Skocz do zawartości
IGNORED

Przeniesione z zakładki DIY: Abox POWER AMPLIFER

dskrzyp

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy

KONCÓWKA MOCY DO BUDŻETOWYCH SYSTEMÓW AUDIO

Prototyp zbudowałem w kwietniu 2003r. Chodziło mi o sprawdzenie czy za rozsądne pieniądze można mieć audiofilskie brzmienie, nie gorsze od tego, jakie oferują zagraniczni producenci specjalistycznego sprzętu audio za - oczywista - większe pieniądze. Oszczędności na elementach nie czyniłem, ale też nie były one jakieś szczególnie wyrafinowane. Po prostu takie jakie być powinny, by sprawdzić prototyp, no i mimo to zagrało to czarująco, jak stwierdził jeden z forumowiczów.

Priorytetem dla mnie była jak najlepsza jakość dzwięku, toteż od razu poczyniłem w oryginalnym schemacie kilka zmian, co do których byłem pewien lepszego rozwiązania. W ogóle zanim znalazłem odpowiedni schemat wzmaka, minął miesiąc.

Pierwsze odsłuchy, prototyp nie miał nawet obudowy.

Opinie paru lokalnych audiofilów były wyjątkowo zgodne. Dość powiedzieć, że dwa pierwsze pokazy to dwa zamówienia. Zachęcony pozytywnymi opiniami, zdecydowałem się na nadanie mu ostatecznej formy i dopracowanie szczegółów.

Obecnie wygląda on tak.

Wersja obecna ma dwa 250VA trafa.

Obudowa z blachy stalowej ocynkowanej galwanicznie, dno o grubości 2mm, pokrywa 1mm.

Front wykonany z blachy aluminiowej, grubość 8mm

Całość malowana proszkowo na czarny mat

Obudowę według mojego projektu wykonała firma Żarna z Olsztyna.

Tył z innej strony

Wzmacniacz mocy: pełne dual mono, 2x40 W/8 Ohm, czułość: 0,75V, rezystancja wejścia 47kOhm.

Jak gra?

Każdy może się przekonać. Prototyp (już w obudowie) udostępniam do odsłuchu w Waszym domach i systemach.

Warunki wypożyczenia ABOXa:

1. Kaucja zwrotna wysokości 600zł, przy czym koszt przesyłki firmą kurierską w obie strony ponosi słuchacz.

2. Wzmacniacz wraca do mnie nie otwierany i sprawny.

3. Macie pełne 7dni na odsłuch.

4. Opisanie swoich wrażeń na forum z dokładnym opisem konfiguracji w jakiej grał.

Kontakt ze mną 0-89 542-66-97 od 17:00 do 20:00

Kom 602 342 693 od 10:00 do 20:00

Wzmacniacz kosztował mnie : W Styczniu 2004r.

Obudowa 400zł + VAT

Transformatory 320zł +VAT

Radiatory 60zł + VAT

Płytka pod tranzystory mocy 60zł + VAT

Komplet płytek laminatu 50 zł + VAT

Reszta elementów około 700zł w detalu

Robocizna to rzecz niewymierna !

Styczeń 2004r.

Bogdan

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.