Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer 51FD, co z 720p

belfi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

czytajc w necie o polecanym pionku 51FD znalzłem niepokjacą informację,

że ten model jak i LX71 nie obsługują trybu 720p

tu recenzja 71 gdzie o tym piszą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

choć niżej:

Rozdzielczość sygnału wideo: 480i/576i, 480p/576p, 720p, 1080i, 1080p, 1080p/24 Hz

posiadam projektor panasonica PT-AE500, czy będę miał problem z wyświetleniem na nim obrazu ??

tutaj dane projektora

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60026-pioneer-51fd-co-z-720p/

Zgadza się w BDP-51FD nie można wybrać trybu rozdzielczości 720p.

Miałem ten odtwarzacz w domu przez dwa dni. Wczoraj oddałem do sklepu, ale z innych powodów.

Nie chciał czytać lub miał problemy z wczytaniem połowy moich płyt (nówki). Był bardzo powolny w reakcji i bardzo długo wczytywał płyty. Przy DVD robił błędy przy wyborze w menu. Zaktualizowałem Firmware do najnowszego 1,37 i część problemów znikła, ale dalej pozostały 3 płyty (nowe tytuły), których nie chciał wczytać, bądź wczytał i zawieszał się. Np "Shreka Trzeciego" na cztery próby, tylko raz odtworzył i to po długich męczarniach i dziwnych odgłosach z napędu.

Myślę, że to była przypadłość mojego egzemplarza, choć sprzedawca potwierdzał długie wczytywanie płyt (rzędu minuty do dwóch) tego i innych modeli różnych firm z różnych półek cenowych.

Posiadana obecnie przeze mnie Manta Blu-Ray BHD01 jawi się być błyskawicą (30 do 45 sek. oczywiście dla płyt Blu-ray).

A tak poza tym fajny wygląd, budowa, obsługa, menu ekranowe i dużo, dużo ustawień.

dzięki za odpowiedź, to bardzo ważne informacje dla mnie.

chyba jeszcze poczekam z zakupem BR

pionka chciałem połączyć z denonem 3802 analogowo i z projektorem przez HDMI-DVI i 51FD wydawał się najlepszym rozwiązaniem

ale skoro bedzie problem z wyświetleniem 720p to przesiadkę na FULL HD odłożę w czasie

dzieki i pozdrawiam

kolega wojciech miał wybitnego pecha

U mnie Pionek dziala wysmienicie- zadnych problemów. Tryb 720p Pioner obsługuje tzn wypuszcza tak nagrany materiał ale nie potrafi przeskalowywać do tej rozdzielczosci

Porownanie z Mantą uwazam za idiotyczne. Jak mozna porownywac te 2 urzadzenia ?

Rownie dobrze mozemy miec zastrzzenia do Pioneera za 10 tysiecy ze nie czyta matroski /równie inteligentny tok rozumowania/

mobor, 10 Gru 2009, 21:04

>Porownanie z Mantą uwazam za idiotyczne. Jak mozna porownywac te 2 urzadzenia ?

A gdzie kolega mobor wyczytał owo porównanie. Stweirdziłem mierzalną różnicę w szybkości działania napędu.

Poza tym nie uważam żadnych porównań za idiotyczne, a w tym wypadku w szczególności.

Rozumiem, że kolegę (jako dumnego posiadacza Pioneera) zbulwersowało samo zestawienie obok siebie loga obu firm.

Mnie nie bulwersuje fakt porównania tylko jego istora /co jest dla kolegi parytetem/

Z przyjemnością obejrze porównanie sekcji wizyjnej wspomnianej manty, wrażeń odśłuchowych /ze szczególnym uwzglednieniem części analogowej/, budowy wewnętrznej /zasilacz, konstrukcja i ajkość wykonania/

A dopiero na KONCU zajmę się tym jak szybko odtwarzacz rozpędza włożony do środka dysk

Ale są tacy którzy mają totalnie odwrócony parytety...

No, chyba że ten wspomniany był tylko iluzoryczny a kluczowy okazałs ię ten... finansowy

Mam projektor Panasonic PT-AX 100 720p i u mnie lepszy obraz jest jak wlacze 720P niz 1080i.

Moj projektor przyjmuje takze 1080p . Natomiast moim zdaniem najostrzejszy obraz jest przy ustawieniu 720p.

Porownywalem dla recordera n-ki, BD sharp oraz ps3 - i w trzech przypadkach to samo.

mobor, 11 Gru 2009, 12:17

51FD waży zaledwie 5,6 kg, więc jest leciutki. Nie jest modelem referencyjnym nawet w gamie modeli Pioneera, a raczej budżetowym.

Jeśli chodzi o "przyjemności" to proszę sobie pożyczyć Mantę w sklepie i porównać.

