Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście cyfrowe do DAC'a DIY

mycha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!!

Mam do Was pytanie, czy spotkał się ktoś z DAC'iem DIY robionym na scalakach starszego typu??

Chodzi mi głównie o PCM 56, PCM61 i filtry cyfrowe NPC.

Posiada ktoś z Was materiały na ten temat, mam trudności ze znalezieniem materiałów na temat budowy wejści cyfrowego!

Za pomoc będę bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/6217-wej%C5%9Bcie-cyfrowe-do-daca-diy/

Jeśli chodzi o NPC to praktycznie można je połaczyć bez problemu z odbiornikiem SPDIF Yamahy YM3623B, pewnie będzie też możliwość podłaczenia do odbiornika Crystala, ale tego nie jestem pewien.

Warto zaopatrzyć sie w note aplikacyjną filtra cyfrowego, bo to w zasadzie jego się podłacza do odbiornika. Co prawda NPC nie ma już not do wszystkich scalaków na necie, ale jak sie do nich napisze to przysyłają (ja w ten sposób uzyskałem noty do SM5813 (DF) i SM5861 (DAC) stosowanych w moim CD'ku.

hififreak.wordpress.com

Witam

Gotowa aplikacja znajduje się w nocie aplikacyjnej dla przetworników Burr Brown: PCM63, PCM67/69, PCM1702.

Alikacja ta oparta jest o wspomniany wyżej odbiornik Yamaha. Filtr cyfrowy BB DF1700P można oczywiście zastąpić NPC SM5813 (PIN->PIN).

Format danych wyjściowych z filtru NPC można ustawić "na wyprowadzeniach" 16 i 17 (16bit dla PCM56 i 18bit dla PCM61). Proszę zwrócić uwagę na niewielki błąd w aplikacji dla PCM67P/69AP. Proponowana wersja DIP nie posiada wejścia w formacie 20bitów jaki ustalono na wyjściu SM5813. Format ten jak i format 16bitów "przyjmuje" tylko wersja SOIC - możliwość konfiguracji.

Wejściowy odboirnik zdecydowanie polecam zastąpić układem Crystal CS8412 - jitter dla układu Yamaha wynosi typowo 1500ps a dla Crystal 200ps.

W przypadku układu Crystal mamy zmianę MCK=256xFs z 384xFs dla układu Yamaha (jak widać następny mały błąd w aplikacji BB) - nie jest to problem ponieważ układy PCM56 i PCM61 nie korzystają z tego zegara, a SM5813 przyjmuje ten zegar. Konfiguracja odbywa się "na wyprowadzeniach" 3 i 4 (DIP). W konfiguracji 256Fs mamy pin3->L , pin4->H dla 384Fs wystarczy zamienić - tak jak w aplikacji BB.

Dla konfiguracji 16bitów układu SM5813 należy wyprowadzenia 16 i 17 (obudowa DIP) podłączyć do zasilania (stan wysoki [H]).

W konfiguracji 18bit mamy pin16->H ,pin17->L .Gotowa aplikacja dla układu Crystal i PCM63 jest na stronie diyaudio.de ->link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.