Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy nr Hi-fi i M

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem dzisiaj nowy nr pisemka - ani słowa o kinie domowym, za to testy kolumn, cd, wzmaków dzielonych(preamp+końcówka), kabelków QED - wszystko o stereo! Naczelny wziął sobie do serca wypowiedzi z naszego forum !

https://www.audiostereo.pl/topic/6010-nowy-nr-hi-fi-i-m/

Ja najcjhętniej kupiłbym tylko te 55%, bo reszta to stałe punkty programu i reklamy. A cena 12zł.

Dziś kupiłem. (Coby nie zostać w tyle ; ).

* * *

A w ogóle to trochę męczy mnie temat cd Rotela, który kupił zyzio, bo ciągle chce mi się coś skrobnąć na t.t., tylko nie mam czasu, nawet w weekend. (Eeech, ta praca...)

Test M.M. Rotela RCD 1072 jest rzetelny i mógłbym się pod nim podpisać, na tyle, ile zapamiętałem z 20 min. odsłuchu na Andersa. Zastanawia mnie tylko wzmianka o "nieuchwytnym pierwiastku", który studzi entuzjazm wobec tego klocka i niepozwala mi przestać myśleć, co może być z tym Rotelkiem do końca nie tak (?).

Zyziu, czy Ty coś wiesz na ten temat (masz już długo swój nowy cd) i możesz ew. odpowiedzieć w innym, stosownym wątku ? (Tym o n-rze 1/'04 Hi-Fi i M). Albo do mnie na priva, bom ciekaw. I jak do niego ma się Sony 940... ?

PS. Bo oba zrobiły na mnie dobre wrażenia, choć w innych systemach.

Pozdr. i sorry za trochę nie na temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/6010-nowy-nr-hi-fi-i-m/#findComment-85168

andrea - też czytałem test Rotela rcd 1072 w HfiM 1/04 - wszytsko fajnie gdyby nie info na końcu : 3999 zł

co stanowi rowanowartosc usd 1050 . Dla porownania inna recenzja :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zwracam uwagę na cene usd 6 9 9 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/6010-nowy-nr-hi-fi-i-m/#findComment-85174

wreszcie kupilem nowe HIFIiM :), swietny numer, sama przyjemnosc, no i text o ZUSie we wstepniaku mr. Stryjeckiego - jakby moje slowa, chocbym jeszcze dobitniej to i owo o tej instytucji napisal :)

ehh, dzis wieczorem z przyjemnoscia sie porelaxuje czytajac o monitorkach i muzyce, moze choc na chwile zapomne, ze za miesiac znow ZUS....

https://www.audiostereo.pl/topic/6010-nowy-nr-hi-fi-i-m/#findComment-85630

ktoś napisał:

> [...] Ja najcjhętniej kupiłbym tylko te 55%, bo reszta to stałe punkty programu i reklamy.

> A cena 12zł.

> * * *

Gdyby było bez reklam , HiFi kosztowałoby ze 30 zeta. I zapłaciłbyś za te 55% i tak więcej.

> Dziś kupiłem. (Coby nie zostać w tyle ; ).

A ja właśnie dlatego ostatnio przesłałem kupować, bo czytając ostatnie numery zacząłem czuć się jakbym właśnie "był w tyle".

https://www.audiostereo.pl/topic/6010-nowy-nr-hi-fi-i-m/#findComment-85936

=> Andrea 29

"nieuchwytny pierwiastek", który studzi entuzjazm wobec tego klocka" - hm trudno powiedzieć-być może ten jego "konkretyzm", brak upiększania, nie mam pojęcia. Wiem jedno- mnie zachwycił już kiedyś RCD 1070, 1072 gra jeszcze żywiej i dynamiczniej, ale też gładko, nie szorstko -żaden podzakres nie wybija się przed szereg, owszem sopranów jest dużo ale są moim zdaniem czyste jak łza i kropka ! Poza tym z drugiej strony mamy naprawdę mocny bas. W stosunku do mojego Pionka 737 to spory krok naprzód. Trzeba też pamiętać o tym, że zapłaciłem za niego 3,35 kzł, a to wcale nie tak wiele biorąc pod uwagę przemyślaną budowę, spore trafo i przyjazny transport. Jedno jest pewne to dobry odtwarzacz wart nawet 4 kzł, radzę jednak przed zakupem uważnie przesłuchać koniecznie wygrzany egzemplarz.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/6010-nowy-nr-hi-fi-i-m/#findComment-86155

->zyzio: przeczytałem jeszcze raz ten test. Zestawiłem plusy i minusy. Można mieć pewne wątpliwości. Mimo wszystko, sądzę, że ze swoim charakterem ten cd podobał by mi się nadal, gdyż... "jest obiektywny i nie zmienia charakteru już dobranej konfiguracji" - konkluzja... (podobno ; ) Do tego ładna przestrzeń, świetna dynamika, mikrodetale i cała opisana reszta. Sam zresztą wiesz.

