Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze typy lamp KT88

Hon666

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed koniecznością wymiany KT-88 i mam niełatwy orzech do zgryzienia.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu lamp przed ich zakupem a KT88 do najtańszych nie należą. Pozostaje więc zakup w ciemno i podjęcie decyzji w oparciu o doświadczenia innych.

Po przeczytaniu wielu wątków na temat KT88, na tym i na innych forach, mam mały mętlik w głowie. Póki co, dochodzę do następujących wniosków:

1. Topowe KT88 to Gold Lion i SED Svetlany – to w większości opinie użytkowników europejskich

2. Potępiane w Europie chińskie wyroby Shuguang są objawieniem na rynku amerykańskim, szczególnie wersja Penta Labs KT88SC. Tu niektórzy po przesiadce z oryginalnych GEC NOS twierdzą wręcz, że im dorównują a przewyższają lampy GL i SED. Wystarczy poczytać wątki na Audiogonie i Audioasylum. Moje KT88-98 (też Shuguang) grały zacnie ale minęły trzy lata i czas ich świetności dobiega końca. Niestety nie miałem możliwości porównania z produkcją rosyjską

3. Bardzo chwalone są KT88 Electro-Harmonixa. Chwalone są głównie za doskonały stosunek jakość/cena. Bywają tez opinie, że nie ma różnicy pomiędzy Golden Lion a KT88EH (to w końcu ta sama fabryka).

4. Najmniej pochlebnych opinii zbierają lampy JJ

5. Zakładam, że efekt „opadnięcia kopary” to w dużej mierze efekt wymiany lamp zużytych na nowe.

Bardzo chętnie skorzystam z waszych doświadczeń.

https://www.audiostereo.pl/topic/62296-wasze-typy-lamp-kt88/

Hon666, 11 Mar 2010, 20:26

(...)

>1. Topowe KT88 to Gold Lion i SED Svetlany - to w większości opinie użytkowników europejskich

Porównywałem Gold Liony z EH, JJ i Shuguang. Różnice na granicy percepcji, nie warte różnicy w cenie. Svetlany warto kupić, ale nie SED, tylko "winged C"

>2. Potępiane w Europie chińskie wyroby Shuguang są objawieniem na rynku amerykańskim, szczególnie

>wersja Penta Labs KT88SC. Tu niektórzy po przesiadce z oryginalnych GEC NOS twierdzą wręcz, że im

>dorównują a przewyższają lampy GL i SED. Wystarczy poczytać wątki na Audiogonie i Audioasylum. Moje

>KT88-98 (też Shuguang) grały zacnie ale minęły trzy lata i czas ich świetności dobiega końca.

>Niestety nie miałem możliwości porównania z produkcją rosyjską

Ja miałem Shuguang KT88-98. Porównywałem je jak wyżej - z Gold Lionami, EH i JJ. Grają faktycznie zacnie. Gdyby nie wyższy odsetek niespodziewanych awarii mógłbym je rekomendować bez zastrzeżeń.

>3. Bardzo chwalone są KT88 Electro-Harmonixa. Chwalone są głównie za doskonały stosunek

>jakość/cena. Bywają tez opinie, że nie ma różnicy pomiędzy Golden Lion a KT88EH (to w końcu ta sama

>fabryka).

Różnica jest, ale minimalna, usłyszysz ją tylko wtedy jak porównujesz jedne z drugimi łeb w łeb. EH mają sensowną cenę, są dość niezawodne i powszechnie dostępne, dlatego warto je zarekomendować.

>4. Najmniej pochlebnych opinii zbierają lampy JJ

JJ grają bardzo dobrze. Grałem na takich chyba ze dwa lata, potem sprzedałem wzmacniacz. Do dźwięku nie mam zastrzeżeń, nie podoba mi się natomiast kształt ich baniek i to, że podczas pracy niemal wcale nie świecą, przez co wyglądają "martwo".

