Skocz do zawartości
IGNORED

Jako nowy-Czy ktoś chętny posłuchać?

JaroMi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry!

Jako nowy chciałbym się przywitać z forumowiczami! :) Już widzę, że na zlot katowicki się spóźniłem:( eech...

Sprawę mam następującę: zrobiłem wzmacniacz dość unikalny myślę - wg. mnie gra, allleee... potrzebowałbym zdania kogoś osłuchanego co wie, co słyszy i zna swe kolumny... Jest ciekaw "jak to gra" nooo iiii.... jest gdzieś z okolic Gliwice, Katowice... Byłby ktoś chętny?

Wzmacniacz RyTM (trzeci już model) - jakby DIY TacT - na chipsecie(:) texasa TAS5015.... 2x70W...

Chciałby ktoś posłuchać i - jeżeli tylko chce - podzielić się z forumowiczami wrażeniami?

Niestety ja i moi znajomi hmmm są dość jednostronni noo iii... nie-audiofile :)

Dzięki

chetnie bym tego posluchal. Ale moze np. w Puzonie, oni sa skorzy do takich odsluchow.

Napisz na maila: [email protected]

Jak w tym Twoim ukladzie jest z odzysk. clocka? PLL? takie rozwiazanie cierpi przez jitter.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Och Najmocniej przepraszam....Dawno mnie nie było - nadrabiam miesięczne zaległości i już jestem:)

Najważniejsze że nie przespałem następnego zjazdu:)

Po kolei : Clock - pierwszy model na TAS5012+DIR1703+5110- było nieźle,

drugi TAS5015+DIR+PLL x8 MClkz odzysku.... lepiej...

nie mówić

grało muliście, a pętla często gubiła sygnał (cykanie:( i pykanie)

teraz TAS5015+SRC4192+DIR+5111

TAS5015 pracuje jako Master z własnym (dobrym! wg. producenta 1-3ps jitter - Crystek) zegarem - co zdecydowanie słychać. Odbiera dane z SRC, a wrzuca je DIR lub PCM (kończy się wejście analogowe na PCM1804) lub "direkt" z CD (Data+WDClk+BitClk)(w planach - symetryczne połączenie 20cm z transportem - w tej roli dotychczas Pionek 707 "mocno modyfikowany" bez części analogowej....) Całość dość paranoicznie zasilane, dużo pojemności , RLC...itp:) (właściwie wychodzi na to że zegar i każda kostka ma własny LoNoise stabil:)

Mocy dostarcza podwójny zasilacz na OPA549 (0,5-33V) i tymże się reguluje...tylko.... balans w planach, ale z powodu braku potrzeby.... czeka:)

Dalej 5111+rekomendowany filtr L(10uH+C(680n+2x100n) (próbowałem bez i paru zmian, ale .... niedobrze grało:|)

Całość siedzi w obudowie Marantza PM40 i z jego transformatora korzysta (i tak wygląda:):). Nie licząc kondensatorów całość zmieściła się na płytce dwustronnej 8x11cm ale jako projekt "ewoluujący" - po optymalizacji miejsca (wywalenie zbędnego placu na "potencjalne"zmiany myślę 8x10 spokojnie...

Co do fotek.... jak tylko złapię jakiegoś cyfraka....

>dht [email protected] jakbyś był chętny odezwij się pliis

Może wezmę grata na plecy 27 do Katowic? znajdzie się chwilka go podłączyć ?

PS Znalazłem tylko zdjątka wersji z PLL "mocno warsztatowa" i hmmm... się wstydzę:} publikować

PS2 całość zrobiona głównie dzięki charytaytywnej akcji Wujka z Texasa pt."Free sample program" i na krzem nie wydałem ni grosza - chwała mu za to:)

Pozdrowienia wszystkim

Skrobnąłem maila i zapadła cisza... Po prostu wezmę go na plecki i jak ktoś będzie chętny to włączymy:)

Nie wiem, jakie są do niego odpowiednie głośniki:) słucham na 8om ale dociążając rezystorkami do 3 nic się nie zmienia:):)

Pozdrawiam

siur ... starałem się wybadać próg działania ograniczenia prądowego. Zwarcie odłącza ale jaki prąd ... nie wiem. W przebiegach widać zmianę(:) zaokrąlają się impulsy) ... ale nic pozatem.

Po zakończeniu sobotniej imprezy w Puzonie miałem okazję przez chwile posłuchać wzmacniacza. Z grupsza rzecz biorąc brzmienie przypominało mi inne wzmacniacza cyfrowe czyli czyste, równe i gładkie. Wydawałoby się więc, że jest bardzo dobrze ale nie tak do końca. Wszystko jest przyzwoite ale też nic nie robi szczególnie silnego wrażenia (poza basem). Brak wyrafinowania szczególnie w postaci mikrodnamiki co jest zaletą lampy SET i tu wydaje mi się, że częste porównania obu typów wzmacniaczy są mocno przesadzone. W porównaniu z Tripathem w tym akurat przypadku był znacznie gorszy bas (choć w skali bezwzględnej niezły), reszta też nieco gorsza, ale to prawdopodobnie jest wynikiem mniejszego zasilacza i tranzystorów wyjściowych. Mój zasilacz jest wiele potężniejszy i bas potrafi zwalić z nóg - schodzi bardzo nisko, nie tracąc nigdy kontroli ale też bez oznak twardości. Inną sprawą jest tez to, że Tripatha odsłuchiwałem na innym systemie i stąd też ciężko o porównanie. W skali bezwzględnej też coś w tej chwili ciężko jeszcze powiedzieć bo oba układy (TI i Tripath) były odsłuchiwane krótko bez optymalizacji układu pod kątem brzmienia a jest tu kilka elementów o krytycznym znaczeniu. Biorąc pod uwagę ceny podzespołów to w niższym i średnim przedziale cenowym gotowych klocków jak i w DIY mogą sporo zamieszać, w hi-endzie na razie miejsca nie widzę. Nad Tripathem jeszce popracuję, JaroMi pewnie nad Texasem i myślę że wkrótce będzie można więcej napisać a pewnie też przeprowadzić jakieś testy odsłuchowe w szerszym gronie.

JaroMi zapraszam do nas. Możesz popróbować jak będzie w innym systemie odsłuchowym, skorzystać z naszych elementów, pewnie sporo będzie można poprawić, choć i tak już sporo zrobiłeś za małą kasę.

Dzięki - na pewno skorzystam:) Od wczoraj staram sie (mam nadzieję) poprawić to, co słyszeliśmy w sobotę. Jest dobrze:) Średnicy więcej, wysokie złagodniały... cewki ciągle "idą":( (dzięki Poczto!). TAS5015 jednakoż także nienajlepiej znosi zdajesię tryb dual i quad speed (96 i 192kHz). Dorabaiam przełącznik - będziemy mogli sprawdzić rzecz "uszami":)

Zmodyfikowałem parę innych niedocenionych detali (tak, ze ścieżka rde się odkleiła:(wwrrr...) Jak tylko uda sie mi zakończyć - skontaktuję sie. Może sobota znów w puzonie?:) Było tak, ze chce sie wracać...

Pozdrawiam

Umówiłem się w Puzonie na sobotę po 12 ...

Narazie popadam w czarną rozpacz... Doszły wymarzone cewki... wymieniłem... i kurcza do ładu nie potrafię dojść. Oczywiście następne odklejone ścieżki ... eech...

Pozdrowienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.