Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZ DO SUBWOOFERA PILNE!!!!

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od ponad miesiąca szukam wzmacniacza do subwoofera lecz z miernym efektem.

Na samym początku zdecydowałem się na wzmacniacz STX S-300-W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lecz okazało się że nie będą dostępne w sprzedaży i nici z zakupu.

Potem miałem zamiar kupić wzmacniacz Irka

Ukryta Zawartość

lecz niestety także nie da się go kupić z powodu niewyrabiającego z budowaniem konstruktora;)

Po dalszych poszukiwaniach znalazłem ten wzmacniacz od AB Elektronika:

Ukryta Zawartość

niestety na różnych forach mówią że wzmacniacz ma oszukaną moc ponieważ zasilacz ma tylko 300VA więc mocy 400W nie ma szans osiągnąć :/

Czy posiada ktoś ten wzmacniacz? jak się sprawuje?

Proszę również o inne propozycje wzmacniaczy niestety ja już nie umiem nic znaleźć :/

Aha jeszcze zapomniałem jaki głośnik będzie napędzał:

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc w poszukiwaniach!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/61191-wzmacniacz-do-subwoofera-pilne/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu kolego masz bardzo ciekawa oferte bynajmniej moc jest realna

Ukryta Zawartość

Do witek_z:

Przepraszam, ale dlaczego do głośnika za 150 zł wysuwany jest wzmacniacz 12x droższy? Jaki to ma sens? Wg mnie żadnego, lepiej już by było kupić droższy głośnik, ale nie sądzę, że autor wątka chce zrobić subwoofer za kilka tysięcy zł.

A teraz ogólniej. Czy trudno jest zrozumieć, że jednak większość ludzi w Polsce ma ograniczony budżet? Są sytuacje, gdzie warto zmienić proporcje cen poszczególnych części zestawu, lub trochę dopłacić, ale nie 10x! Nawet dwa razy to już zdecydowanie za dużo! Ja też chciałbym mieć zestaw za kilkaset tyś zł (oczywiście sprzedałbym to i kupił tańszy, kupił mieszkanie, lub chociaż jego część, lub ziemię jakąś).

zgadzam się z pingwing, cały subwoofer mam zamiar złożyć do około 1000zł a nie kupować wzmacniacz za 1500zł do głośnika za 149zł :/ więc witek_z zanim coś poradzisz to się dwa razy zastanów.

pingwing, a co Pan bawisz się w "ojca miłosierdzia", to była tylko propozycja, sam wybierze co będzie chciał.

" witek_z zanim coś poradzisz to się dwa razy zastanów." - właśnie się zastanowiłem, kup sobie wzmak Irka i nie marudź. A czy w pytaniu była podana górna granica. (kasa) Nie była , więc myślę że autor tematu powinien się zastanowić co pisze. Tanie wzmaki są o dupy i tyle.

te wzmaki za 139zł są godne uwagi... Taniej nic nie znajdziesz, zbudowanie mostka tda wyjdzie drożej, a Irka wzmak o podobnych parametrach kosztuje ok 300zł(nowy itp itd fajnie ale czeka się miesiącami)

Hehe "kup sobie wzmak Irka i nie marudź" tak się składa że pisałem z Irkiem i powiedział że juz zamówień nie przyjmuje bo ma roboty na cały rok.

Gdyby było inaczej tego postu w ogóle by nie było tylko zamówiłbym wzmak Irka.

"A czy w pytaniu była podana górna granica. (kasa) Nie była , więc myślę że autor

>tematu powinien się zastanowić co pisze. Tanie wzmaki są o dupy i tyle."

Tak się składa że w temacie umieściłem link do głośnika który chce zastosować i jak widziałeś głośnik ten kosztuje 149zł.Bez obrazy ale każdy kto ma trochę oleju w głowie to powinien wiedzieć że do głośnika za 149zł nie będę stosował wzmacniacza za 1500zł bo jest to chore.

"tanie wzmaki są do dupy" - może i tak ale większość ludzi ma te dupiate wzmaki bo ich nie stać na inne.Jeśli ty nie masz dupiatego to się bardzo cieszę i życzę miłego użytkowania.

Są dość przyzwoite ale ponawiam pytanie czy 150W RMS wystarczy???

Chciałbym żeby głośnik mógł się rozwinąć w 100% i żeby wzmak dobrze go wysterował.

