Skocz do zawartości
IGNORED

AKG-K530 Podróba ?

moonadam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka miesięcy temu kupiłem słuchawki AKG-K530 w tym sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od jakiegoś czasu zauważyłem że na tym miękkim materiale na nausznikach pojawiła się jakaś plama … myślałem że może nauszniki się zabrudziły ale jak się później okazało ta plama to wytarta „farba” z tego materiału i pod spodem materiał ten jest ciemniejszy.

Czy to normalne że w słuchawkach tej klasy schodzi farba z nauszników (myślałem że to skóra i nic się z tym nie powinno dziać) ? Czy któryś z posiadaczy słuchawek AKG może się wypowiedzieć czy u niego zauważył podobne problemy ? Czy to możliwe że sprzedano mi podróbkę tych słuchawek, jest jakiś sposób aby to sprawdzić ?

Ukryta Zawartość

post-20607-100004723 1263994657_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60997-akg-k530-podr%C3%B3ba/

Ja mam 530tki, używane intensywnie parę godzin dziennie, u mnie nie zszedł kolor ale za to skóra popękała.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość chml

(Konto usunięte)

>To się nazywa eksploatacja?..

To sie nazywa tandeta. Mialem kiedys AKG K240 z prawdziwymi, skorzanymi nausznikami, wykonane w Austrii. Po kilku latach srednio intensywnego uzywania sluchawki wygladaly jak nowe.

>> Kurde, dobrze że kupiłem wersję LTD, przynajmniej nic takiego nie ma miejsca i jeszcze ten gruby kabel(plecionka). Nie zastanawiaj się tylko reklamuj. Tych słuchawek raczej nie podrabiają.

Ja też chciałem brać wersję LTD jednak nigdzie jej nie można było już dostać i ostatecznie byłem zmuszony brać zwykłą. Co do reklamacji jak je reklamować ? przecież sprzęt jest sprawny i będą mi wciskać kit że to wynik eksploatacji a nie tandetnego wykonania.

Co do podrób to słyszałem że na allegro je sprzedają (i właśnie dlatego kupowałem w sklepie)

moonadam@ Pisze "że w słuchawkach tej klasy". A co to jest za klasa w importowanym towarze za 320 zł? To po pierwsze.

Przedmówcy mają rację, że jest to zwyczajne zużycie eksploatacyjne w towarze tej klasy. Jestem prawie pewnien, że z f. AKG co tam jest to jedynie napis na pudełku. Ale czy to oznacza od razu podróbkę? Nie sądzę.

Dziś nawet zacne firmy dla utrzymania konkurencyjnych cen decydują się na podwykonawców. Często w bardzo egzotycznych krajach.

Nie sądzę żeby ktokolwiek podrabiał te słuchawki. Ja mam takie same ale praktycznie nówki sztuki więc ci nie pomogę, ale jak dla mnie po organoleptyce pady są z bardzo delikatnej skórki, więc może faktycznie przy intensywnym użytkowaniu mogą ulec zniszczeniu. Wersja LTD jak sama nazwa mówi była limitowana i od dłuższego czasu jej po prostu nie ma w sprzedaży - szkoda bo może faktycznie welur byłby lepszym wyjściem.

Właśnie sprawdziłem gwarancję słuchawek, data jej wystawienia to 03.11.2009 czyli niecałe 3 miesiące temu z tego słuchawki były używane może 2 miesiące. Rozumiem gdyby to się stało po paru latach ale po 2 miesiącach ? Tym bardziej że dbałem w tym czasie o słuchawki (mam na tym punkcie manie), odkładałem je zawsze na poduszkę, czyściłem delikatnie szmatką, słuchawki ani razu nie wylądowały na ziemi.

Będę pisał oczywiści do sklepu gdzie je kupiłem, oraz spróbuję napisać do samej firmy AKG aby to skomentowali.

-> moonadam

Sklep Ci nic nie pomoże ale pisz do AKG, powinni się przejąc tematem. W końcu wszyscy uważamy ich za porządną firmę. Relacjonuj na bieżąco, to ciekawy temat jak się firm wywiąże ze zobowiązania związanego z MARKĄ.

