Skocz do zawartości
IGNORED

Który element toru jest zepsuty?

Maciek_89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój sprzęt to Dual 714Q (gramofon z wkładką Ortofon ULM 60E), Cambridge Audio Azur 640P i wieża jako wzmacniacz, z przedwzmacniaczem podłączonym do wejścia AUX. Dzisiaj po raz pierwszy połączyłem to wszystko. Na początku z głośników nie płynęła żadna muzyka. Potem przez chwilę grała. Zmieniłem płytę, znowu wszystko było ok. Po pewnym czasie muzyka zaczęła przerywać, pojawiły się co jakiś czas szumy a po chwili w ogóle nic nie grało i tak jest do teraz. Który element może być zepsuty ? Praktycznie wykluczam wieżę ponieważ tam wszystko działa. Pod uwagę biorę tylko gramofon i przedwzmacniacz. Pytanie tylko co dokładnie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/60284-kt%C3%B3ry-element-toru-jest-zepsuty/

W tym Dualu często się zdarza, że kartridż z wkładką źle styka się z headshell'em. Wtedy zanika jeden kanał, a czasami obydwa. Sprawdź styki jednym słowem :-)

jeśli chodzi o sprawdzenie styków to po prostu wyjąłem wkładkę, przedmuchałem i wsadziłem na nowo. Nic to nie dało.

Moja wiedza techniczna jest na dość niskim poziomie. W związku z tym byłbym wdzięczny żeby każda odpowiadająca osoba dodawała do porady krótki opis całej procedury (rozkręcenia, przeczyszczenia itp)

Jeśli chodzi ci o to czy mam tam wejście "Dualowskie" czy przejściówkę na 1/2" to mam tą pierwszą opcję. Wygląda to tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam wersję z przejściówką, ale mam nadzieję że u Ciebie wygląda to podobnie. A więc jak zdejmiesz wkładkę wraz z mocowaniem to z tyłu masz zapewne cztery bolce, które "wchodzą" w headshell. Te cztery bolce stykają się po podłączeniu z czterema pionowymi blaszkami w headshell'u. I te właśnie blaszki należy przeczyścić. Najlepiej delikatnie zdrapać jakimś nożykiem albo cienkim śrubokrętem nalot na nich (jeśli jest). Jeśli to nic nie da to trzeba jeszcze sprawdzić kabelki przy wkładce. A jeśli i to nic nie da to niestety trzeba szukać gdzie indziej :-)

przeczyściłem te pioniowe ścieżki i bolce wystające z wkładki patyczkiem do uszu nasączonym spirytusem i nic to nie dało. Był tam jakiś ciemnobrązowy nalot, nie udało mi się go do końca usunąc ale miejsca w których bolce z wkładki stykają się z headshell'em są czyste.

Może być tak, że miernik nic nie pokaże. Przy wyłączonym gramofonie może nie załączyć przekaźnik puszczający sygnał z wkładki do preampa ... Ale i tak warto to sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.