Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki w granicach 350zl

ulumulu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam sluchawek do 350zl. Szukalem na forum ale nie znalazlem zbyt duzo informacji i to troche stare tematy. Prosil bym o pomoc i opinie jak narazie znalazlem takie propozycje:

AKG K-530 bardzo duzo poytywnych opini w necie.

Sennhiser HD-555 i tu juz jest roznie. Sluchawki epatujace basem, mniej detali niz w akg.

Grado SR 60 podono niezbyt wygodne i ostre.

Chyba tylko tyle. Prosze o pomoc.

Co do zrodla to komputer + dac lampucera. Wzmacniacza jeszcze nie mam ale moze kupie jakas mala lampke DIY typowo do sluchwek. Moze sprzadac lampucere i kupic daca ze wzmacniaczem sluchawkowym?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/60805-s%C5%82uchawki-w-granicach-350zl/

a nie ma tych sluchawek na odsluch na miejscu w jakims elektro markecie jak chociazby siec mediamarkt? daj spokoj z opiniami. najlepiej ruszyc tylek i samemu ocenic.

co do sennheiserow, to pierwsze slysze o jakims modelu epatujacym bassem ;) predzej bym uwierzyl jak ktos by stwierdzil ze maja go za malo w porownaniu do konkurencji...

powodzenia

Pioneer SE-A100,PHILIPS 895,8900,9500 lub 1000

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

To ja polecę słuchawki Goldring DR-150. Niestety mało o nich opini innych użytkowników, ale osobiście mogę je polecic z czystym sumieniem jak na mój gust graja bardzo fajnie i uniwersalnie, ale jak wiadomo najlepiej posłuchać własnym uchem, bo w przypadku słuchawek to naprawdę różnie bywa, każdy ma inną budowę małżowin usznych i może zupełnie inaczej odbierać różne modele stąd chyba najwiecej rozbierznych opini na temat brzmienia właśnie wśród słuchawek.

ulumulu, osobiście sam wybierałem pomiędzy zaproponowanymi przez Ciebie AKG i Senkami.

Zdecydowanie polecam odsłuch gdyż bez problemu można to zrobić w większych elektro-marketach.

W opiniach przeważały raczej AKG, ja zdecydowałem się na Senki, gdyż ich brzmienie subiektywnie bardziej mi pasowało. Mogę też potwierdzić, że mają troszkę nieproporcjonalnie więcej basu. No i również jak dla mnie wygoda Senków jest znacznie lepsza.

Zaleczy czego sluchasz. AKG dosc subtelne ze szczegolami, duza przestrzen, swietnie nadajace sie do wieczornych odsluchow, dla mnie za punktowy bas.

HD555 mlot pneumatyczny. Do konkretnego przylojenia, duzy, niski bas, miej szczegolow, duzy wykop.

?👈

Wiem, że mnie za to zabijecie, ale...

Polecam Creative Aurvana Live! Sam posiadam przesłuchałem wiele innych modeli i NAPRAWDĘ jest to kawał porządnego sprzętu, można conajwyżej wysłać go na recablicg (koszt max 100 zł). Ale biorąc uwagę że kosztują one 210zł (!) to z recablingiem mieścimy się w limicie.

GRADO SR-60 to już legenda. Wedle opinii słuchawki grające dobrze ze "wszystkim". Przyjemnie, miękko, bez zmęczenia. HD555 nie miałem długiej styczności, ale używam HD595. To są idealne słuchawki, na początek zabawy z "audiofilią'. Słychać "wszystko". Są bardzo wrażliwe na źródło. Z jednym grają mdło, z innym powalająco.

Witam,

jeśli będziesz obracał się wśród wzmacniaczy budżetowych, zwróć uwagę na GRADo SR-60i. Słuchawki po rozegraniu grają bardzo muzykalnie i przede wszystkim nie są zbyt wrażliwe na pozostałe elementy systemu. Kwestia wygody - rzecz gustu - dla mnie GRADO jest bardzo wygodne. Sennheiser HD555 to słuchawka prezentująca bardzo dużo basu, dlatego w takim przypadku musisz uważać z konfiguracją wzmacniacza.

Co do zmiany Twojego Dac'a - zostań przy lampucerze gdyż jest to bardzo dobre urządzenie, poszukaj raczej wzmacniacza. Jeśli budżet jest ograniczony, pomyśl o GRADO SR-60i lub lepiej o GRADO SR-80i oraz wzmacniacz Holdegron.

Niedawno były nowe senki hd 595 za 430 na allegro, moim skromnym zdaniem warto dozbierać jeszcze parę dyszek i polować na te słuchafony, zwłaszcza, że grają znacznie lepiej niż hd 555...A jak nie to akg k530, równorzędny rywal hd 595...

ulumulu1988 - nie napisałeś, jakiego dźwięku oczekujesz od słuchawek, jakiej muzyki będziesz słuchać... Osobiscie wybrałbym AKG K530, ale jesli nie lubisz ostrej góry i wolisz masywny bas wybierz Sennki HD555, z kolei gdy lubisz brzmienie typu filtr loudness polecam Sennki HD485.

<><

Dziwny ten swiat...ile uzytkownikow tyle opinii.

Grado SR60 z kilkoma zrodlami i wzmakami,minn. Holdegron,Forum608 i zawsze ostro i te piekielnie palace gabki jak dla mnie nie do ogarniecia.

pozdro

PS>CAL'e bardzo przyjemne,masywne z goracym srodkiem i piekna gora,polecam posluchac.

