Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie od 1Hz czy jest szkodliwe dla głośników ?

netron

Rekomendowane odpowiedzi

Użyłem programu Audiocity wygenerowałem tony z komputera Mac Mini od częstotliwości 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,50,100,200,500... Hz z amplitudą 0,8 i 1 , dodam że wtedy używałem 1/4 i 1/2 mocy

Specyfikacja amplitunera:

THD (unweighted):

>po tym mam wrażenie jakby jakość dźwięku się poprawiła , bardziej pełny, większy zakres, czy to

>możliwe ?

Praktycznie nie :)

>Generowanie od 1Hz czy jest szkodliwe dla głośników ?

... przy takich częstotliwościach to jest praktycznie grzanie cewki głośnika/wzmacniacza - czynność mało sensowna ;) Przynajmniej kolumny aktywne mają filtry gdzie tego typu częstotliwości są wycinane (dla dobra wzmacniacza i samego głośnika)

Ja wygrzewam nowe głośniki częstotliwością 15Hz bo niskotonowce potrzebują min. 70 godzin pracy aby miały optymalne parametry . Częstotliwość rezonansowa obniża się ok 20% a stosuję wygrzewanie generatorem bo dotarcie na muzyce trwałoby bardzo długo zwłaszcza że nie lubię słuchać zbyt głośno. Moim zdaniem i tak używam niskiego sygnały ale moje kolumny duże linie transmisyjne przetwarzają ten zakres z niezbyt dużym spadkiem.

1Hz na głośniku - jeżeli nie ma dedykowanego subsonica, to osłabi je co najwyżej roll-off związany z kondensatorami na wejściu oraz w sprzężeniu zwrotnym, ew. DC-servo.

Tak czy siak wielkich przeszkód nie ma żeby wzmak zasilił głośnik przebiegiem 1Hz ze słuszną amplitudą. Głośnik (zwłaszcza w BR) zareaguje na to dużymi wychyleniami - niszczącymi albo nie zależnie od parametrów głośnika, obudowy oraz apmlitudy sygnału 1Hz.

Po stronie pozytywów - praca głośnika przez jakiś czas z wychyleniem rzędu Xmax (liniowe, nie maksymalne Xdam) może sprawić że zawieszenia zyskają nieco na podatności.

netron, 4 Mar 2010, 11:38

>Ok,

>

>Przyznam że tez tak myślałem że są wycinane dla bezpieczeństwa ale co tak faktycznie było podawane

>do głośników jeżeli membrany się ruszały ?

... w AKTYWNYCH monitorach studyjnych przy częstotliwościach poniżej 10 Hz membrany Ci się ruszały ?

TY masz PASYWNE i tam pasmo NIE jest przycinane od dołu przy tych częstotliwościach.

profee, 4 Mar 2010, 12:26

>Ale chyba wzmak mocy (przynajmniej ten) nie wzmacnia juz praktycznie na 1 Hz ? Więc obawy czy jak

>kto woli nadzieje raczej płonne ?

Ale wzmacnia przy kilku Hz ... czyli problem pozostaje (no chyba że ten wzmak jest gorszy niż amplituner kina Yamaha RX-V350 :]

• 2 lata później...

Wiem że temat jest z 2010 ale nadal mam dylemat co sensu generowania takich częstotliwości.

Dodam że oczywiście na celu wygrzania, lepszego poruszania się membrany, ma to związek z tym iż niekoniecznie każdy kupując sprzęt słucha głośno muzyki.

Wartości dotyczące amplitunera:

Wyjście mocy: 40 W (8 Ohm)

THD: <0,05% 20 Hz-20 kHz, <0,009 % @ 1 kHz, 10 W

Frequency Response: 10 Hz-50 kHz, +/- 1dB

Signal to Noise Ratio A-wtd: >80 dB (ref 1 W)

Tone Controls: +/-12dB @ 100Hz and 10kHz (shelving)

Max. Power Consumption: 300 W

Komputer można pominąć ponieważ wygenerowane pliki można nagrać na płycie.

Dodam że oczywiście na celu wygrzania, lepszego poruszania się membrany, ma to związek z tym iż niekoniecznie każdy kupując sprzęt słucha głośno muzyki.

Zdecydowanie odradzam wygrzewanie takimi sinusami. I wcale nie trzeba grać głośno by "rozpracować" zawieszenie. Po prostu normalnie słuchaj po zakupie, a nie cuduj.

Zdecydowanie odradzam wygrzewanie takimi sinusami. I wcale nie trzeba grać głośno by "rozpracować" zawieszenie. Po prostu normalnie słuchaj po zakupie, a nie cuduj.

A tak bardziej dokładnie ? pytam ponieważ dawno temu coś takiego zrobiłem z różnymi Hz przez łączny czas około 2 min i od tego czasu lepszy dźwięk jest. Owszem czasu nie cofnę ale pytanie dotyczy kolejnych sprzętów.

Sinus szczególnie z poza zakresu przetwarzanego to tylko niepotrzebne grzanie cewki głośnika. Istniały też przypadki przepalenia gwizdka sinusem. Zamiast 2 minut sinusów, radzę 5 minut zwykłej muzyki. Najlepiej w ogóle się nie zajmować specjalnym wygrzewaniem, tylko normalnie używać sprzętu (no może na początku nie przesadzać szczególnie z głośnością) i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.