Przy okazji, często bywam na Dalekim Wschodzie. Tam kopiuje się wszystko i to w jakości ciężkiej do odróżnienia jeżeli nie zna się (i to bardzo dobrze) oryginału. Choć są oczywiście kopiści i Kopiści.

@HM69

moonadam@ Pisze "że w słuchawkach tej klasy". A co to jest za klasa w importowanym towarze za 320 zł? To po pierwsze.

Klasa = zacna firma , sam tak piszesz: >Dziś nawet zacne firmy dla utrzymania konkurencyjnych cen decydują się na podwykonawców. Często w >bardzo egzotycznych krajach.

Osobiście mam to gdzieś. Również cenę. Często tańsze jest lepsze.

Jeżeli AKG zleca produkcję w Mozambiku, to również tam wprowadza ISO itp. Taka jest przynajmniej teoria.

HM69, 20 Sty 2010, 18:13

>moonadam@ Pisze "że w słuchawkach tej klasy". A co to jest za klasa w importowanym towarze za 320

>zł? To po pierwsze.

>Przedmówcy mają rację, że jest to zwyczajne zużycie eksploatacyjne w towarze tej klasy. Jestem

>prawie pewnien, że z f. AKG co tam jest to jedynie napis na pudełku.

Nie wiem, skąd te watpliwosci co do klasy tych słuchawek. To jest bardzo udany model budżetowy z tej samej półki cenowej, co Grado SR60 czy nielubiane przeze mnie Sennheisery HD555. Odnoszę wrażenie, że nie miałeś tych słuchawek w ręku, nie mówiąc o odsłuchu, stąd te twoje mniemania, iż AKG to jedynie napis na pudełku w przypadku tych słuchawek.

A co do przetarcia nauszników - cóz, na szczęście mam wersję LTD z welurowymi nausznikami - zero śladów zużycia po ponad roku użytkowania.

<><

Bednaar@ To bardzo ciekawa teoria. W ogóle nie miłem w ręku tych słuchawek i żadnych innych. Do tego nie wiem co piszę.Ty natomiast jako właściciel takich słuchawek wiesz najlepiej jaka to klasa.

A tak poważnie. Miałem 530 ponad rok w czarnym kolorze kupione w Niemczech. Od ponad dwóch lat używam intensywnie innych słuchawek w podobnej cenie z których jestem bardzo zadowolony.

Nie wiem jak zwykłe, ale K530 LTD produkowane są w Chińskiej fabryce AKG co wg mnie nie przyczyniło się do spadku jakości. Kupiłem LTD głównie ze względu na kolor, ale i ze względu na różnice w materiale nauszników. skóra jest pokrywana farbą i nie produkuje jej bezpośrednio AKG ale jest kupowana od kooperantów, co oznacza, że może zdarzyć się jakaś partia która będzie miała gorsze parametry na co AKG nie ma wpływu ale jako producent całości za jakość odpowiada. Myślę, że ta sytuacja upoważnia do reklamacji gwarancyjnej. Powodzenia

HM69, 21 Sty 2010, 08:25

>Bednaar@ To bardzo ciekawa teoria. W ogóle nie miłem w ręku tych słuchawek i żadnych innych. Do

>tego nie wiem co piszę.Ty natomiast jako właściciel takich słuchawek wiesz najlepiej jaka to klasa.

>A tak poważnie. Miałem 530 ponad rok w czarnym kolorze kupione w Niemczech. Od ponad dwóch lat

>używam intensywnie innych słuchawek w podobnej cenie z których jestem bardzo zadowolony.

A to przepraszam, miałem wrażenie iż oceniasz te słuchawki jedynie na podstawie zdjęć i ceny.

