Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz MD kupić?

papdzan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić stacjonarną nagrywarkę minidisc ale nie wiem co wybrać.

Kilka propozycji:

-Kenwood DMF 3020

-Pioneer MJ-D707

-Pioneer MJ-D508

-Denon DMD-1300

-Sony mds-JE640

-Sony mds-jb940

-Sony MDS-JB730

i ewentualnie Sony MDS-JB980 ale to raczej poza zasiegiem.

Najbardziej odpowiadał by mi pioneer mj-d707( reszta posiadanego sprzetu tez pionieer) ale nie wiem jak on się ma jakościowo do reszty stawki. Potrzebuje nagrywarki do przegrywania utworów z komputera i archiwizacji winyli.

Pozdrawiam Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/60594-jaki-odtwarzacz-md-kupi%C4%87/

Czytałem że jakość Atrac 4.5 to jakość mp3 320kbps a jak dla mnie jest ona wystarczająca więc pomyślałem że taka nagrywarka MD byłaby dobrym pomysłem.

To może jakąś nagrywarke CD albo DVD?

Miałem swego czasu SONY MDS JA 555ES. Nie powiem - dobrze się spisywał ten sprzęt, ale w dobie mp3 i plików bezstratnych wygoda użytkowania minidysków jest po prostu żadna. Dużo praktyczniej jest zgrywać muzykę do plików. W przypadku plików bezstratnych daje to również lepszą jakość dźwięku.

Poza tym MD to schodząca technologia i raczej szkoda w nia inwestować.

jak dla mnie jeśli chodzi o zgrywanie winyli to tylko magnetofon cyfrowy DAT i nie ważne ze to schodzący format,jakość dzwięku to rewelacja.

Nawet w tej chwili magnetofony cyfrowe DAT mają spore ceny na allegro a za pare lat to taki DAT bedzie pożądaniem dla kolekcjonerów audio,ja w tej chwili poluje na jakiegoś sony es właśnie do zgrywania winyli,jak się zwykło mówić winyl jest wieczny, ale do czasu kiedy się zedrze :)

Oczywiście to samo można robić na jakiejś audiofilskiej karcie dzwiękowej typu EMU i PC ale jak dla mnie robi się za wiele gratów,ja tam wole klasyczne audio! zbudowane na bazie segmętów,no i nic mi w nocy nie świeći po oczach ja w przypadku PC(laptopa)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kuty jak zwykle zabiera sie do czegos od przyslowiowej dupy strony. DAT jest swietny - zgadzam sie. Jednak podstawa do zgrywania winyli jest dobry gramofon a tego nie da sie kupic za kilkaset zl. Jesli nie chcemy wydawac duzo trzeba zainwestowac wlasny czas i umiejetnosci (jesli sie je ma). Wydatki beda tak czy tak koniecznie. Gramiaki z Allegro za pare stowek sprawy nie zalatwia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jaki MD kupic? No coz sprawa jest dosc prosta: jak najnowszy i jak najwyzszy model. System stratnej kompresji ATRAC byl z czasem udoskonalany. Jego piersze wersje nie nadaja sie do sluchania. Ostatnie zas sa co najmniej akceptowalne. ATRAC powinien byc generalnie powyzej 4.5. Stopien kompresji w konkretnym klocku mozna sprawdzic na stronie http://minidisc.org/index.php wybierajac BROWSER. Wiecej informacji o samej technologii jest np tutaj: http://www.audioton.republika.pl/md.html

Ja mam Pioneer MJ-D707. Spisuje się świetnie. Nie wiem jakiej wersji ATRAC z Soniaczy odpowiednikiem jest kompresja w tym Pionku ale napewno przewyższa każde mp3. Dynamika świetna i neutralność. Nic nie dodaje od siebie.

Jezeli go zmienię to tylko na jakiegoś Sony z Atrac Type-R.

JEszcze jedno.

Jak widzę taki wpis:

"Archiwizacja czegokolwiek na MD mija się z celem.Technologia na wymarciu,a i jakość średnia.Na pewno dobrze to przemyślałeś ?"

to mnie skręca.

MD to świetna technologia i wielu przypadkach jest to sprzęt przydatny, wygodny.

discomaniac71> nie wziołeś jeszcze bardzo istotnej żeczy pod uwagę potrzebnej do zgrywania winyli,amianowicie dobry przedwzmacniacz gramofonowy jest tak samo ważny jak dobry gramofon,choć jeśli chodzi o zgrywanie na MD to mam wtej chwili MD z atrac 4,5 i gramofon technics z wkładką ATH i dzwięk zgrany na MD jest naprawde dobry i bardzo dynamiczny co lubię,słabym ogniwem jest umnie gówniany przedwzmacniacz wbudowany w wzmacniacz yamaha ale to się zmnieni bo konstrukcje diy są naprawde dobre,oczywiście składam sam.

