Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz KI vs. nie-KI - jest jakaś różnica?

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Zachorowałem na wymianę swojego amplitunera Yamaha RX-550 na jakiś lepszy sprzęt. Rozglądam się za używanymi wzmakami Marantz PM68/78/7000/8000 i natknąłem się na serie KI signature. I tu pytanie: czy warto czaić się na KI, czy serie bez KI nie odstępują wyraźnie jakością wykonania i jakością dźwięku od tych sygnowanych?

Przeczytałem artykuł na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale coś mi się wierzyć nie chce w utrzymywanie 2 linii produkcyjnych dla serii sygnowanych oraz niesygnowanych, poza tym ten artykuł zalatuje trochę marketingowym wciskaniem kitu.

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Różnic jest kilka.

1. w cenie

2. w kilku ciut lepszych elementach

3. w ściance z miedzi

4. w znaczku KI i stosownym certyfikacie.

Różnicę w brzmieniu podobno słychać, o ile do wzmaka się podłączy kolumny za 150.000 zł.

Wyjątek stanowi kilka osób na tym forum, (które zresztą za chwilę się odezwą) a które słyszą tę róznicę zawsze. Nawet na Altusach.

To taki dar od Boga.

No.

Nie no, różnica jest. Np. Marantz PM66SE a PM66KI. Ten ze znaczkiem KI gra sporo lepiej od tego ze znaczkiem SE. Technicznie róznią się tym, że KI ma:

-toroidalne trafo zamiast EI

-chassis pokryte galwanicznie miedzią

-kilka (dosłownie-kilka) elementów lepszej jakości niż w SE.

Tylko co z tego, skoro zwykły Marantz PM68 i tak gra sporo lepiej od PM66KI?

W porządku, czyli ja tego nie obczaję, choć głuchy nie jestem, ale nigdy nie będę miał głośników droższych niż 2kPLN :)

Czy nadal obowiązuje zasada równości konstrukcyjnej PM68 z PM7000 oraz PM78 z PM8000? Jak się do tego ma PM7200?

Pozdrawiam

Tomek

teel, 19 Sty 2010, 15:31

nigdy nie będę miał głośników droższych niż 2kPLN :)

Podwyższ pułap przynajmniej do 3,5kPLN, bo w przedziale do 2kPLN panuje straszny bałagan - kolumny albo buczą jak oszalałe albo rzucają żyletkami. Oczko wyżej już jest leppiej.

To, co napisałem powyżej to rzecz jasna spore uproszczenie. Chodziło o to, że to nie jest róznica taka, że jeden Cie powali na kolana a drugi sprawi że się pochlastasz przy pierwszej lepszej okazji. Przy przeciętnych kolumnach czasami jest nie do usłyszenia.

Ja tam sie tym facetem co pisał powyżej (McG) sprzeczał nie bedę, bo ów człek sie nagrzebał w tych sprzęciurach jak mało kto i zna brzmienie kazdego wymienionego kondensatora. Miałem raczej na myśli poziom zwykłych konsumentów brzmień.

A co powiecie o zmianie brzmienia Marantzów z lat powiedzmy '85-95 a obecnych? Podobnych klasowo modeli. Bo ja mam wrażenie, że Marantz z brzmienia ocieplonego przeszedł na duuużo chłodniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.