Skocz do zawartości
IGNORED

Bum, bum, bum, bum - co tu robi ten sub?

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
Ukryte

Obserwowałem rozwój systemu Marka z boku i doskonale pamiętam Jego deklaracje ;-) Całe szczęście miałem też okazję uczestniczyć w odsłuchach Hansenów i muszę przyznać, że nie tylko w przypadku Marka przygoda z audio dzieli się na to co było przed i to co jest po usłyszeniu Prince'ów z Tenorem ;-)

Podczas jednego z nieobowiązujących odsłuchów oprócz wspomnianego Velodyne mój wzrok przykuł dość niekonwencjonalny wygląd wspominanego przez Marka suba Cain&Cain'a. O ile większość podobnych konstrukcji jest mało przyciągającymi uwagę "kostkami" (wiem, wiem - są wyjątki w stylu miny przeciwczołgowej Linna (Komponent 120)) o tyle C&C po prostu nie trzeba chować przed wzrokiem gości. Gra też mało "subwooferowo" - kładzie nacisk na kontur i uderzenie, oczywiście dodając również masy tam, gdzie do tej pory jej brakowało (ale o tym można się przekonać wypinając go z systemu).

post-2651-100009906 1268336877_thumb.jpg

post-2651-100009907 1268336877_thumb.jpg

post-2651-100009908 1268336877_thumb.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy
Ukryte

Obserwowałem rozwój systemu Marka z boku i doskonale pamiętam Jego deklaracje ;-) Całe szczęście miałem też okazję uczestniczyć w odsłuchach Hansenów i muszę przyznać, że nie tylko w przypadku Marka przygoda z audio dzieli się na to co było przed i to co jest po usłyszeniu Prince'ów z Tenorem ;-)

Podczas jednego z nieobowiązujących odsłuchów oprócz wspomnianego Velodyne mój wzrok przykuł dość niekonwencjonalny wygląd wspominanego przez Marka suba Cain&Cain'a. O ile większość podobnych konstrukcji jest mało przyciągającymi uwagę "kostkami" (wiem, wiem - są wyjątki w stylu miny przeciwczołgowej Linna (Komponent 120)) o tyle C&C po prostu nie trzeba chować przed wzrokiem gości. Gra też mało "subwooferowo" - kładzie nacisk na kontur i uderzenie, oczywiście dodając również masy tam, gdzie do tej pory jej brakowało (ale o tym można się przekonać wypinając go z systemu).

post-2651-100009902 1268337692_thumb.jpg

post-2651-100009903 1268337692_thumb.jpg

post-2651-100009904 1268337692_thumb.jpg

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Gość vasa

(Konto usunięte)
Ukryte

Absolutnie rozumiem Autora :) Mój "ortho-box" (box z ortodoksą:) leży dalej na widoku ale tuba została zamieniona na Tannoye z podobnych powodów, średnica była przepiękna, ale jakaś taka goła, odarta z otoczenia dźwiękowego.

Co gorsza może się zdarzyć, że szlachetne przywiązanie do źródła analogowego zostanie również w moim przypadku zachwiane przez pliki wysokiej rozdzielczości.

Ale jak mawiał pewien rzymski generał w niewoli: not yet, not yet !

Ukryte

pytanie czy nie lepiej pojsc w strone hi-endu glosnikowego typu supravoxa, 2 dechy i dwa suby z supravoxa, nie jest to moze tanie , ale z tego co zdazylem zauwazyc w tendencjach ogolnoswiatowych stawia kropke nad i

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ukryte

tutaj ten sub wspolgra wzorniczo chyba z kolumnami tej firmy na szerokopasmowkach takze pewnie gra szybkim, krotkim niezbyt niskim basem , ktory bylo łatwo zgrac z kolumnami bo w zamysle byl zrobiony do tego zeby grac z nie do konca pelnopasmowym zestawem, na waszym miejscu sie bym jednak zainteresowal tymi subami supravoxa albo glosnikami papierowymi 40 cm supravoxa, nie wiem czy sa do nich juz na stronie plany skrzyn, wiadomo , ze to pasmo ponizej 50 Hz nie jest takie znowu superistotne , ale co papier to papier, jednak gra bardzo naturalnie...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ukryte

Gratuluje świetnego tekstu :) i zazdroszczę bogatych doświadczeń.

Wybaczcie mało zaawansowane pytania. Nie mam żadnego doswiadczenia z sub'ami, a chetnie poćwiczyłbym takie zestawienie.

Jak to się podłącza w systemie ze wzmacniaczem lampowym, w którym nie mam żadnego dedykowanego wyjścia dla subwoofera?

Sygnał puszcza się ze źródła, czy ze wzmacniacza?

Czy wpina się to w tor i puszcza sygnał na kolumny z wyjść sub'a, czy mozna jakoś mniej inwazyjnie?

Ukryte

Moje doświadczenia z subami ograniczają się do tych dwóch :-) Zasadniczo przy subach aktywnych są trzy główne opcje ich podłączenia. Jedna - podobnież bardziej "koszerna" - to podłaczenie równoległe kablami głośnikowymi - czyli z zacisków we wzmaku jedne kable prowadzisz do kolumn a drugie do suba. Opcja druga kable z zacisków głośnikowych do suba a potem drugie z suba do kolumn (sub ma wejscia i wyjscia glosnikowe). Z braku drugiego kabla głośnikowego nie ćwiczyłem żadnego z tych rozwiązań. Ale za to posiadam bardzo przeźroczyste brzmieniowo TVC, którego używam jako pre i to jest trzecie rozwiązanie, czyli podpięcie suba interkonektem wyprowadzonym z pre, czy tez wyjścia pre-out wzmaka (jeśli takowe wzmak posiada).

