jest jednym z najlepszych do regulacji głośności ?

Molibden

Czy twoim zdaniem jest gra warta świeczki, by zrobić osobne zasilanie choćby na LM317/337 do tych TC94A32 i wyjściowych NJM5532 ? (Chociaż na parę od frontów)

Akurat łatwo odchodzą od głównych ścieżki zasilania + i - na pary powyższych kości.

Wielu forumowiczów pisało że u nich w roli zasilacza wzmacniaczy operacyjnych np w odtwarzaczach CD sprawdził się zasilacz TT Bodo_z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.