Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera do KD (Marantz, Yamaha, Denon)

tom,angelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam pytanie dotyczące wyboru amplitunera kina domowego i zestawu kolumn. Mam upatrzonych kilka modeli i liczę na wasze rady w tym zakresie:

Marantz SR5004

Yamaha RX-V765

Denon AVR-1910

Do tego zestaw kolumn:

podłogowych: Yamaha NS-555 lub Mission M35i, Jamo S608, Canton GLE 490 lub Canton GLE 470, WHARFEDALE DIAMOND 10.7

Kolumna centralna: Yamaha NS-C444 lub Mission M3C2i, Canton GLE 455, Jamo S 60CEN, WHARFEDALE DIAMOND 10 CS

Kolumny podstawkowe: Yamaha NS-333, Mission M32i lub Elac BS-52, Canton GLE 410, Jamo S 60SUR, WHARFEDALE DIAMOND 10.1

Pokój-18m2 prostokątu

Jeśli chodzi o proporcje kino/muzyka to przedstawia się to następująco: 60-65% muzyka, 35-40% filmy

Co do kabli głośnikowych to preferuję QED lub KLOTZ

Pozdrawiam

Tom

Denona AVR-1910 odpusc sobie natychmiast,straszna lipa ,brak pre-out ogólnie naprawde słaby amplituner.Wygrał nagrode na najlepszy amplituner 2009,widac kto najwięcej zapłacił za sponsoring wielu gazet.Marantz tego modelu nie znam ,ale mam obecnie SR 6003 i jestem zadowolony,przesiadłem sie z Yamah.Do tej pory uważałem że Yamaha jest najlepsza,ale Marantz tez daje rade ,jest bardziej spokojny nie ma takiego wykopu w filmach,ale koncerty które oglądam najczęsciej bardziej mi się podobają,Może weż pod uwage jeszcze inne modele.Yamaha RX-V 1900,Onkyo 806 ten ostatni jest do kupienia naprawde w dobrej cenie 2300 pln na Allegro.Wszystko zalezy od twojego budrzetu.Pisałeś że masz B&W czy to ta wersia nowsza DM 600,601,602.Jesli tak to te 600 bym zostawił i dokupił przody i centrala do kompletu.To naprawde swietne kolumny a w kinie sprawdzają sie w 100 procentach.Jak to jakies starocie to może skup się na Waharfedalach te które wymieniłes fajnie grają.

Amplitunery kina domowego nie są do grania w stereo,jeden zagra lepiej drugi gorzej,ale z tym Cambridgem to bym nie przesadzał.Kiedys tez mnie skutecznie namawiali na Azura i go kupilem.Grał w tedy z B&W 602 s2, cc6 i 302 plus wofer.Powiem ci w stereo żadna rewelacja,nic więcej nie usłyszałem niż w mojm starszym RX-V 640 Yamahy.Smiem twierdzic że to była mała porażka z B&W grał jeszcze dobrze ale coś mnie podkusiło bo tak mocno były zachwalane Kefy do elektroniki Cambridga.Kupiłem Q5 i Cresty na central i tył.To dopełniło czar goryczy sprzedałem cały komplez ,kupiłem potem Yamahe 1300 i Inne kolumny i odetchnąłem z ulgą.Potem jeszcze zmieniałem i kolumny i amplitunery,ale było już tylko lepiej.

Dariusz964 słuchałem 540Rv2 z B&W i grało całkiem dobrze. Akustyka pokoju i kabelki też mają wiele do powiedzenia. Posiadałem Kef Q1 które sprzedałem posiadaczowi kompletu stereofonicznego azur 540 i gra u niego bdb. Z moim byłym pioneerem nie chciały zagrać. ;)

dariusz964, 26 Sty 2010, 17:42

>Denona AVR-1910 odpusc sobie natychmiast,straszna lipa

... nie przypadkiem Denon 1910 waży jedynie 10,6 KG (starsze wersje jak 1908 cięższe o niemal kilogram) - po prostu Denon poczynił ogromne oszczędności, co niestety słychać. Obecnie grać jako tako może dopiero 2310 który kosztuje przesadnie dużo.

==> Kyle

Zawsze myślałem, że oceniając sprzęt audio bierzemy pod uwagę takie parametry jak pasmo przenoszenia, moc, zniekształcenia takie, siakie i owakie, zawartość harmonicznych, dynamikę, odstęp od szumów i co tam jeszcze.

A tu się dowiaduję, że powinniśmy kilogramy... No patrzcie Państwo! Człowiek się uczy całe życie... Wymiary urządzenia w centymetrach nie są aby przypadkiem bardziej istotne?

Zgadza się Kyle ale to się chyba tyczy wszystkich firm Japońskich. Przykre ale prawdziwe jest to, że płacąc za nowsze dekodery i więcej końcówek mocy otrzymujemy coraz gorszy dźwięk. :(

Bobcat mniejsza waga = prawdopodobnie mniejsze trafo. A parametry o których piszesz nie są wyznacznikiem dobrego dźwięku. Czasami ampli lub wzmak o większych zniekształceniach zagra o wiele lepiej od tego który ma ich mniej. Moc mocy nie jest równa a pasmo przenoszenia większość ma taką samą. ;)

Bobcat, 26 Sty 2010, 19:28

>==> Kyle

>

>Zawsze myślałem, że oceniając sprzęt audio bierzemy pod uwagę takie parametry jak pasmo

>przenoszenia, moc, zniekształcenia takie, siakie i owakie, zawartość harmonicznych, dynamikę, odstęp

>od szumów i co tam jeszcze.