Ukryte

ciekawy wątek, niedawno próbowano mnie gremialnie na forum przekonywać że lampa ma także świetny bas i wysteruje wszysttko a teraz się okazuje że suba potrzebuje. coż wizerunek lampy z pstrego knoia widziany. Najlepiej było zamknąć niewygodny wątek - tak więć Frantz - jesteś hipokrytą.

• Redaktorzy
Ukryte

iwanicki - lampa to równie pojemne hasło jak np."samochód". Można mieć konstrukcję na 300B lub 2A3 w SE, która sama porządnego basu nie wygeneruje z "normalnych" kolumn i można mieć Kronzillę, bądź innego smoka, któremu większość kolumn nie straszna ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Fr@ntz, 13 Mar 2010, 15:39

>iwanicki - lampa to równie pojemne hasło jak np."samochód".

Poza tym, mozna nie byc betonem mentalnym i mieć ochotę popróbowania nowych rzeczy, nawet pomimo braku żadnych niedostatków...

Ukryte

ciekawe sformułowanie - mentalny beton - ale eksperymentowanie dla samej odmiany to tak jakby chcieć zmienić audi na forda bo ten ma bardziej jaskrawy lakier ( albo lampy świecące bardziej na fioletowo ). lampowa moda ( to chyba element szerszej mody na vintage - włącznie z wydaniami CD typu "vinyl" bierze się z chęci zaakcentowania odmienności i stworzenia sobie "oazy awangardy", którą można chwalić się znajomym jako coś magicznego co bije na głowę każdy tranzystor. mnie takie akcje nie ruszają - raczej rozbawiają. wybaczcie ale nie będę eksperymentował dla samego eksperymentu. swoje zdanie o lampach podtrzymuje - w streszczeniu : słaba dynamika, słaby bas, dużo zniekształceń w górnym zakresie i brak neutralności - przykro mi w każdy zakresie cenowym.

Frantz - wycięcie mojego wpisu tylko potwierdza zacietrzewienie w głuchocie na argumenty na temat lamp.

Ukryte

iwanicki, 13 Mar 2010, 22:54

mam nadzieję, że kiedyś będziesz miał okazję posłuchać lepszej lampy :).

Straszne bzdury wypisujesz...

Nie trzeba od razu wymieniać Audi na Forda, zeby się tym drugim przejechać z ciekawości.

Ukryte

Marek, dobry artykul :)

Pieknie ilustruje jak w audio trzeba byc otwartym na wszystko, nawet na to co sie odrzucalo z gory, bo tak ...

Jakis czas temu doszedlem ze SET lubi sie bardziej z konstrukcjami parodroznymi. A jeszcze bardziej z papierem o duzej efektywnosci.

Udanych odsluchow :)

Ukryte

Witam.Do mojego zestawu stereo chcę zakupić suba.Co byśćie polecili.Patrzyłem na Vifa sense,Velodyne,Rel.Cenowo to oscylował bym do 2.5zyla.Jeszcze jedna sprawa jak to podłączyć do wzmaka stereo.Pzdr

• 5 tygodni później...
Ukryte

Tekst faktycznie świetny, dla wielu może być inspiracją dla innych utwierdzeniem w przekonaniu. Sam ostatnimi czasy zastanawiałem się właśnie nad docelową konfiguracją szerokopasmowiec + wstęga + sub, jednak w zupełnie innym wymiarze cenowym, przynajmniej o jedno zero, a może i jeszcze troszkę. Czy jest szansa na takie zestawienie powiedzmy do 4000zł ? Całość napędzana GC z preampem.

• 1 miesiąc później...
Ukryte

>andzejus

za 4000 to masz dosyc spore szanse na takie zestawienie. Przyzwoite szerokopasmowce np. saba greencone

to jakies 400 pln, wstego to np. fountek neocd 2, koszt jakies 1200 pln. Dorzucilbym jeszcze jakis basik zeby wesprzec sabe od dolu, kosz powiedzmy 800 pln za pare 12 calwoych isophonow lub jeszcze taniej jakies duzy elipsy saby lub isophona. Razem 2400. Zostaje 1600 na jakis aktywny subwoofer. Kombinacja sprawdzona na wlasne uszy.

Swoja droga dorzucilem dzis aktywny subwoofer Rel Strata do poteznych monitorow studyjnych altec lansing. Alteci maja 15 calowe twardo zawieszone papierowe 416tki. Niestety moje pomieszczenie zabija jakikolwiek bas. Tzn. bas jest ale w przedpokoju lub w poszczegolnych czesciach mieszkania.

Po wstawieniu suba poprawilo sie zdecydowanie. Wiem ze to profanacja laczyc taki subwoofer z kolumnami klasy alteca ale to tylko experyment i sub jest wypozyczony. Utwierdzilo mnie to jednak w przekonaniu ze w moim krytycznym pomiesiczeniu, dodatkowy subwoofer to chyba najprostsze rozwiazanie. Odcialem go bardzonisko, okolo 60Hz. Mysle ze subwoofer wysokiej klasy sprawdzil by sie doskonale. Odnosi sie to tez do odgrod. Aktywny subwoofer odciety na 50Hz uczyni cuda.

Ukryte

A u mnie chociaz glosniki naprawde niczego sobie jest taka konstelacja - z ustawieniami suba ponizej.Czy kto wierzy czy nie, efekt jest znakomity.Min.zdecydowanie lepsza scena,wiecej powietrza i o dziwo b.naturalny wokal.

post-18953-100002486 1275238642_thumb.jpg

post-18953-100002487 1275238642_thumb.jpg