Skocz do zawartości
IGNORED

jaki odtwarzacz CD jako źródło oraz kable do zestawu koda AV-702f + KD-233 + KD-269

lucin713

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dość długiego czasu nosiłem się ze zmianą swojego systemu audio - stare kolumny Unitra-Tonsil ZG40C-115 napędzane równie leciwym wzmacniaczem nieznanej japońskiej marki Jamato SA-7030 (2x35W).

Zestaw posiadałem od 18ego roku życia. Wtedy (czyt. 9 lat temu) wydawał mi się rewelacyjny.

Ostatnio szukałem czegoś co nie nadszarpnęłoby mojego budżetu domowego a grałoby zdecydowanie lepiej.

Pierwsza zmiana jakiej dokonałem to odstawienie w kąt Tonsili i przesiadka na kolumny KODA AV-702F. Wcześniej czytałem opinie na ich temat oraz recenzje w prasie i mogę powiedzieć, że w cenie za jaką udało mi się je zakupić (300 zł na allegro) nie ma szans na znalezienie niczego lepszego.

Zmiana dźwięku była ogromna. Tonsile grały tak jakby leżały pod kocem. Szczególnie widoczna różnica była w niskich rejestrach. Stare kolumny po prostu "buczały" - kiedyś wydawał mi się to super bas :)

Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Postanowiłem zakupić wzmacniacz.

Znów los się do mnie uśmiechnął i upolowałem na allegro końcówkę mocy (KD-269) oraz przedwzmacniacz (KD-233) za cenę 500 złociszy (razem).

Całość stanęła u mnie w domu i…wreszcie wiem o co czasem chodzi ludziom na tym forum ;) Zmiana dźwięku diametralna – myślałem, że to jednak tylko kolumny mają wpływ na dźwięk. Przede wszystkim niskie tony – bas szybszy, sprężysty. Zero wleczenia i tzw. „gubienia się” przy większych zejściach. Wysokie tony nawet przy głośnym słuchaniu nie chrzęszczą (brak piaskowatości).

Teraz moje pytanie do forumowiczów – z uwagi na fakt, że na razie słucham płyt audio z odtwarzacza DVD Manta, chciałbym usłyszeć propozycję jakiegoś godnego polecenia odtwarzacza CD w cenie do 400zł (oczywiście sprzęt używany) oraz kabli do podłączenia CD do preampa i preampa do końcówki. Teraz mam najzwyklejsze chinche które kosztowały 3zł za szt (nie chciałbym wydawać na kable za dużo pieniędzy – powiedzmy max 100zł).

Słucham głównie: muzyki elektronicznej (ambient, downtempo) i jazzu. Pozostałe gatunki - "po trochu".

Dodam, że wszystko stoi w pokoju o powierzchni 20m2 - średnioumeblowanym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.