Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer VSX-D714 problem z dynamika w Dolby Digital

BASS-TEC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam dziwny problem tym ampli a mianowicie przy sciezkach w dd 5.1 slychac kompresje dynamiki tak jak by byla DRC wlaczone. Problem jest o tyle dziwny, ze bardzo zalezy od filmu, czasami wydaje sie OK ale wczoraj np. zarzucilem sobie scene bombardowania z pearl harbor, pewnie wiekszosc wie o co chodzi ;) Moment, w ktorym bomba wpada do statku, przestaje sie krecic turbinka i jest wybuch powinien zarzucic flakami a tu nic, troche basu ale ogolnie slabiutko. Np. w dalszych scenach, jak kobita wybiega ze szpitala i widzi jak samoloty nawalaja port i slychac w wybuchy to bas jest dobry, jest uderzenie i zejscie z tym, ze to jak by bas w tle. Roznica glosnosci miedzy np. cicha scena z rozmowami a najwieksza zadyma jest nie taka jak byc powinna. Dodam, ze w stereo jest ok, w DTS tez nie ma problemow z dynamika.

To samo koncert np. oldfielda z berlina, jest taki moment, ze kobitka spiewa sama bez instrumentow i po niej wchodzi chor, z tego co pamietam to ten chor robil takie wrazenie, ze ludzie pyski otwierali a tu nic. W tle oczywiscie bebny i ogromny kociol, w ktory nawala babka, bas w tym momencie czuc bylo na klacie a tu nic, jak by wyciszony i prawie wyciety.

Probowalem ustawien, kalibracji (nie mam mikrofonu ale robilem podstawowa) odleglosci i wielkosci glosnikow. Na dts i stereo jest super ale dd rozczarowuje bardzo.

Moze ktos mial juz podobny problem?

Problem w tym, ze drc jest wylaczone. Wlaczajac DRC slychac dzialanie, dynamika ograniczona jest jeszcze bardziej. Szukalem wszedzie w ustawieniach i nic nie znalazlem. Mozliwe, zeby fabrycznie w dd byla ograniczona w jakis sposob dynamika?

"Chłyt materkindowy" ;-) Często się spotykałem z tym, że niektóre produkcje znacząco promują DTS kosztem DD. Może mają jakieś profity za to? I dlatego panuje wśród zwykłych "zjadaczy" płyt DVD opinia, że DTS jest oczywiście lepszy niż DD.

Powiem Ci pegal, ze tez o tym pomyslalem ale wydalo mi sie to glupie i raczej szybko opuscilem ta mysl. To jest zbyt wyczuwalne, nie wydaje mi sie zeby pioneer w swoim nie najnizszym modelu ampli zrobil taki bubel. Ogolnie jestem z niego w miare zadowolony ale ten dd wczoraj np. popsul mi frajde z ogladania. Zastanawiam sie czy go nie wymienic na kode av505x nowke albo dolozyc z 200zl i kupic jakiegos uzywanego denona 1905/06 a i czasami 2105/06 mozna ucelowac.

Ale ja pisałem o wydawnictwach na płytach, że są tak tendencyjnie nagrywane :-) Broń Boże nie odnosiłem sie do producentów sprzętu audio, że stosują takie zabiegi ;-)

To tez mi przeszlo przez mysl ale: gralo by dobrze na oldfieldzie, bo sluchalem mojej plyty duzo razy u ojca (jak tam jeszcze mieszkalem) na koda av600 i glosnikami kody, efekt byl, sw15A przenosil czestotliwosci generowane przez kociol na cialo i nie brakowalo basu, bylo go nawet duzo jak na 35m2.

• 9 miesięcy później...

Problem rozwiązany jakiś czas temu, zapomniałem napisać. Znalazłem w internecie jak zresetować ustawienia, prawdopodobnie poprzednik użył mikrofonu do kalibracji i tu jest problem, po resecie i ustawieniu wszystkiego manualnie dynamika jest OK.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.