Skocz do zawartości
IGNORED

Test Kolumn Neat Motive 1

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

Mała errata. W międzyczasie (od momentu przesłania tekstu do Redakcji do teraz) trafiła do mnie kolejna para Motive 1, która oprócz okleiny (wiśniowea zamiast dębowej) rożni się również terminalami głośnikowymi. Obecnie są to podwójne montowane na metalowej płytce a nie potrójne w plastikowym profilu. Uważam, że takie rozwiązanie jest praktyczniejsze i mniej kłopotliwe (np. likwiduje dylematy audiofilsko-moralne przy podłączeniach bi-wire w które terminale się wpiąć a które połączyć zworami).

Ponieważ nowo dostarczona para ma numery seryjne wyższe o ok. 500 zachodzi prawdopodobieństwo lekkiego "tuningu" nowszych egzemplarzy przez producenta.

Zdjęcia nowych terminali poniżej:

post-2651-100002454 1266017290_thumb.jpg

post-2651-100002455 1266017290_thumb.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy
Ukryte

Podczas rozmowy z dystrybutorem dowiedziałem się, że najczęściej zamawiane są Neaty (przynajmniej Motive'y) w okleinach klon i dąb, więc automatycznie głownie takie skrzynki stoją w fabrycznym magazynie. Pozostałe (standardowe) wykończenia, choć dostępne bez dopłaty, wykonywane są praktycznie na konkretne zamówienie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy
Ukryte

supmario - zagrać mogą, ale jak to trudno przewidzieć. Słuchałem oryginalnych Audiolabów (przed przeniesieniem produkcji do CHRLD) i z reguły było dobrze z rożnymi kolumnami (warto pomyśleć o dokupieniu 8000P). Jeśli jesteś z Wa-wy to sugeruję wziąć amplifikację pod pachę i umówić się na odsłuch u dystrybutora.

Z Cambridge'm też można spróbować, chociaż zdecydowanie poleciłbym wyższe modele.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy
Ukryte

Neat'y najczęściej na "Wyspach" poldecane są (i lubiane) posiadaczom elektroniki Naima i Exposure. Polecam galerię na Flickr:

- oprócz Motive 2 w głównym systemie grają niezwykłej urody Neat Ultimatum MF7

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Dzięki za informacje. Źle zredagowałem pytanie: CA Azur 640 v2 i Audiolaba 8000S już mam. Wzmacniacz od ok. 2 tygodni. Wybrałem go jako kompromis (końcowka mocy do KD a integra do Stereo z CD). Na oddzielną końcówke mocy nie mam już miejsca :) Obecnie słucham tego na Mission M35i i chce zmienić na jakieś lepsze. Mam zamiar odsłuchac jutro: Neat Motive 1 (nie ukrywam, że po tym teście się napialiłem, ale cena to juz ponoć 6400 pln - nowa dostawa) oraz Triangle Altea EX, która też ponoć ma zagrac nieźle z muzyką jakie słucham (Pink Floyd na dobrych wydaniach MFSL itd).

• Redaktorzy
Ukryte

supmario - jeśli nie będziesz kręcił nosem na dębową okleinę, to w SoundClubie powinna jeszcze stać wygrzana parka ze starej dostawy ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

supmario, zerknij na tę aukcję:

http://cgi.ebay.com/neat-motive-1-loudspeakers-lovely_W0QQitemZ280432589462QQcmdZViewItemQQptZUK_AudioVideoElectronics_HomeAudioHiFi_HiFiSpeakers?hash=item414b15ba96#ht_500wt_1182

To całkiem miła oferta, jak się wydaje.

Mogę potwierdzić, że Neat b. dobrze gra z Heed-em, Naim-em i Regą Apollo CD. Do wyboru, do koloru!

Dziękuję za zamieszcenie tej recenzji na łamach.

Ukryte

Odsłuchałem wczoraj te kolumny ....i "niestety" grają fantastycznie, bardzo selektywnie, fenomenalnie umiejscawiają wokal, bardzo przestrzenny dźwięk. Tylko ta cena :( i jeszcze jedna uwaga źródłem dźwięku był CD AA (Acoustic Arts), który sam w sobie jest bardzo bardzo selektywny! W innym miescu odsłuchałem Triangle Altea EX z moin wzmakiem (Audiolab 8000s) i CD CA Azur 540 (czyli podobny do obecnie przeze mnie posiadanego Azur 640) i byłu juz troche mniej selektywnie ale i tak bardzo bradzo przyzwoicie!!

• Redaktorzy
Ukryte

Chyba "wrodzoną" cechą Neatów jest właśnie sposób prezentacji wysokich tonów. Jeśli tylko reszta toru nic nie spaprze to wysokie tony są niezwykle rozdzielcze, ale pozbawione jakichkolwiek oznak ostrości. Jaki "patent" stosuje producent nie mam pojęcia, ale jak widać obrana metoda jest skuteczna. ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 2 miesiące później...
Ukryte

Generalnie jestem zwolennikiem recenzji zamieszczanych w magazynach branżowych, ale to co w przedostatnim kwietniowym numerze HI - FI i muzyka na temat Neatów Motive 1 to chyba lekka przesada. Wychodzi na to, że to jedne z najgorszych kolumn w tym przedziale cenowym (z tych testowanych). Przeczy to mojemu osobistemu odczuciu.

• 2 tygodnie później...