>5. Zakładam, że efekt "opadnięcia kopary" to w dużej mierze efekt wymiany lamp zużytych

>na nowe.

Raczej tak.

>Bardzo chętnie skorzystam z waszych doświadczeń.

Ależ proszę bardzo.

SED, bardzo dobrze utrzymuja parametry w czasie, ładnie brzmią, szcególnie piekny jest szybki, spreżysty bas i bogata srednica...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

winged C to inaczej SED, to sa lampy produkowane w fabryce w St.Petersburgu, produkowane w fabryce Reflektor lampy SV maja logo litere 'S', one nie sa godne polecenia jak sie ma źródło sparowanych SED

Bzdura.

"Svetlana Russia, St.Petersburg: The major Russian power-tube manufacturer. Formerly a part of the huge Svetlana collective factory, now independent. Used to be the supplier for New Sensor USA, who sold the tubes under the Svetlana Electron Devices (SED) brand. During that time, SED USA secured themselves the brand name right for the Svetlana brand, which the Russian factory did not like. New Sensor is not supplied with tubes any more by this factory. The current New Sensor (Svetlana branded) tubes are made by Reflector. The ones with the winged-C logo are from the Svetlana (Petersburg) factory.

Svetlana USA: Brand name by New Sensor NY. Earlier tubes were made at Svetlana Petersburg. Later tubes are made at Reflector (Saratov).

Tak więc obecnie produkowane lampy z logiem SED nie pochodzą z zakładów Svetlana w Petersburgu, tylko z należących do New Sensor USA fabryk Reflector w Saratowie, czyli z tych samych które produkują również lampy brandowane jako Electroharmonix, Sovtek, Gold Lion, Mullard, Tung-Sol, i jakie tam jeszcze marki zdołał New Sensor kupić.

z ciemniakami nie zamierzam dyskutowac, podaje sprawdzone źródło dobrych lamp kt 88, dostalem z tego sklepu lampy pieknie sparowane, ladnie trzymaly parametry gdy przez dwa lata je uzytkowalem, poszly gdzies do ludzi, mysle, ze jesli stosunek do klienta sie nie zmienil to warto tam zamawiac lampy, ja bylem zadowolony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-->electro

Sklep sklepem, a obelgi obelgami. Twoje wpisy i to jakiego języka używasz - to wszystko swiadczy o tobie.

Svetlana Electron Devices Inc.

Private Company, Headquarters Location

8200 S Memorial Pkwy., Huntsville, AL 35802, United States

(205)882-1344, USA (205)880-8077 fax, Web:

Ukryta Zawartość

Svetlana Petersburg:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zachodnich forach SED oznacza winged C. Mniejsza o to, jak zwał tak zwał.

Ogólna opinia jest taka, że te z oznaczeniem "C" są OK, natomiast z oznaczeniem S niespecjalnie trafiają w gusta użytkowników.

Hon

jak widzisz nie da rady przetlumaczyc, to tak samo jak z tymi monoblokami co ktos zj***l bo wstawil kondensatory o 10razy wiekszej pojemnosci , a pozniej cala swita zaczela sie madrzyc i 'apgrejdowac' zanim doszli , ze zjebane byly, ale co nasrali na dobra firme to zostalo w necie...

Hon

jesli chodzi o porownanie do JJ-i tych sedów to na moim starym wzmacniaczu wygrywaly sedy bezapelacyjnie, bardziej wysublimowane brzmienie, JJ-e maja slodka srednice, takie dosyc mikre wysokie i malo zroznicowany bas, nie wiem jak bardzo to sie rozni od starej tesli , ale podobne chyba brzmienie bo te same maszyny i know how, mialem tez inne lampy z tesli , takie do preampu i nie bylem zachwycony delikatnie mowiac, z kolei trzeba napisac , ze krakowskie towarzystwo onanistów dzwieku bardzo nisko ocenilo lampy svetlany wiec czasami nie wiem co myslec o tych internetowych recenzjach, z tym ze oni onanizuja sie przed sprzetem ancient audio , ktory ja uwazam za bardzo przedrozony wiec nie wiem , moze po prostu mam inny gust, brzmienie sedów , lamp za normalne pieniadze , nie trzymanych gdzies w zamrazarce itd. bez magii uwazam za warte ceny , no i sadzac po tym co u mnie bylo i u znajomych sa to lampy solidnie zrobione i graja bezawaryjnie przez wiele lat czego nie mozna powiedziec o chinskiej zbieraninie....