Według mnie 150W RMS mocy wzmaka jest niewystarczające do 350W RMS głośnika ale to tylko moja uwaga a expertem nie jestem.

Potrzebujesz wzmaka do suba - kup sobie kit Jabela J-35 . Jest to wzmak o konstr. podobnej do AKSA-55. Kit bardzo tani. Płytki można użyć jako bazy do modu z wyższym zasilaniem i bardziej rozbudowaną wersją (więcej tranów i lepsze parametry) i prawdopodobnie od razu należałoby zmienić układ tranów mocy na bardziej przyjazny z quasi komplementarnego na 2N3055 i BD 139,140 na komplementarny na jakichś japońcach (można też wcisnąć xxxfety). Waty watami ale mówiąc krotko do napędzenia trzydziestki potrzebujesz napięcie zasilania powyżej +-45V.

>Tak się składa że w temacie umieściłem link do głośnika który chce zastosować i jak widziałeś głośnik ten kosztuje 149zł.Bez obrazy ale każdy kto ma trochę oleju w głowie to powinien wiedzieć że do głośnika za 149zł nie będę stosował wzmacniacza za 1500zł bo jest to chore.

No właśnie mam na tyle oleju w głowie i myslałem że zmusi Cię to trochę do myślenia. Ja osobiście dałbym sobie spokój z tym STX-em

Kumpel ma rotela 200W i napędza Daytona RSS390HF , głowę chce urwać w pokoju ok 50 m2.

Jeśli wzmak 150W będzie miał trafo 300-400W odpowiednią ilość kondesatorów i więcej niż zazwyczaj tranzystorów mocy (8) to też da radę.

Lepiej trochę więcej uzbierać kasy i zrobić coś porządnego.

Tego STX-a polecił mi Father_Pio mówił że przerobił ten głośnik i jest naprawdę bezkonkurencyjny w tej cenie jak i czasem bije o wiele droższe głośniki.

Poza tym mam już zrobiony projekt obudowy pod ten głośnik, wszystko wyliczone i głośnika nie mam zamiaru zmieniać :)

Bardziej interesują mnie gotowe wzmacniacze bo nie mam czasu bawić się ze składaniem czegokolwiek i tak dobrze że starczy na budowę całego suba a gdyby do tego doszło jeszcze składanie wzmacniacza to było bu cieniutko.

Co do uzbierania większej kasy to jakoś tego nie widzę :)

Jednocześni czeka mnie zakup CD yamahy jak i budowa subwoofera więc 2000zł pójdzie jak nic.

Na subwoofera przeznaczyłem około 1000zł i tego się trzymam w tej cenie chce zbudować coś rozsądnego.

A nagłaśniania dużej powierzchni nie muszę bo choć pokój mam 28m2 to jest on w kształcie prostokąta i tak jakby podzielony na 2 części czyli sypialną i odsłuchową :) więc do nagłośnienia jest jakieś 12m2.

I taki zestaw jaki posiadam w zupełności wystarcza jak jeszcze dojdzie sub to będzie super:)

Panowie te 150w to jest moc RMS a nie jakas wyssana z palca. Wzmacniacz zbudowany jest na parze 2sc5200 i 2sa1943 zasilany transformatorem 300w 2x40v zmiennego A wiec nie porownujmy do tego jakichs TDA bo to zabawki poza tym ma wszystko co trzeba wejscia wyjscia auto on i off regulacje fazy. Wykonany jest solidnie i calosc jest zamknieta w metalowej obodowie co pozwala zamontowac go bezposrednio w obudowie (bez specjalnej komory na wzmacniacz) Sam posiadam takowy i jestem bardzo zadowolony z niego spokojnie radzi sobie w domu z stx 32-300

Ja znalazłem zdjęcia które pokazują że ten wzmacniacz jest zasilany 400W toroidem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm jest płynna regulacja fazy od 0 do 180

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tezn za 130zł ma małe trafko : (tu identyko, na oko 100VA)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zresztą na logikę- samo trafo (używane z allegro) 400VA kosztuje 150 zł :)

może, jeśli Irek nie ma czasu, to zlecisz robotę komuś innemu? albo kupić ten za 130 zł oraz trafo powiedzmy 200VA i podmienić.

marcinw899 ten z allegro taki średnio pewny po pierwsze używany:/ a z podmienianiem trafo to już wolałbym kupić ten za 410zł i tam wymienić trafo na jakieś 500VA albo mocniejsze.

Np. taki 500W:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.