Skocz do zawartości
IGNORED

Integra czy dzielone urządzenia...?

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zawsze dzielone urządzenie PRE i AMP zagra lepiej od integry...? (tej samej firmy i podobnej klasy)

Czy jest sens podłączać urządzenia z regulowanym wyjściem, z pominięciem PRE od razu po końcówkę..? ( potrzeba tylko jednej sygnałówki)

Czy PRE jest niezbędnym urządzeniem w torze audio, i nie jako przygotowuje sygnał pod względem oporu, natężenia i napięcia sygnału dla AMP..?

Proszę o podzielenie się doświadczeniem

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/61111-integra-czy-dzielone-urz%C4%85dzenia/

Moim zdaniem nie zawsze, bo to pre i końcówki dochodzi ci kwestia kabla którym je połączysz.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dodatkowo masz możliwość większego dopasowania czy zmiany dźwięku przy zestawie dzielonym.

Ja np. lubie Rotele za dynamikę i zwarty bas, ale grają czasem za męcząco. Z kolei NAD gra muzykalnie ale ma kiepską scene i bas jest za mało kontrolowany.

Z ciekawości połączyłem NADa 375 jako pre (on ma chyba taki pre jakim jest 165) i końcówkę Rotela RMB1075 (bo taką akurat miałem pod ręką). I efekt był bardzo dobry. Ładna scena, przyzwoita ilość szczegółów, bardzo dobra dynamika i lekkie ocieplenie. Wyszło połączenie, w którym zostały zachowane najlepsze atrybuty szkoły brzmienia Rotela i Nada. Myśle, że połączenie pre C165 zamiast C375 dałoby podobny efekt. Ciekawe jakby wyszło połącznie pre Rotela z końcówką NADa :-)

A najfajniej jest mieć wszystko dzielone ale w jednej obudowie ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie każde urządzenie z regulowanym wyjściem wysteruje końcówkę. Po to mamy PRE. Oraz do tego żeby podłączyć 2 urządzenia. Szanujący się audiofil ma CD i gramofon ;-)

Często wyjście regulowane nie jest najlepszej jakości.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki za wpisy. Chodziło mi właśnie mi po głowie przypuszczenie ( z doświadczenia) że nie każde urządzenie wysteruje końcówkę, a PRE tak. Dodatkowy kabel PRE do AMP to też wydatek, ale jest szansa że zwróci się na to lepszym dźwiękiem. O tym że wyjścia regulowane są słabsze od tych ze stałym sygnałem też nie raz słyszałem, i że regulowanie głośności pilotem od CD nie jest najlepszym rozwiązaniem. Gram na DACu z regulowanym wyjściem, i czasem podczas oglądania gorzej zripowanych filmów gałka i odtwarzacz w PC jest na 100% i dalej nie jest za cicho a magnum mf125 ma 125 watów na kanał, a kolumny 87Db wiec powinno być wystarczająco głośno. Wcześniej miałem 100 watowego rotela integre i problemu z wysterowaniem głośności nie było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.