Jestem świadom, jaka jest klasa tych słuchawek - to solidna klasa średnia, jak już piasłem konkurencja dla Grado SR60 itp. Porównywałem je m. in. z Sennheiserami HD600 i pomimo tego, iż są oczywiście słabsze, to jednak wyszły z tego porównania obronną ręką (w końcu są 3 razy tańsze). Spokojnie wgrywają natomiast z HD555 - przynajmniej w moich uszach. Jest pewnie wiele lepszych słuchawek, ale ja nie z tych, co gonią króliczka - ot, po prostu meloman zadowolony z tego, co posiada. A tak z ciekawości spytam - z jakich to sluchawek w podobnej cenie jesteś obecnie zadowolony?

<><

>> Miałem 530 ponad rok w czarnym kolorze kupione w Niemczech. Od ponad dwóch lat używam intensywnie innych słuchawek w podobnej cenie z których jestem bardzo zadowolony.

Pochwal się co to za słuchawki ;-)

Bednaar, 21 Sty 2010, 11:02

>A to przepraszam, miałem wrażenie iż oceniasz te słuchawki jedynie na podstawie zdjęć i ceny.

>Jestem świadom, jaka jest klasa tych słuchawek - to solidna klasa średnia...

Zgadzam się z Bednaarem - 530-ki to solidna klasa średnia. Akurat cały ostatni tydzień stałem przed dylematem wyboru słuchawek i praktycznie biorąc pod uwagę cenę i moje preferencje brzmienia i kwestie upodobań i ergonomii nie znalazłem konkurenta. Ciekawy jestem jak będzię z jakością padów w moim egzemplarzu - czas pokarze.

Tak na marginesie jakość wykonania konkurencji też nie jest najlepsza zarówno na tym jak i wyższym pułapie cenowym. Senki np. mają co prawda welurowe pady, więc bezpieczniejsze pod względem długotrwałego i intensywnego użytkowania ale jakość wykonania i użyty plastik pozostawiają wile do życzenia. Generalnie wszystkie słuchawki AKG, które miałem lub oglądałem na tle konkurencji robiły pod względem estetycznym naprawdę dobre wrażenie, ale to jest oczywiście moje subiektywne zdanie.

Bednaar@ Podobnie do Ciebie nie gonię króliczka. Tak jak pisałem od ponad dwóch lat używam bardzo intensywnie słuchawek Creative model Aurvana Live. Jest to wyrób koreański. Grają naprawdę fajnie. Nie widać na nich żadnych śladów używania. Jedyny minus, taka mała upierdliwa rzecz to krótki kabel połączeniowy. Ma tylko 1,5mb. Co prawda jest przedłużka ale to już nie to.

Moje 530 nałożył sobie kiedyś na uszy gość, który wpadł do mnie posłuchać radia. Bardzo mu się spodobały i cały czas mnie nagabywał, żebym mu sprzedał. Mniej więcej w tym czasie byłem zaproszony na taki odsłuch wzmacniaczy lampowych. Tam miałem okazję nałożyć na uszy Aurvana Live. Wracając do domu już wiedziałem. Sprzedałem 530 i kupiłem w internecie obecne nauszniki. Służą mi już ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolony.

CAL! faktycznie fajnie grają, choć mają nieco rozmytą średnicę, ale ponoć można poprawić ich brzmienie poprzez wymianę tego nieszczęśliwego kabla np. na kabel od Sennków HD650. Mnie się nieco bardziej spodobały brzmieniowo K530 (jednak lepiej moim zdaniem kreują przestrzeń, słuchając CAL! czułem się trochę jak w ciasnym pomieszczeniu - ogólnie takie mam wrażenie gdy słucham słuchawek zamkniętych), no i ten kabelek od CAL! zniechęcił mnie do ich kupna. Na plus CAL! trzeba przyznac, że grają bardziej soczyście. W zasadzie jest to podobny poziom, tylko nieco inny sposób prezentacji.

<><

W zasadzie z tą wyminą kabla połączeniowego to masz rację. Może poza źródłem. Nic z Senek! Ale mam namierzony hiszpański kabelek Conducfil właśnie do słuchawek. Jednak może trochę z lenistwa, a może dlatego, że mam pre i końcówkę mocy na biurku ta długość mi nie przeszkadza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.