Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 3020 czy 3040?

speedcoast

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Witam!

Odświeżam ten wątek, (trudno to nazwać wątkiem bo temat się nie rozwinął)

ale wydaje mi sie, ze potrzebuje podobnej pomocy, z tym, ze ja nie planuje kupna

3020 oraz 3240, gdyz... juz oba te wzmacniacze mam. A dokladnie:

- NAD 3020, klasyczny, w tej najstarszej wersji designerskiej

- NAD 7240 PE, czyli amplituner powstaly na bazie 3240, zlocone koncowki Phono oraz CD

(z tego co udami mi sie zorientowac, werja made in taiwan nie miala zloconych koncowek CD,

za to moja - made in singapur takowe ma, jednak nie mam pojecia jakie inne roznice sa jeszcze

miedzy wersjami tego samego klocka skladanego w roznych krajach)

Nad 3020, to moj pierwszy wzmacniacz przy ktorym na troche sie zatrzymalem, i trudno mi

znalesc cos w cenie do 600 zl z allegro, co mogloby go przebic. Nic drozszego na razie nie chce

kupowac. Kolumny to Tannoy Mercury M1, podobnie jak wzmak, tymczasowe i bedace pierwszym

szczeblem do pięcia się blizej.

W piatek odebralem przesylke z ampliturem NAD'a 7240 PE i po calym weekendzie sluchania

totalnie stracilem pewnosc co bardziej mi sie podoba. Utrudnil mi moze fakt, ze w piatek opijalem

nowy klocek, a w sobote kazdy z nich brzmial mi fatalnie :) W kazdym razie oba to NADy, oba

brzmia podobnie. 3020 jest legenda w ktora wierze ;), a wiadomo, legendy ocenia sie inaczaj.

Ponadto slyszalem, ze w 3020 warto odlaczyc przedwzmacniacz. Tak wiec z polaczylem pre out

z 7240 PE do normal in 3020 ale juz bylem wtedy po kilku piwach i Starless King Crimson

w kazdej konfiguracji brzmial super. Ja nie jestem audiofilem, po prostu lubie sluchac muzyki

tak aby sprzet na ktorym slucham mi nie przeszkadzal. Jednak tym razem stoje przed trudnym

wyborem.

Gdybyscie mieli pozbyc sie NADA 3020 lub 7240PE to ktory byscie sprzedali a ktory zostawili

sobie na kolejne miesiace, przynajmniej do momentu nastepnego pojedynku?

Moje dotychczasowe pojedynki to:

Proton 520B vs NAD 3020 (zwyciezca NAD, ten Proton gral fatalnie)

NAD 3020 vs Sanyo 2016 (ten Sanyo to naprawde swietny vintage byl, ale tez przegral)

no i ostatni:

NAD 3020 vs NAD 7240PE (na razie nierozstrzygniety, jednak 55%-45% na korzysc 3020)

A moze jakies podobne cenowo propozycje wzmakow, ktore moglyby pokonac niepokonanego?

Pozdrawiam

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/6180-nad-3020-czy-3040/#findComment-475285

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.