Niestety nie mogę powiedzieć, by dedykowany mu partner mnie zachwycił. Krótko: zdecydowanie to nie to - nie dla mnie. Do obiektywizmu mojej końcówki jest mu daleko.

* * *

A Wracając do tematu wątku.

Moją uwagę zwróciło stwierdzenie, które gdzieś wyczytałem, że nowy cd CA Azur 640 jest lepszy od (jeszcze ponoć lepszego od starego - będę się pozbywał, ale nadal go szanuję - da się lubić) nowego wzmaka CA. Kiedy sprzedawano jeszcze św.p. CA D500 wiedziałem, że za cholerę nie dorównuje klasą swemu partnerowi i chętnie, bez żalu się z nim rozstałem. Może teraz to byłby wreszcie sensowny, do tego ładny duet ? Pilot też ciekawy, i nawet ładny.

Kiedy zobaczyłem oceny (rzucają się w oczy, że tak powiem) i kiść opisów kabli Qed'a - nie przeczytałem żadnego. Jakoś odeszła mi ochota. (Bo niby po co ?) Od razu można wysnuć wniosek z tego co widać, że wszystklie kable są super-hiper-the best, z tą różnicą, że im droższe, tym bliżej ideału. Czyli nic, tylko iść i odsłuchać. I o to w tym chyba chodzi. Zupełnie jak w liście motywacyjnym i CV.

Też pomyślałem o kampanii reklamowej nowego CA i ww. kabli. Dopóki nie posłucham nie będę się wypowiadał, co reprezentują. Chciałbym wierzyć, że CA są słyszalnie lepsi od poprzedników. Wzmak ma wydolniejsze trafo, a to już coś. Zmiany zewnętrzne są wizualnie korzystne.

Ad. wzmaka Rotela RA-02 - nie tylko wg mnie - jak na Rotela - wpadka. Wzmak od. ok. godz. 11-tej ma problemy z napędzeniem np. VA Mozart. Dla mnie nie do przyjęcia. Można zauważyć, że kto kupuje do niego takie kolumny... Racja. Jednak RA-02 ma słabe (oszczędne) zasilanie i koniec. Z kolei porównanie, że duecik Rotela serii 02 lepszy od szczekaczki i tunera za 1499zł (czyli od najtańszego sprzętu do KD) chwały mu - moim zdaniem - nie przynosi. Jak można porównywać budżetowe audio renomowanego producenta z najtańszym amplitunerem z 5. szczekaczkami ? Co, że tam 1,5kzł, tu 5kzł i że mimo to warto mieć to droższe ? To chyba niezbyt udane odniesienie. Poza tym każdy z nas wolałby ten zestaw od jw. Wiadomo: audiofile, psia krew.

Ad. duetu CA C500/P500. Łączyłem swój pre CA A500 z P500 i bez zachwytu niestety. Zainteresowani mogą skorzystać z wyszukiwarki. Na P500 szkoda kasy. Lepiej rozejrzeć się za lepszą integrą lub końcówką. Nawet za pół ceny P500 kupować po prostu nie warto.

Ogólnie: nie ma za bardzo czego czytać. Listów ni ma, tylko cd. ankiety. (Ile można o niej pisać/drukować ?)

W sumie: z dwojga wolę AV.

Pani w kiosku, gdy prosiłem o lutowy nr Hi Fi i M powiedziała: "ci, co to kupują, mówią, że zeszło na psy".

Popatrzyłem na procentową ilość reklam, pomyślałem o piewcy AK, (coś tam o usługach) i zawartości wielu wstecznych n-rów HFiM i nic nie odpowiedziałem. Nie było po co.

Pomyślałem też sobie, że skoro prenumerator pisemka może urwać 17-19% od cen detalicznych sprzętu, to ja - nie prenumerator (za to z toną prasy audiofilskiej w tapczanie i lokalny jej bibliotekarz ; ), a z gotówką w kieszeni też mam prawo. Bo niby czemu nie ? Pismo i dystrybutor powiedzieli, jakiego rabatu mam/-y się domagać/spodziewać, prawda (?) : )))

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/6010-nowy-nr-hi-fi-i-m/#findComment-86198

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.