Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do QUAD-a 99 series ?

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Budżet do 10 tys. Raczej używane 2,5 - 3 drożne.Pokój ok. 20 m2.Muszą być uniwersalne i zrównoważone. Z dobrą barwą, przestrzenią, dynamiką i basem. Przejrzyste ale nie krzykliwe.

Quad gra dynamicznie, muzykalnie ma dobry balans tonalny. Może nie ma takiej barwy jak lampa ale ogólnie jest dobrze w każdym aspekcie. Szczególnie cenne jest to ,że nie ma twardej średnicy co mi przeszkadza w większości tranzystorów. W swojej cenie to mocny zawodnik.

Może coś pomożecie dobrać ?

https://www.audiostereo.pl/topic/59899-jakie-kolumny-do-quad-a-99-series/
Gość

(Konto usunięte)

No właśnie. Od paru dni ujeżdżam dwa monobloczki Quada i aż się prosi, żeby im dać lepsze paczki. Przy czym akurat ja chętnie bym im sprawił coś vintage ze Złotej Ery. Jakieś konkretne pomysły (propozycje na PW)?

Ushery są świetne, ale troche brakuje im energii i wykopu na srednim basie. Klasyka i jazz wypada dobrze ale w rocku troche brakuje drive-u. I myślę, że przy dużych składach jest lekka kompresja.

Dlatego myślę, o czymś nowym. Chodzą mi po głowie Kef-y XQ 40 albo Dali Helicon 400.

Ja proponuję Monitor Audio GS20 - duże wielkie granie, może z Quadem nie będzie super ciepło, ale może się podobać. Drugi typ to Dynaudio Focus 220 - bardzo fajne połączenie... A jak ktoś lubi Herbatki to polecam model HL 7es dwójka , trójka... Wszystkie te kolumny zagrają w 20m2, albo i lepiej. Ja mam MA GS20, pędzę to monobloczkami Quad 99.

>lex153

Z Herbatnikami miałbym gorszy bas niż z Usherami więc odpadają, choć średnica jest w nich mistrzowsko prawdziwa. Słuchałeś tych Dynek 220 z Quadem ? Jakie różnice w charakterze brzmienia w stosunku do GS 20 ?

Dynki grają z fajną barwą w całym zakresie, basu jest dużo i przy Quadzie jest on bardzo dobrze kontrolowany. W przypadku GS20 wydaje mi się , że kolumny grają znacznie szerzej i obszerniej. Są też ciutek szybsze. Góra w Dynaudio wydaje mi się ciekawsza, ogólnie te kolumny nigdy mnie nie drażnią, czego nie mogę powiedzieć o GS20. Jak wokalistka się "drze" to od razu to widać, Dynusie potrafią troszkę poczarować w takiej sytuacji. Dokładny opis wymaga odsłuchu kolumn jednych po drugich - nie mialem takiej możliwości. To tylko takie wrażenia na szybko ...

To co zdecydowało, że wziąłeś MA a nie Dynki ? :) Mnie jakoś Dynki nigdy nie zakręciły. Nie wiem dlaczego. Góre faktycznie mają dobrą, ale może za mało dynamiczne i zbyt koloryzujące ?

GS20 dają mi więcej frajdy, bardziej uniwersalne... do każdego gatunku muzyki. Są szybsze , dynamiczniejsze , barwę mają chłodniejszą , ale w ogólnym rozliczeniu serducho szybciej mi przy tych kolumnach bije. Z drugiej strony miałem chyba z 4 modele Dynaudio przez wiele lat i już czas na zmiany. MA GS20 to dla mnie egzotyka, jestem człowiek wychowany na polipropylenie :)

A czy wokal i akustyczne instrumenty na tych metalowych memebranach wypadają naturalnie ? Metal lepszy od polipropylenu ? :)

Ja szukam kolum dynamicznych z dobrym basem, żeby wykorzystać zalety tranzystora ale też barwnych, żeby w tym aspekcie nic nie stracić bo barwa tranzystora i tak jest mniej nasycona niż z lampy. I właśnie wydaje mi się, że Dynki nie grzeszą makro-dynamiką a z kolei Ma nie ma nasyconej i barwnej średnicy.

Tańsze modele MA raczej nic ciekawego w aspekcie barwy nie wnoszą - mocne , dynamiczne i wielkie granie. Ogólnie dużo dźwięku .... Seria Gold to już wyraźna poprawa. Śmiem nawet twierdzić, że dźwięk jest lekko ocieplony. Trudno coś tutaj doradzić... musisz posłuchać i zadecydować , czy MA na dłuższą metę cię nie zmęczy. Ja może jednak na dzień dzisiejszy wybrałbym Herbatki. Przy wieczornych relaksujących odsłuchach lepiej się sprawdzają... MA lubią grać głośno z dużą dawką mocy, którą daje im wzmacniacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.