Cze!

Jak widać każdy ma swoje zdanie na temat kt88! I dobrze.Te lampy mocy o które tak walczycie to przy lampach sterujących na prawdę nie mają wielkiego znaczenia ( jeśli chodzi o brzmienie ). Czy to jest Swietka z S czy C ? Czy to Shuaguang czy Penta Labs czy Art Valvo.Nie poznacie.Wszystkie maluchy czyli preamp tj. np 12au7,12ax7,12at7 przyniosą ( a raczej ich zmiana)o wiele więcej zmian i radochy niż zabawa lampami mocy. Bardziej ciekawi czy prawdziwe NOSy lamp mocy ( np Genalexy)z lat 70 są wartne np 1000$?

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

kazek

jak dla mnie lampy musza byc trwale , solidnie zrobione, nosy niewiadomego pochodzenia mnie nie interesuja jesli chodzi o lampy mocy , bo chyba nie jestes taki naiwny i nie sadzisz , ze cos dobrego trafi na polski , biedny rynek? to co jest u nas sprzedawane to jest szrot, na aukcjach bez gwarancji mozesz kupic wiele lamp . ale w wiekszosci przypadkow sa to pieniadze wyrzucone w bloto, mnie zaopatruje w lampy z ruskiego rynku ukrainka, sa to nosy nigdy niegrane w rozsadnych cenach, 1000 czy 2000 pln za stara lampe, bez gwarancji wystawiona gdzies na swiecie to dla mnie absurd, jest emission labs , ktorzy z domieszka magii robia drogie lampy, ale przynajmniej sa nowe i solidne raczej...w takie cos mozna wejsc...jesli chodzi o ruskie lampy to zeby cos z nich zrobic sensownego d podstaw trzeba albo miec miernik albo miec u kogo pomierzyc i sparowac, ja mam taka mozliwosc....

kazek

to jak z obrazami, sa warte tyle ile ktos da za nie, nos lampa jest trwala takze z tego powodu, ze kiedys uzywali metali ciezkich w produkcji bez zadnych wiekszych ograniczen, dlatego niektore ruskie lampy sa warte uwagi jesli byly dobrze zaprojektowane i amerykanskie, a dzisiejsze lampy sa robione albo zgodnie z normami ue albo wogole nie wiadomo jak w chinach ale napewno nie z mysla zeby bily rekordy bezawaryjnosci , dlugosci dzialania i stabilnosci w czasie, one sa robione tak jak wszystko inne ZEBY ZAROBIC przede wszystkim....no i patrzac na bardzo czestą 3miesieczna gwarancje to sytuacja klienta jest dosyc załosna

"Jak widać każdy ma swoje zdanie na temat kt88! I dobrze.Te lampy mocy o które tak walczycie to przy

>lampach sterujących na prawdę nie mają wielkiego znaczenia ( jeśli chodzi o brzmienie ). "

Wszyscy twierdzą, że lampy mocy mają najmniejszy wpływ na dźwięk (spośród innych lamp oczywiście).

Sądzę jednak, że mają dużo większy wpływ niż jakieś kable, o których na tym forum jest przynajmiej setka wątków. Czy warto dać za lampe NOS 1000USD? Niejeden powie, ze warto a inny popuka się w czoło. Za sieciówkę warto dać 1000 USD za metr? Ja uważam, że zamiast tego wole wydać 200-300USD za kwartę KT88. W między czasie powstał wątek "jaki wzmacniacz za 300 zł?"

