Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel czy Marantz do 7k proszę o pomoc

Kokuszew Mirski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Na początek chciałbym się przywitać. Mam na imię Dominik.

Mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu stereo. Muszę dodać że jestem laikiem, i nie miałem zbyt wielkiego do czynienia do tej pory z podobnym sprzętem.

Przedział cenowy: 7k

rodzaj muzyki: głównie Jazz, klasyczna, ambient, ogólnie bardziej instrumentalna.

wielkość pokoju 16 m2, jednak docelowo w przeciągu 2-3 lat 22 m2

Miałem ostatnio okazję odsłuchać Marantza PM6003 + CD6003 + M34I i w ogóle mi to nie zagrało, potem Marantz

PM6003 + CD6003 + B&W 684 i byłem z brzmienia zadowolony, ciepły, dźwięczny, dobrze słyszalne detale, następnie zmiana zestawu na Rotel RA-05 + RCD-06 + B&W 684 i niestety czegoś tutaj brakowało. Niby grał ładnie i czysto, krystalicznie bym nawet powiedział ale był raczej zimny, i nie było detali, to nie to co chciałem. Mam wrażenie że drzemie w nim moc i to nie byle jaka tylko nie te kolumny dla niego. To są moje wrażenia audio więc proszę o wyrozumiałość. Podaje je wyłącznie w celu identyfikacji czego mniej więcej oczekuję. Proszę o pomoc z jakimi kolumnami można by zestawić Rotela żeby zabrzmiał lepiej lub tak jak w/w Marantz.

Bardzo bym prosił również o sugestie innych zestawień sprzętowych w tym przedziale cenowym, nie koniecznie nowego sprzętu.

Dobór sprzętu sugeruje sklep Top Hi-Fi.

Ja bym nie bał się natomiast sprzętu używanego. Zacząłbym od kolumn, np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawdę mówiąc, to na miejscu osoby, która szuka zestawu za 7 tysiaków, brałbym te Harlechy z metalową Vifką pod pachę i puścił się biegiem, co by się sprzedawca nie rozmyślił.

Starczyłoby wtedy na (nawet) nowy odtwarzacz za dwa tysiące i przyzwoity zadbany używany wzmacniacz za trzy. W mojej ocenie system bez porównania lepszy od tych, które słuchałeś, mimo że był to też zacny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Jaki wzmacniacz i cd byś proponował do tych kolumn ? jak już pisałem jestem laikiem i kompletnie nie znam się na doborze tegoż sprzętu. Poza tym mimo wszystko interesował by mnie odsłuch.

Miałem ten sam problem. Marantz nie podobał mi się, dla mnie zamulone mało energetyczne brzmienie.

Rotel z bowersami zbyt ostry na górze bez fajnej barwy. Wybrałem Rotela na poczatku RA-06, RCD-06

i b&w 684, potem wymieniłem na preamp rc-1082 i rb-1092 + b&w703 to duży przeskok cenowy i jakościowy, ale do czego zmierzam: nawet w tańszym zestawie można uzyskać piękną barwę poprzez dobór okablowania. Może nie od razu są na to środki, ale wg mnie ten zestaw lepiej rokuje na przyszłość-można z niego o wiele więcej wyciągnąć niż z Marantza. Polecam głośnikowe do tego zestawu AQ type 8, o wiele lepsze i droższe fadel stream. Interkonekt AQ diamondback, coś z Realcable, o wiele lepszy AQ colorado. Sieć, Shunyata diamondback, Ps audio AC-5 do AC-12, listwa np gigawat pf-2 itd.

Masz środki, to inwestujesz w lepsze brzmienie i otrzymujesz piękna barwę, klimat, energię, albo zostajesz przy tym co masz. Wybór jest Twój. Ja polecam Rotela.

Dobrą alternatywą - być może droższą cenowo - jest zestaw Rotel RCD 1520, RA 1520. Kosztuje to w okolicach 7 tysięcy i gra na pewno lepiej od Marantza. Generalnie używałem Rotela i lubię ten dźwięk, ale ostatnio zrobili duży krok do przodu. Warto posłuchać.

Może rozwiązaniem jest iść do innego sklepu i posłuchać np NAD, XINDAK, ARCAM, MONITOR AUDIO i inne, TOP HIFI nie jest chyba jedynym sklepem w Twoim mieście.

Pieniądze nie grają !

Raczej na pewno odpuszczę sobie marantza 6003 i jestem coraz bardziej przekonany do sprzętu z drugiej ręki. Tylko pozostaje nadal pytanie... co z czym. Co do tych kolumn Castle HARLECH S1 dobrze by zagrało w/w Rotel ?

Taki też mam zamiar, nie chce kupić nic na ślepo i nie chce się wyłącznie sugerować podpowiedziami. Chce posłuchać to ma mi się podobać, dopiero wtedy się zdecyduje. A co do sklepów to prawda na pewno nie jest tylko jeden i mam zamiar to wykorzystać.

Posluchaj Monitor audio rx 6 z nadem 326bee + cd 545 dla mnie rewela, super przestrzen detalicznosc i gleboki kontrolowany basik

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Jeśli chodzi o wzmacniacze, to na tej samej stronie jest wiele interesująych propozycji.