Sto dwudziesty raz nie zgodzę się z opinią ,że Sennki HD555 łupią lepiej niż AKG530. Sennki są jeśniejsze, mają więcej góry mimo tego rozlewającego się dołu nie brzmią ciemno. Wole AKGK530 mają więcej mięsa i lepszy bas choć są mniej szczegółowe ale przyjemniejsze w odbiorze.

P.S

Zanim ktoś napisze ,że nie wiem o czym mówię, to mam oba modele. Jedynie jazzu, swingu i klasyki lubię posłuchać z HD555 na uszach. Pop rock i elektronika zdecydowanie z AKG na głowie.

A dlaczego pop i rock z K530 na głowie, a nie z Sennheiserami HD 438? Na pewno je wolę od SR60 i HD555. HD595 też swego czasu poszły do ludzi, i wydaje mi się, że te HD 438 coś w sobie mają. Ich brzmienie to pomieszanie szkoły Grado ze szkołą AKG pokazaną w modelu K601. Zgaduję, że K530 grają nie lepiej od K601, które również posiadałem. HD 438 to nieco niższa klasa, ale muzyki w nich nie mniej. Z wysyłką nie przekroczą 250zł, w RTV-Euro-AGD od ręki za 269zł. Polecam. Jak ma bardziej łupać bas, to Creative Aurvana Live! W tych jeszcze można wymienić kabel, bo jadą na gumowej sznurówce ze śladową zawartością miedzi.

>michelangelo, 14 Sty 2010, 23:41

>A dlaczego pop i rock z K530 na głowie, a nie z Sennheiserami HD 438?

Mój wpis dotyczył tylko porównania HD555 i AKG530 (dokładnie wersji limited). Zresztą są gusta i guściki ale mi właśnie takie dopasowanie słuchawek do repertuaru pasuje najbardziej.

Jedno co naprawdę łączy te słuchawki ,że są diabelsko wygodne. Nie wiem tylko jak skóra w białych AKG530.

Ja mam białe AKG K530 podłączone do PC z SoundBlasterem X-Fi Xtreme Audio.Zgadzam się że brzmią zwiewnie i lekko, bez przymulania, na bas nie narzekam.Wygodne są, wiem bo siedzę często po 8h przed komputerem i nic nie uwiera.Skóry trzeba pilnować, co jakiś czas jakimś kremem posmarować, w moich po jakichś 4-5 miesiącach już było widać pęknięcia na skórze i nie wygląda to zbyt ładnie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Po prostu skóra się małymi kawałkami wykrusza jeśli się jej nie pielęgnuje :( .

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No to dobrze że wybrałem wersję LTD z welurowymi nausznikami - mam je ponad rok i nic się nie wykrusza.

Konio - z Twojego opisu "o mnie: wynika, że HD555 słuchasz z Foruma, a K530 z wyjścia EMU - może stąd te odmienne Twoje obserwacje od reszty świata ;) ? Bo nieraz porónywałem te słuchawki i jak dla mnie za każdym razem K530 miały lepiej zdefiniowana górę, większą detalicznośc i lżejsze brzmienie. Jak zakładam HD555 to górę ledwo co słyszę, one grają głównie średnicą i dołem.

<><

Ja od niemal roku jestem użytkownikiem AKG K-530 LTD. Długo zastanawiałem się nad modelem, który wybrać. Są to moje drugie słuchawki po TONSIL SD-426 i chciałem czegoś innego. Po wielu tygodniach poszukiwań zdecydowałem się na AKGi i nie żałuję. Zgodzę się, że są "po jasnej" stronie, ale charakter ich grania nie męczy. Sama ich konstrukcja i wygoda użytkowania plus walory dźwiękowe pozwalają na naprawdę długie odsłuchy bez zmęczenia.

AKG na tyle mi podpasowały, że douszne też sobie z ich stajni sprawiłem.

Ja pamiętam jak porównywałem HD555 do HD595. Skraje pasma lepiej rozciągnięte miał wyższy model, nic nie brakowało, ponadto średni bas w HD555 jest podbity lekko ponad miarę, a średnica nieco się zlewa, HD595 ma lepszą separację. Dla mnie CAL, SR60 lub HD438 to wszystko słuchawki lepsze od HD555, niektóre nieznacznie, ale jednak. K530 nie znam, tzn. tyle co z opisów. Widziałbym je do ciemno i masywnie grającego zestawu.

Też porównywałem HD555 i 595 i byłem zaskoczony różnicą w brzmieniu biorąc pod uwagę obecność tych samych przetworników. Wyższy model ma dużo czytelniejsze brzmienie z o niebo lepszą przestrzenią, od razu też rzuca się w uszy obecność prawdziwej góry, czego w HD555 nie uświadczysz. Gdybym nie miał K530 pewnie brałbym HD595, o zmianie jednak nie ma mowy gdyż byłby to raczej krok w bok - oba modele są mniej więcej na tym samym poziomie i grają dość podobnie, chociaż akurat HD595 i K530 bezpośrednio nie porównywałem (zatem opieram się na obserwacjach poczynionych tego samego dnia najpierw w sklepie - HD595 i jakąś godzinę później w domu - K530).

<><

ALTON, 15 Sty 2010, 10:11

>Kto wymyślił taką bzdurę, jakoby 555 i 595 miał te same przetworniki?

Sennheiser. Szczegóły poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Różnice to inne sitka (nieistotne), większe welury w HD555 i plaster jakiegoś badziewia, które trzeba wkleić, żeby przerobić jedne na drugie. Niemniej, wieszaczek dodawany do HD595 jest bezcenny. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.