Skocz do zawartości
IGNORED

Co można wyczarować w 8m2

MikoRosi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak W opisie czy da rada co stworzyć jakieś kino w danym metrażu i nie chodzi mi o zestaw za kilka tysięcy bo to nie ma sensu w takim pokoiku ale o całkiem przyjemnie grające kino do filmów i muzyki. Obecnie mam ampli jvc RX77R dvd manta prince 4 Hdmi i kolumny diy.

https://www.audiostereo.pl/topic/62041-co-mo%C5%BCna-wyczarowa%C4%87-w-8m2/

No tak jak napisałem chodzi mi o jakieś mniejsze kino nadające się do filmów i muzyki. Może jakieś propozycje kolumn by się znalazły. Oczywiście nie chodzi mi o jakieś plastikowe badziewie świecące jak choinka.

To są dane tego amplitunera

110 watts x 2 min. RMS, both channels driven into 8 ohms from 20Hz to 20kHz with no more than 0.06% THD

110 watts x 5 min. (2 Front, 1 Center, 2 Rear speakers) RMS, into 8 ohms, 1kHz, 0.8% THD

Compatible with Multichannel audio (5.1 channel analog input and 5 separate amps) for connection to existing and future multichannel sources such as DVD Audio

Multi-Brand A/V-CATV-DBS Remote Control

Fully Discrete Outputs to ensure greater fidelity and longer life

Digital Acoustics Processor (DAP), with 4 preset sound fields (DSP)

3D-PHONIC Virtual Surround Sound creates dramatic home theater sound with just two front speakers

Text COMPU LINK will transmit text data carried by media like CD-Text and MD to display on your receiver and a television

AV COMPU LINK provides simple one touch operation between your JVC audio and video components. For example, pop a pre-recorded VHS tape into the VCR and it will automatically power up your receiver and your television and then turn them each to the proper inputs.

Enhanced COMPU LINK Control System

Multi-Color On Screen Display simplifies control by allowing you to choose options from your television screen to operate your receiver

Dot Matrix Fluorescent Display with Sound Pattern

Line level Sub Out

3-band electronic S.E.A. equalization with 5 presets and 1 manual setting for each source to give you flexible tone control and minimize sound degradation

Loudness switch, Balance, One-Touch Operation, Velocity-Sensitive Rotary Encoder Volume Control

1 S-Video inputs

1 Composite Video output

2 Main Speaker Terminals

40 AM/FM station memory

2 Year parts and labor warranty

Weight: 25.0 lbs

Width: 17 3/16"

Height: 6 3/16"

Depth: 16 1/4"

Banana Plug capable for easy connection

High-Rigidity Z-Chassis

Dolby Pro Logic in Full Digital Processing

Center Tone Control

Kwota do 4000zł ale wolał bym na raty.

Na 8m2 polecam coś takiego. Nie wiem jakie masz ustawienie w pokoju i co tam się zmieści. Osobiście posiadam trzy głośniki z tej serii. Wcześniej grały jako centralny i efektowe teraz mam już je tylko dwie na tyle. Zagrają w tym zestawieniu całkiem nieźle w stereo i bdb w kinie domowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Popytaj w zakładce DiY, może jest ktoś chętny na zrobienie zestawu 5-ciu głośników takich jak w linku poniżej:

Ukryta Zawartość

Jak widzisz koszty elektroniki to jakieś 900 zł a paczki z racji swoich wymiarów nie będą Cię dużo kosztować. Do tego dokup sobie subwoofer (albo idąc za ciosem również DiY) i będziesz miał zestaw marzenie do takiego metrażu.

Ukryta Zawartość

Albo coś w stylu Logitecha:

Ukryta Zawartość

również opartego o głośniki Tang Band.

Szczerze, to szkoda by było mi pieniędzy na zestaw Kefa z linku powyżej.

Ukryta Zawartość

pianocraft e410 :)

uważam że do tak małego pokoju nie ma sensu wchodzić w 5.1 bo będziesz miał głośniki na uszach i traci to sens kino potrzebuje przestrzeni ale koledzy znają się lepiej i pewnie dobry zestaw kody kolumn doradzą :)