Dla mnie był to zdecydowanie za mały przeskok jakościowy, nawet dyskusyjny (chodzi wyłącznie o obraz na Blu-Ray).

Audio biorę dwukanałowo PCM do zewnętrznego przetwornika, więc analogowa sekcja audio Pioneera zupełnie mnie nie interesowała (nawet na próbę nie podłączyłem). Interesowały mnie kompletne dekodery HD i konwertowanie do PCM Stereo.

A parytet finansowy ...

Moje "o mnie" jest konkretne, a kolegi ...???

Zawsze mnie interesuje co za daną kasę można otrzymać.

Ależ ja NIGDZIE nie napisałem że 51 to referencja !

Pisałem zatem wielokrotnie i powtórzę raz jeszcze. 51 to ekonomiczna wersja modelu 71 który w bezposrednim starciu z sony 5000 wygrał z nim wizją nieznacznie tylko ustepując fonią. Rozice miedyz tymi urzadzeniami /51 a 71/ są znikome - najistotniejsza to 14 bitowy AD video conv w 71 - 51 ma tylko 12 bitów /dotyczy tylko wyjsc component/. W praktyce osoby które porównywały oba modele nie widziały żadnych różnic. W cale sie temu nie dziwię bo różnica będzie mniej wiecej taka jak w odtwarzaczu CD z przetwornikiem 16 bit i odtwarzaczem z przetwornikiem 18 bit. Roznica bedzie ale dostrzegalna wyłacznie przy bezposrendim porownaniu obu odtwarzaczy i porównywaniu pixel by pixel. Roznica w cenie - 100%. Mozna zatem przyjąć że model 51 z powodzeniem można porównać do Sony 5000 kosztującego ok 5000zł... Tymczasem Manta nie jest NIGDZIE i przez NIKOGO porównywana do czegokolwiek spoza stawki 1000zł - takie porównanie po prostu nie ma żadnego sensu

Jezeli nawet przyjmiemy że kogos nie interesuje sekcja audio a wyłącznie video - to i tu spiesze z informacją że to własnie Pioneer a nie Manta ma na swym pokladzie najlepszy deinterlacer i skaler oraz bardzo mocno rozbudowaną sekcje video /ustawienia/. Jako posiadacz Denona 2930 który ma wg mnie /na samym szczycie jest oczywiscie 3930/ referencyjny skaler DVD - potwierdzam ze skalowanie w PIoneerze to absolutnie pierwsza liga przy którym chwalona przez wielu PS3 nie ma zadnych szans /też mam-testowałem/

No - ale to też widać nie jest dla kolegi istotne. Wazniejsze jest by odtwarzacz rozpedzał sie w 1 minute zamiast 1 i 30 sec ...

W start płyty w 30-40 sec nie wierzę- płyty które mają menu wykorzystujace rozbudowany skrypt javt - wcyztują najpierw cały kompilator a to zawsze TRWA

Dziwi zatem że ktoś kto chwali się jako takim portfolio wybiera ostatecznie sprzet który leży na zakurzonych półkach TESCO. Ciekawe czy na podobnej zasadzie wybiera kolega CD Player...

Wszak grunt ze jest coax na pokłądzie wiec sekcja analogowa nie jest istotna...

>W start płyty w 30-40 sec nie wierzę-

Pisałem ... pożyczyć.

>Dziwi zatem że ktoś kto chwali się jako takim portfolio wybiera ostatecznie sprzet ...

Bo Blu-ray jeszcze raczkuje i osobiście uważam za przedwczesne kupowanie urządzenia docelowego.

>Ciekawe czy na podobnej zasadzie wybiera kolega CD Player...

A to, to nie wiem o co chodzi.

>Wszak grunt ze jest coax na pokłądzie wiec sekcja analogowa nie jest istotna...

Bardzo ważna jest jakość wyjść i wejść cyfrowych, a nie samo posiadanie gniazda na pokładzie.

I nie chce mi się już nic pisać. Proszę odnieść się do tematu wątku, a nie łapać mnie za jedno zdanie, w którym to ośmieliłem się porównać napędy obu odtwarzaczy.

Jeszcze małe sprostowanie:

mobor, 12 Gru 2009, 06:48

>Rozice miedyz

>tymi urzadzeniami /51 a 71/ są znikome - najistotniejsza to 14 bitowy AD video conv w 71 - 51 ma

>tylko 12 bitów

Ze strony Pionera.

Cyfrowo-analogowy przetwornik obrazu BDP-51FD:

148.5MHz / 12-bitów (wysoka rozdzielczość)

108MHz / 12-bitów (standardowa rozdzielczość)

Cyfrowo-analogowy przetwornik obrazu BDP-LX71:

297MHz / 12-bitów (Wysoka Rozdzielczość)

216MHz / 12-bitów (Standardowa Rozdzielczość)

14-bitów ma tylko BDP-LX91.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.