Ja mogę polecić tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gościu chyba go nie sprzedał, napisz maila, może sprzeda taniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Barthezz

6 Sty 2010, 06:36

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1950 / 570 / 3

Archiwizacja czegokolwiek na MD mija się z celem.Technologia na wymarciu,a i jakość średnia.Na pewno dobrze to przemyślałeś ?

Magnetofony kasetowe tez sa na wymarciu albo juz calkiem wymarly i co? Nie da sie uzyskac dobrego dzwieku? O szpuli nie wspomne. Jeszcze kilka lat temu wszyscy mowili ze winyl umarl a teraz przezywa renesans. Ostroznie z takimi wpisami.

Co racja to racja... jak już coś zgrywać to tylko na format bezstratny... a tu dat wydaje się idealny. Sam używam....

Polecam serię profesjonalną Sony PCM, to zupełnie inna bajka niż ES. Lepsze mechanizmy, odsłuch po taśmie, wskaźniki wysterowania dłuższe..a mechanika działa prawie tak, że jej nie słychać... no i przetowrniki... jedne z najlepszych..

MD mija się z celem dlatego, że degraduje dźwięk... dlatego się nie przyjął np. w studiach nagrań... próbowano go jedynie wkorzystać w radiach ze względu na szybszy niż w dacie dostęp do utworów - co w przypadku emisji ma znaczenie... jednak też się nie przyjął...

Więc którą nagrywarke MD wybrać i jaka jest nasterpna wersja ATRAC po wersji 4.5 bo wolałbym jak najnowszą. Proszę o podanie modeli z wersja wyższą niż 4.5. Z góry dziękuje . pozdrawiam Łukasz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

rollins

6 Sty 2010, 14:59

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1544 / 325 / 0

MD mija się z celem dlatego, że degraduje dźwięk... dlatego się nie przyjął np. w studiach nagrań... próbowano go jedynie wkorzystać w radiach ze względu na szybszy niż w dacie dostęp do utworów - co w przypadku emisji ma znaczenie... jednak też się nie przyjął...

Masz jakies doswiadczenia z tym zwiazane? Bo zdaje sie ze po prostu przeinaczyles moja wypowiedz.

papdzan,

MiniDisc w roku 2010 jako metoda na backup winyli? Jeśli w grę nie wchodzą santymenty, to jest to pomysł bardzo ryzykowny w porównaniu do tego, co jest obecnie stosowane, czyli digitalizacja do pliku. Oto dlaczego:

1. Cena nośnika dla 1 płyty przy MD - około 10 zł, przy zgraniu na CD - ok. 1 zł, przy zapisie na HDD - około 10 gr.

2. Nośniki MD chyba nie są już produkowane, można korzystać tylko z topniejących zapasów i nośników używanych

3. Zapisu z MD nie można przenieść bezpośrednio na inny cyfrowy nośnik (w tym na HDD), chyba że zgrywając po SPDIF

4. Żywotność odtwarzacza MD jest ograniczona, jeśli urządzenie padnie, tracisz możliwość odtwarzania CAŁEJ zgranej kolekcji. Dopóki inne urządzenia będą dostępne, można myśleć o kolejnym używanym, ale będą one coraz mniej dostęne

Zdecydowanie sugruję przemyślenie digitalizacji za pomocą dobrej zewnętrznej karty dźwiękowej podłączanej do komputera i przechowanie plików, najlepiej w zwiększonej rozdzielczości np. 24-bit/96 kHz. Można będzie odtworzyć je z dysku, albo po konwersji wypalić zwykłe płyty CD-Audio.

MiniDisc to obecnie ślepa uliczka i taka zabawa może dużo kosztować. Odradzam.

papdzan,

na własny użytek stosuję Tascama DV-RA1000, ale to jest studyjny rejestrator a więc cena jest dość wysoka. Bardzo dobre parametry mają urządzenia E-MU, np. model 0404 USB, albo Tascam US-144. To są urządzenia po około 700-800 zł. Używane można upolować taniej. Możesz też rozważyć kartę wkładaną do peceta, tutaj ceny są jeszcze niższe. Poszukaj trochę w starszych wątkach, ludzie sporo pisali o kartach dźwiękowych zwykłych i studyjnych. Jest wiele dobrych opinii o niektórych modelach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.