Focal + Naim

tanio uzywany preamp 5,1, do tego glosniki aktywne na podstawki, jakis subik tez studyjny, wszystko solidne, dobrej firmy z regulacjami z tylu calego zakresu, do tego kupic interkonektu na metry moze byc jakis procable albo podobny, NIC wymienionego z tzw. sklepowego hifi nawet SIE NIE ZBLIZY do takiego zestawu aktywnego w kinie, mozna spróbowac jakiejs regulacji purystycznej tzn. potencjometru 5kanalowego, sa juz takie w sprzedazy na stronach DIY, purystycznie, bez magii , z troska o sygnal, ja np. bardzo cenie firme krk, nie wiem czy ma tak tanie kolumny do malego pokoju, ale jest wiele innych firm co takie mniejsze rzeczy bardzo dobre robi, z tylu wejscia rca maja najczesciej te mniejsze kolumienki, te glosniki co masz bym pchnal, ampli tez bym pchnal, preampy 5.1 trafiaja sie juz uzywane w bardzo dobrym stanie po 1000-1500 pln, do tego 5 glosnikow, na przod trzy wieksze kolumienki , na tyl moga byc o półke gorsze i po temacie, po przenosinach do wiekszego pokoju nadal zostajesz z BARDZO dobrym zestawem, ktory zestrajasz tylko do wiekszego pokoju, nie tracisz na glupich wymianach sprzetu itd. na dzien dzisiejszy mozesz zoszczedzic na subie , nie kupowac nic wymyslnego, ten krk jaki mam w opisie teraz podobno sporo podrazal, ja kupilem za smieszne 1100 pln, gra wysmienicie , jak za te kase bezkompromisowo , do tradycyjnego sklepowego chłamu nie ma porównania....takie podejscie jak opisalem da Ci maksymalne jakosciowo brzmienie w kinie, innej drogi jesli chce sie miec w miare tanio i na BARDZO dobrym poziomie nie ma...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

wzialem udzial w dyskusji bo napisales WYCZAROWAC, a naprawde sie zdziwisz jak takie cos , stworzone do grania w malych i sredniej wielkosci pomieszceniach podłączysz, moze byc alesis, maly fostexik itd. ...to bedzie kino pełną geba, z super dynamika i realizmem, a nie trudne do opanowania pierdy z bassrefleksów i wszystko co sie z tym wiaze...

spiler86

niby dlaczego ma sie kino znudzic? dopoki beda filmy nowe robione bedzie kino, nudzi sie ze slabego sprzetu, to to napewno.

tak jak napisalem wczesniej, na tych komponentach co sie autor opiera nie ma mozliwosci zrobienia dobrego zestawu, podalem klucz do bardzo dobrego dzwieku , ktory bedzie w pelni do opanowania i wyregulowaia w tym pomieszczeniu, nie ma sensu za wlasne pieniadze sobie fundowac porazek, systemow , ktore ma tu wiekszosc , a graja one jak kupa, nie piszac juz wogole o kuriozach typu 7.1 i innych bzdurach czysto marketingowych

Twoja koncepcja electro jest całkiem interesująca ale czy zmieścił bym się w tych 4000 zł

A co powiecie o tym za 2100 mam cały zestaw do tego tylko jakiś sub za 600-700 zł i bym mi został jeszcze 1000 zł na jakieś skromne wygłuszenie i nieco lepsze kabelki. :)

MikoRosi

sa dwa podejscia, albo sie chce miec jakis zestaw , jak najtaniej, czesto zupelnie bez sensu, albo sie chce wyczarowac jakis dzwiek, zeby w 8 metrach wyczarowac dzwiek to nie zabieralbym jeszcze przestrzeni gabkami czy innym badziewiem , ktore i tak nie pokryje tych czestotliowsci o ktore chodzi tylko zrobil tak jak wyzej, podalem Ci metode , ktora zadziala, skorzystaj z tej wiedzy, Twoje rozumowanie jest bledne, kupowanie subika w sklepe za 600 pln tez jest bez sensu , bo on nie zagra na tyle jakosciowo zeby to mialo sens, jest swiat hi-fi i swiat marketingu, te dwa swiaty rzadko ida wspolnie, nie wiem czy dobrze rozumiem , ze Ty chcesz do tych gratow jeszcze dokupic jakies graty za 4tysiace czy sprobowac to wszystko puscic oprocz dvd i kupic cos co bedzie gralo? b o jesli chcesz zostawic ten ampli to musisz po prostu dobrac do tego jakies o sporej skutecznosci kolumienki do tego, zeby nie obciazac tego wzmacniacza , bo jak podepniesz nie takie kolumienki to on bedzie zdychal nawet w 8 metrach

sa takie glosniczki aktywne fostexa na szerokopasmówce przemyslane do pracy z subem, moglbys kupic 3 takie na przod, dwa mniejsze na tyl i do tego jeden subik, jak troche jeszce kasy przyoszczedzisz to drugi subik, do tego jakis preamp 5.1 moze byc nawet gdzies na szrocie poniemieckim kupiony i masz system marzen w 8 metrach, zadne baspierdy czy tez inne basrefleksy w parcianych skrzynkach nie zagraja tak w malym pomieszceniu , z taka przestrzenia i dynamika bez strat na sygnale, no ale jak pisze, zrobisz tak jak wiekszosc , albo zrobisz dobrze...

Jak poszukasz, to znajdziesz preampa kina domowego Rotela albo Sony ES za 1600-1800 zł. Do tego możesz dokupić głośniki aktywne (np. bardzo chwalone Microlab Solo) i faktycznie, z subem zmieścisz się w 4000 zł.

wzialby ten kit regulacji 6kanalowej z pilotem, mozna lcd i inne bajery dokupic, chociaz ja mam lcd w preampie , ale na nie nie patrze :

Ukryta Zawartość

wychodzi 100 dularów, jakas deseczka do tego na razie, 5 studyjnych kolumienek i jak musi byc to subik

tutaj tez jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.