Electro,

Z tymi chińskimi lampami to tak bym nie uogólniał.

O to cytat z otrzymanej korespondencji od dystrybutora wzmacniaczy (nie tylko chińskich):

"We sold few of our amplifiers with different tubes as special customer order.

All in all we have had good experiences with EH tubes, and bad experiences with JJ tubes. JJ tubes are very often defective after few minutes of use and destroyed the inside high-voltage fuse and the pre-resistor... Normally if Shuguang tubes dies, only the outside main-fuse must be replaced. We are in contact with Shuguang and Full-Music company only"

Electro!

Mówimy tu o lampach mocy a nie o maluchach.Nowe Stare Zapasy kt88 to wydatek rzędu 900 - 1000$. Technologii mi nie tłumacz bo znam.Pisałeś o lampach współczesnych nie o NOSach.Obecne lampy bez wyjątku gdzie klepane przeżyją swoje 1000 godz do 3000 w porywach i śmietnik.Jak grają to każego sprawa!

Pozdr

Ja

Hon

no pewnie, ze na porzadnych lampach nie stracisz,sedy sa naprawde solidne, ale pewnosci nigdy nie ma, jak w ciagu pierwszego miesiaca nie padnie któras to raczej beda sluzyly, tak jest z wiekszoscia dobrych lamp oprocz chinskich, nie wiem jak ten chinczyk gra, ale jak bedzie za miodnie to mozesz poprobowac niedrogiego interkonektu neotecha ze srebra, glosnikowe masz bardzo dobre, z solidnym, niskim i sprezystym basem takze interkonekt ze srebra by tu podpasowal zeby ladnie uwypuklic szczegół i nieco wysokie podpicowac, otworzyc...

kazek

wiem i napisalem Ci dlaczego ich nigdy bym nie kupil, nie wierze , ze sa nieuzywane i nie ma jak tego sprawdzic, juz wole gm70 , ktorych u ruskich jest od c.uja, nie sa tam zadnym rarytasem i sa solidne i trwale, bez porownania do 300b i innych z dzisiejszej produkcji, po prostu dobre lampy kt 88 to jest gratka dla kolekcjonerów i duza szansa na wtope...ja bym sie nawet nad nimi nie zastanawial...zreszta na czasci aukcji wystawiajacy zadnej gwarancji nie daje, wogole o jakiej my gwarancji mowimy...

Hon

no ja tez nie uogólniam, a o słowakach mam nie najlepsze zdanie i nie polecam ich produkcji po swoich doswiadczeniach...w chinski produkt moim zdaniem jest wieksze ryzyko wpisane niz w ruski tyle tylko chcialem napisac...

Electro

polski rynek mnie nie interesuje.Jeśli Cie zaopatruje znajoma ukrainka to może ja złoże zlecenie na pewne lampy ( z metalową bazą i w naszym wieku). A wracająć do kt 88 to właśnie Svetlana S ma opinię najlepiej dobranej elektrycznie wśród współczesnych ( mowa o parowaniu i dystrybucji)

Pozdr

Ja też!!jesli chodzi o parowanie

Ja

Bronilbym KT88 Valve Art. Graja u mnie prawie rok i nie mam zadnych zastrzezen co do dzwieku. Jako nastepne planuje Golden Liony zeby sobie wyrobic opinie na ich temat, ale dopiero gdy obecne sie zuzyja.

EH sa bardzo dobre i tak jak Kazek napisal wyzej - lampy mocy to pikuś w porównaniu do sterujacych i na nie skierowal bym wieksza uwage. Oczywiscie ze sa stare Tungsole, ktore zagraja znacznie lepiej, tylko skad je wziąść, za ile i jak długo nam pograją? a jeszcze jak ich mamy więcej, np. 12 sztuk...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.