No to popatrz sobie na pomiary oddawanej mocy amplitunera Yamahy ważącego 8 KG vs. ampli Yamaha ważącej 11,5 KG

Tak ... w ciągu roku odchudzono ampli o 1 KG bez strat na mocy itp. ... jjjjjjjaaaasne. Niezłe tempo ... jak tak dalej pójdzie to już niebawem te ampli zaczną nam zanikać pomimo standardowej budowy wzmacniaczy w klasie AB i zwykłych trafo.

Myślę że można też pomyśleć o modelach z przed roku. może będą ciekawe propozycje.

Ten Marantz bardzo ładnie się prezentuje.

Nie wierzę w to że różnica tzw jakościowa" w tej samej klasie jest widoczna , czy nawet namacalna.

4 złącza HDMI plus dekodery to minimum. Pre - out nie jest ważne. Waga , zadziwiające jak ten parametr robi karierę. Wygląd bardzo ważny, skoro mamy tak duży wybór. Generowany hałas, bardzo ważne zwłaszcza wieczorem.

Tak, u Denona niestety taka jest ostatnio tendencja: co nowa seria to coraz większe oszczędności i coraz wyższa cena.

Najpierw w ramach stosowania nowatorskich materiałów zastąpiono w niższych seriach panele metalowe na plastikowe. Usunięto pre-outy. Potem zmniejszono trafa w wyższych seriach. Powód oczywisty: cięcie kosztów niestety.

3

Dudek Julia

4

Dudek Tymoteusz

5

Ignaczak Klaudia

6

Murawski Tomek

7

Paluch Marcin

8

Szadkowska Oliwia

9

Trachimiuk Karolina

10

Urbanek Karolina

11

Wójtowicz Maja

12

Emilia

13

14

Dlaczego pre-out jest nieważny,wydaje mi się że to najważniejsza rzecz w amplitunerze.Jak ktoś faktycznie będzie niezadowolony z dzwieku amplitunera to bedzie mógł coś pokombinować ,a tak to tylko sprzedaż z wielką stratą.I nie chodzi tu tyko o stereo ale o możliwosci poprawy całego dzwięku w kinie.Pozdrawiam.

Wracając jeszcze do kwestii spadającej masy kolejnych serii amplitunerów.

Nikt tu nie twierdzi, że istnieje liniowa zależność jakości dźwięku od wagi.

Niemniej stosowanie coraz mniejszych zasilaczy nijak nie poprawi jakości dźwięku, co najwyżej pogorszy. Tu żadnych rewolucyjnych materiałów nie ma.

Denon zaczyna trochę podążać drogą, którą kiedyś obrało Onkyo. Po rynkowym sukcesie solidnych serii 575-777 zaczęli wykonywać dziwne ruchy z jakością. Nowe modele zaczęły być coraz bardziej oszczędnościowe, trafa malutkie itd. Popsuli sobie tylko tym brand. Widać, że ostatnio zrozumieli błędy, bo idą teraz w przeciwnym kierunku.

Spadek masy byłby usprawiedliwiony zastosowaniem zasilaczy impulsowych (wysokie Rotele, Pioneery).

Szwed75

>Bobcat nowszych znaczy się pewnie zamiast drutu jest sznurek. ;)

Kiepski dowcip. Może mieć np rdzeń z metali zaliczanych do grupy "metali ziem rzadki" czyli lantanowców. I już masz niższy ich ciężar właściwy.

Dzięki za cenne opinie. Wygląda na to ze na placu boju zostaje Marantz i Yamaha a do gry wchodzi Onkyo. A co sadzicie o tych kolumnach szczególnie o Mission i Yamaha

Pozdrawiam :)

Tom

te Yamahy to bardzo ciemno grające kolumny, mało szczegółowy dźwięk i słabsza przestrzeń, plusy to świetny bas i łagodny, miękki, ocieplony dźwięk, do Denona by pasowały

Mission w sumie też przyciemnione choć nie aż tak jak Yamaha, nie grają aż tak miękko

wybrałbym jak najtańszy amplituner i do tego dodatkowy wzmacniacz (najlepiej używany), różnica w jakości, mocy a co za tym idzie dynamice dźwięku i wypełnieniu w basie będzie olbrzymia przy takich dużych podłogówkach

-> Bobcat, 27 Sty 2010, 19:48

W najtańszych amplitunerach nie stosuje się drogich materiałów (które mogą być np. lekkie). Stawiam 10:1 że tak znaczna redukcja masy (szczególnie w tak krótkim czasie) to efekt oszczędności, a nie "postęp".

Jesli chodzi o wydatki na kolumny to nie chcę przekroczyć 4tys, i jak najbardziej bedzie to zestaw 5.1 Czy mają być nówki? Raczej tak aczkolwiek z własnego doswiadczenia wiem ze nieraz używki zagrają lepiej niż nowe "no name" (czytaj produkt łatwo dostępny w hipermarkatach)

:)

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.