Skocz do zawartości
IGNORED

Passive line-level crossovers, dlaczego nie?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, jak ta pasywna zwrotka 4th order np. marchand electronics XM46SB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje założenia i cele:

1. Średnie i wysokie tony będą zasilane z końcówki lampowej SE na triodzie 300B / 2A3.

2. Basy będą aktywne. Jest to jednak nieuniknione (chcę słuchać na tym również muzyki organowej i symfoniki).

3. Przedwzmacniacz aktywny koniecznie. Lampowy. Dobierze się coś do zwrotnicy (która osłabia sygnał ok. 1dB).

4. Chodzi mi o to, aby wzmacniacz na 300B / 2A3 otrzymywał ograniczone pasmo (hi-pass), jak na zwrotnicach aktywnych. Dzięki temu będę mógł jak sądzę "dopasować" zasilacz w takim wzmacniaczu do jego "zadań". Np. rezygnacja z dużych elektrolitów na rzecz odpowiedniej baterii MKP. Bezkompromisowo ;)

5. Punktu podziału jeszcze nie ustaliłem. Zależy to przetworników na jakie się zdecyduję. Będzie to zapewne coś w przedziale 80-500Hz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Macie doświadczenia w takich rozwiązaniach? Może to zagrać bez utraty tej szczególnej kremowej magii i przejrzystości jaką dają triody SE o małej mocy?

Chodzi mi o maksymalne zachowanie najlepszych cech komponentów lampowych bez wprowadzania "charakteru" zwrotnic aktywnych jak również ich szumów. Być może zrobię sekcję średnio-wysokotonową o skuteczności nawet 98-100dB (zwłaszcza jeśli wybiorę triodę 2A3 w układzie SE o powalającej mocy 3.5W, a nie PSE czy push-pull).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jaki to charakter mają zwrotnice aktywne?

Czy musi być to L-R IV rząd?

Problemem są tu gigantyczne wartości indukcyjności i stalowa obudowa.

To samo możnaby uzyskać na prostych filtrach RCRC i CRCR za grosze z tym, że raczej niższe rzędy niż 4.

>A jaki to charakter mają zwrotnice aktywne?

Bardzo różny, ale to nie temat który mnie interesuje w tej chwili.

>Czy musi być to L-R IV rząd?

Zdecydowanie tak.

>Problemem są tu gigantyczne wartości indukcyjności i stalowa obudowa.

Możesz to rozwinąć? Masz doświadczenie w praktyce, że taka zwrotnica jak XM46 się nie sprawdza? Czy te wartości są faktycznie "gigantyczne" w porównaniu do zwrotnic za wzmacniaczem końcowym?

Założenie jest takie, że sygnał do takiej zwrotnicy będzie szedł z dobranego możliwie najlepiej do tego celu przedwzmacniacza.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja zrobiłem takie filtry do podobnego zestawu z mojej magisterki. Podział na 170 Hz. rząd powyzej 2 odpada - stosowanie cewek jest niemożliwe. Poza tym nie miałem specjalnych problemów. Jak coś, to pisz na PW.

Jak odpada jak nie odpada?

Frequency response: DC to 100 Khz, +/- 1 dB

Crossover frequency: 50Hz - 20KHz

Insertion gain: -1 dB

Filter slope: 24 dB/octave standard.

Harmonic distortion at 1 KHz: Less than 0.01%

Signal-to-noise ratio: Much better than 110 dB

Input impedance: 1K Typ.

Output load capability: 10 KOhm min.

Maximum input voltage: 10 V RMS

Stalowa obudowa jest konieczna, inaczej w cewkach będą się indukowały zakłócenia z zewnątrz.

Przestrajanie zwrotnicy jest problematyczne, jeśli wstępnie nie zestroiłeś właściwego podziału zwrotnicą aktywną analogową czy cyfrową i teraz go nie odtwarzasz. Poza tym, czasem właśnie zastana sytuacja, np. wzajemne położenie przetworników w obudowie zmusza nas do zastosowania asymetrycznego podziału, np 3/4 rząd ze względu na przesunięcie fazy wprowadzane ich offsetem, czy też opóźnienie, co na jedno wychodzi. Nie stosując w zwrotnicach L-R kompensacji offsetu lub opóźnienia nie uzyska się spójności fazowej; ja musiałem modyfikować zbocze filtru dp by to uzyskać.

Warotści indukcujności oceniam na kilka - kilkanaście H dla wyższych częstotliwości. Nie wiem jaka jest wtedy R_DC cewki, ale pewnie spora; jak to wpłynie na filtr i podział? Wizualnie cewki mają spore gabaryty, podejrzewam że takie nietypowe wartości są dostępne tylko na zamówienie. Dodatkowo imp. wyjściowa jest dość duża a wejściowa... średnia co jest akurat najmniejszym problemem.

Generalnie IV rz. nie jest zawsze potrzebny, mi było wygodnie taki zastosować ze wzgl. na alternatywę II lub IV rz. co na opampach jest proste.

Stosując kaskadowo dwa filtry RCRC / CRCR rozdzielone tylko buforem / preampem uzyskasz IV rząd który da się łatwo zestroić (potencjometry, pot. montażowe), o małych wyiarach i tanio. Bufor chyba łatwo dobierzesz. Natomiastchodzi o to, że kaskadowe połączenie RCRC ma coraz wyższą imp. wyjściową a w zw. z tym imp. wejściowa nast., stopnia musi być ok 1. rz. wyższa. W układzie z cewką nie ma R, jest L, więc impedancję określa RDC cewki. jest ona mniejsza niż typowych wartości R stosowanych w filtrach (kilka do kilknastu kiloomów).

Takie konstrukcje bly dobre i sie sprawdzaly w latach 50-tcy hi 60-tych kiedy nie bylo wzmacnaiczy operacyjnych i filtrow aktywnych. zis to głupota i strata kasy. A parametry zadne

Aktywnej napewno nie kupię a zwłaszcza tranzystorowej.

Ale napisz jak gra ta niedroga zwrotka Ashly.

Widzę, że nie dowiem się konkretów, może kupię pasywkę na sprawdzenie. Jeśli wybiorę podział do 200Hz to wystarczy mi tylko modulik hi-pass bo dół dobiorę z aktywnych subów z wbudowaną regulacją...

Pytanie teoretyczne.

Załóżmy, że kupuję niskoskuteczne przetworniki, 16 szerokopasmowych Jordanów JXR6 - po 8 na stronę (wąska wieżyczka, jeden ma chyba 89dB/1W).

Zamawiam pasywną zwrotkę hi-pass marchand z podziałem 200Hz.

Czy zasilając jordany z 8W lampki 300B Single Ended uzyskam jakąś poprawę w kwestii podatności na przesterowania spowodowane niską mocą wzmacniacza, gdy ten otrzyma pasmo >200Hz w stosunku do sytuacji, gdybym puścił na niego całe pasmo, a ew. filtr zrobił za wzmacniaczem (tradycyjny, gdzie sporo prądu idzie "do ziemi" a nie na zaciski głośników)?

Wydaje mi się, że odciążony z pasma

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Masz rację, do 200Hz koncentruje się duża część mocy w sygnale, robiąc tam podział ułatwisz pracę wzmakow dla zakresu średnio-wysokotonowego i dla basowego. Obniżysz też zniekształcenia, głównie intermodulacyjne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.