Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do 400 złotych?

mss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem właśnie w trakcie kompletowania własnego sprzętu i do "pełni szczęścia" brakuje mi już tylko głośników. Posiadam wzmacniacz NAD 3020 i gramofon Reloopa, teraz szukam już tylko czegoś, dzięki czemu w końcu coś usłyszę. Z racji ograniczeń finansowych mogę wydać nie więcej niż 400 złotych. Czy znajdzie się coś sensownego w tej cenie?

Dodam, że muzyka, której głównie słucham, to szeroko rozumiany post-punk - czyli mocno zaznaczone linie sekcji rytmicznej i często "rozmyte" różnymi efektami gitary.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Mozart zacznij od siebie. Zakladaz debilne watki, wklejasz linki nie lepszych Voice Kraft pytajac czy dobrze brzmia, potem zarzucasz komus odsluchy gestych formatow (choc pewnie nawet nie wiesz co to jest), a na kociec zakladasz watek o tonsilu, ktory jest bez sensu i jest takich mnostwo.

?👈

mss

Tannoy M1 to dobre głośniki,ale z Nad-em może być cukierkowo.Poszukaj Mission m71 świetne głośniczki sam posiadam,jedne z najlepszych jakie słyszałem w tak niskiej cenie,przy tym bardziej uniwersalne od Tannoy,bywają na rynku wtórnym za 400zł,nie podałeś tylko w jakim pomieszczeniu ma to grać?

?

Wbrew pozorom za 400 zł można już trafić przyzwoite używane kolumny na allegro. Widziałem ostatnio Dali 4a za 380, chyba są jeszcze. Spróbuj może trafić coś niemieckiego - niemieckie konstrukcje są w audiofilskim światku w pogardzie, w przeciwieństwie do angielskich. Dzięki temu za 400 zł możesz utrafić dobry model Arcus, Heco, MB Quart, Audioarts, Elac, Magnat, Canton, Quadral, Visonik, ASW, Ares czy nawet T+A. Tylko trzeba poszukać. Szukaj opinii o danym modelu w internecie. Jeżeli nie możesz nic znaleźć to w ostateczności kieruj się wagą - kolumny ciężkie powinny być teoretycznie lepsze od lekkich :). Odrzucaj zdecydowanie tanie konstrukcje. Jeżeli kupisz dobre podstawkowce i brakuje Ci basu, spokojnie możesz dokupić subwoofer, również pasywny. Trzymaj się audiofilskich konstrukcji, nie kupuj tandety.

Spróbuj poszukać czegoś niemieckiej firmy Arcus. Najlepiej z serii AS. Za 400zł sam nabyłem model AS 5 a niedawno widziałem nieduże podłogówki AS 6 na Allegro. Poszły za śmieszne pieniądze. Seria AS była robiona na głośnikach Seas'a. Kopułka to 25 TFF H457. Mimo swojego wieku widziałem niedawno sklepy gdzie można jeszcze kupić ten głośnik (ok. 30 euro). Jestem niesamowicie zadowolony z tych kolumienek. Polecam również kolumny firmy T+A oraz serię Phonolongue mk 3 lub mk 4 Quadral'a.

• 3 tygodnie później...

Podłączam się do tematu. Ja również planuję zakup kolumn do 400 zł. Chciałbym aby były to kolumny podłogowe. Obecnie posiadam wzmacniacz Kenwood 5040R. Znalazłem na allegro kilka ofert:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Kenwooda ls 880 to będzie chyba ciężko bo mają 4 ohm.

Chciałbym poznać opinie niekoniecznie o kolumnach podanych powyżej.

Odnośnie poprzednich postów to wydaje mi się, że każdy kiedyś zaczyna od sprzętu niższej klasy i nie każdego stać aby wydać lekką ręką kilka tysięcy na sprzęt grający.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mss

spróbuj posłuchać starych Grundigów 650 do 1500 z serii A prof

z Nadem 3020 powinno być ok (ewent. możesz u mnie)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mozart Kugeln wiem skąd wziąłeś nick :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze swojej strony mogę polecić Ci to:

Ukryta Zawartość

Trochę więcej niż 400zł - ale całkiem niezłe. Wiem że wygląd to kwestia gustu - ale te kolumny sprawdzą się u ludzi którzy nie chcą żeby ich sprzęt stylizowany był na 20 letnie paczki (te kenwoody lub stare altusy). Dźwięk jest całkiem przyzwoity jak na ten pułap cenowy i przyzwoite wykonanie. Co prawda swoje kody kupiłem używane dwa lata w idealnym stanie nieco taniej (400zł) ale tutaj w zestawie są jeszcze kable (nie wiadomo jakie;P )

Ukryta Zawartość

Deja vu ?

poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

? w tej cenie ...może Dali 102 , ciekawe... , wystarczy wymienić okablowanie na bardziej markowe / wyrzucić złączki / , może odświeżyć zwrotnicę , aby basowy działał bardziej sprężyściej ... można się przy nich pobawić " ; kablami i lekkim wygłuszeniem tylnej ścianki ...czasem efekt może być bardzo dobry .

? w tej cenie ...może Dali 102 , ciekawe... , wystarczy wymienić okablowanie na bardziej markowe / wyrzucić złączki / , może odświeżyć zwrotnicę , aby basowy działał bardziej sprężyściej ... można się przy nich pobawić " ; kablami i lekkim wygłuszeniem tylnej ścianki ...czasem efekt może być bardzo dobry .

Myślisz, że po ponad czterech latach powyższe rady autorowi wątku sie przydadzą?

Kuzyn murzyna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.