Poniżej tylko te, których słuchałem lub je znam z relacji znajomych (Puccini). Wszystkie są co najmniej zadowalające barwowo (czego nie mogę zasadniczo powiedzieć o wzmacniaczach Rotela). Musical jest przyjemny i ciepły, Creek - przejrzysty i krystalicznie czysty, o jasnym brzmieniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie znam tych sprzedawców, nic nie wiem o konkretnych egzemplarzach. Natomiast z całą pewnością te przykłady wskazują na całkiem zadowalającą klasę urządzeń do dostania za około 2,5 tys. PLN. Do kompletu dodałbym jeszcze Primare A20 (pewnie cena w okolicach 1,6-1,8 tys. PLN za używany), z urządzeń lampowych - Amplifon WT 30 II.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowałem się na dobór używanego sprzętu. Jako że nie jest to łatwy wybór i wymaga ode mnie wielu odsłuchów chyba nie prędko go kupie :/ Mam jeszcze pytanie a co z CD ? czy typować tego samego producenta czy nie jest to tak bardzo istotne (oprócz wyglądu wizualnego) ?

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może jeszcze aktualne

lub :

Ukryta Zawartość

CD :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy szanowni forumowicze mogli by jeszcze rzucić słowem w temacie rozbudowy tego sprzętu jako KD czy wszystkie komponenty zarówno się nadają ? bo nie ukrywam że lubię również obejrzeć dobry film z niezłym dźwiękiem.

Wybór Rotel RA-05 + RCD-06 to świetny strzał, ale niestety nie z B&W. Myślę, że sensownym wyborem może być głośnik Usher S-520 lub używany Vienna Acoustics Haydn Grand. Pozdrowienia.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Film ma zrobić wrażenie a jak to w kinie bywa, wrażenie potęgą dźwięku. Sama ścieżka dźwiękowa w filmie jest skompresowana i nagrana z dość niskim bitrate co z kolei w połączeniu z systemem uwypuklającym źle nagrane płyty pokaże figę z makiem:)

Żadne stereo nie zastąpi kina (mam na myśli dobrze dobrane systemy) i pogódźmy się z tym. Stereo w kinie to kompromis.

Co do samego systemu zaglądnij do mojego O mnie i zobaczysz, że można pogodzić słuchanie muzyki z oglądaniem filmów na jednym systemie (audiofilem nie jestem, raczej melomanem):) i zmieścić się w 7kzł (bez kolumn).

Kokuszew Mirski, 8 Mar 2010, 18:52

>Witam wszystkich forumowiczów.

>Na początek chciałbym się przywitać. Mam na imię Dominik.

>

>Mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu stereo.

Pamiętaj o jednym, gdziekolwiek usłyszysz sprzęt który się Tobie spodoba, ten sam sprzęt w twoim domu zagra inaczej.

Pytaj więc do oporu ale decyzje podejmuj sam. Nie bierz na serio wszystkiego co tu piszą. Wybierz to, co się podoba dla oka, bo to też jest ważne, ponieważ sam będziesz na to pierw patrzył i potem dopiero słuchał.

Wybierając sprzęt używany wkraczasz na grząski grunt, który nie ma widocznego końca. Tu trzeba mieć albo wiedzę, albo wielkie szczęście.

Słuchaj, słuchaj i jeszcze raz słuchaj ale ...grającego sprzętu.

I najważniejsze, kiedy będziesz w sklepach audio, nie wstydź się tego, że chcesz coś kupić i tego, że chcesz czegoś posłuchać. Jak sprzedawca będzie nie fair, idź gdzie indziej.

Wiele tu było o rotelach, dla mnie rotel to ostre i niemuzykalne granie, więc to musisz ocenić sam.

Jeżeli masz dostęp do sklepu Top-HiFi, to korzystaj z tego ile wlezie. Moje doświadczenia z tym sklepem /Sopot/ są tylko dobre. Dużo słuchając wyrobisz sobie swoje zdanie o sprzęcie i co najważniejsze, ustalisz jaki typ brzmienia Tobie odpowiada. Po kilku odsłuchach przestaniesz zadawać pytania na forum, bo sam już będziesz wiedział o co chodzi. Pamiętaj o tym, że chcesz wydawać swoją kasę, i że to sobie chcesz zrobić przyjemność.

Kiedy szukasz dziewczyny dla siebie, czy pytasz kolegów o to, czy ich zdaniem będzie ona dla Ciebie dobra ...

• Użytkownicy+

dbx, 11 Mar 2010, 09:01

Nie wszystkie rotele są ostre i trzeba się trochę wysilić gdy dobiera się do nich kolumny. To wymagający sprzęt a przy dobrym doborze reszty komponentów może tylko odpłacić bardzo świetnym dźwiękiem. To nie jest sprzęt dla leniwców. :) Jest dla profesjonalistów i ludzi którzy wiedzą czego chcą. Po małej gimnastyce zostanie się z nimi na zawsze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

bazookie, 11 Mar 2010, 08:32

>Żadne stereo nie zastąpi kina

Oj, można się zdziwić po tym co potrafią w KD niektóre wzmacniacze w układzie 2.1 z dobrym wooferem (velodyne).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przy układzie 2.0 mam zerowe zapotrzebowanie na 2.1, 5.1, 7.1,... i już parę znajomych którzy kupują, kupili sprzęt audio do siebie, po odsłuchu u mnie dochodzi do tego samego wniosku. A wcześniej marzeniem ich było kino.

pozdr.

>I o to chodzi, idźcie tą drogą :-)

Ja już wybrałem drogę, teraz tylko dobór sprzętu... oczywiście stereo

Dziękuje wszystkim za pomocne rady i własne opinie.

Szczególne dzięki koledze Paltonowi ;)

Wątek można uznać za zamknięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.