Skocz do zawartości
IGNORED

Dzwiękówka USB i mikrofon

moonadam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Spotkałem się z taką opinią jakoby mikrofony z wyjściem USB były gorsze od mikrofonów z wyjściem XLR. Moje pytanie jest następujące czy analogicznie jest jeżeli mikrofon jest podłączony złączem XLR z kartą która jest na USB ?

https://www.audiostereo.pl/topic/60535-dzwi%C4%99k%C3%B3wka-usb-i-mikrofon/

no tu jest problem jesli chodzi o mikrofon przynajmniej w moim przypadku posiadając dzwiekówke na pcm2704 bez jakeiego kolwiek wej na mikrofon ale poradziłem sobie kupując kamerkę z mikrofonem creative live i powiem ze naprawde niezle zbiera... a nie spotkałem się jeszcze z mikrofonem który jest na usb tylko mikrofon...

Zależy o jakim spektrum zastosowań mówimy.

Złącza XLR (zbalansowane) są stosowane w najwyższej klasie. I tyle.

Ale jeśli mówimy o mikrofonie do PC`ta do typowych zastosowań Internetowych (skype, . . .) to nie róbmy tragedii :). Jakie to ma znaczenie?

Choć moi koledzy, słuchający mnie po Skype`ie są pod wrażeniem dźwięku. A ja przypadkowo używam z braku innego, popularnego mikrofonu pomiarowego ECM 8000 z wyjściem XLR i odpowiedniej karty dźwiękowej ;)

Większe znaczenie ma odpowiednie skonfigurowanie softu dla uniknięciu przesterowań, stosowanie na główce mikrofonu „pończochy”, umiejscowienie itd.

I jest tak jak napisał LeonBubu.

Jak mamy coś z wyjściem analogowym to wpinamy to do wejść analogowych karty. Tam znajdujący się DAC przetworzy to na sygnał cyfrowy, a potem już można szaleć ;)

Mikrofon z wyjściem USB z założenia ma maleńką przestrzeń na elektronikę i z reguły ma słaby DAC. W zamian można go wpiąć do jakiegokolwiek złącza USB w kompie.

Coś za coś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.