Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny wybór XLR

tom7

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicz ponieważ zarówno cd jak i wzmak maja w pełni zbalansowane wyjścia postanowiłem spiąć je XLR i to od razu jakim w miarę dobrym, niestety źródło to kable używane wiec brak możliwości odsłuchu i porównania tutaj po części muszę zdać się na opinie i doświadczenie innych proszę wie o poradę a kabelki to w kolejności:

VAN DEN HUL ORCHID chyba faworyt

Audioquest Jaguar XLR

Wireworld Eclipse XLR

Supra EFF-IXLR 1m XLR

Fadel Art AeroLitz

Cardas Neutral Reference XLR drogi ;-(

https://www.audiostereo.pl/topic/62373-trudny-wyb%C3%B3r-xlr/

Z tego spisu zdecydowanie Audioquest Jaguar to rewelacyjny kabel i do tego bardzo uniwersalny potrafi się zgrać z wieloma systemami.Świetny na XLR ach jest też Audioquest Panther i Acoustic Zen Silver Reference.Odsłuchiwałem wielu XLR ów także Wireworlda i Fadela (Aphrodite) i te kable ktore wymieniłem zrobiły na mnie największe wrażenie.Van den Hul jest na XLR za mało dynamiczny i otwarty

Aerolitz zarówno IC jak i głośnikowy nie wart uwagi. Jeśli Fadel to kolumnowe od Stream a Ic od Aeroflex+ (Aphrodyty nie znam to nowy model)

Jak ma być tanio to posłuchaj może chwalonego przez Elberotha nowego modelu VdH The First. Słyszełem kiedyśthe second (straszna kicha) i poprzedni the first i też mnie nie ujmował ale jeśli nowy w połowie tak dobry jak go nasz kolega chwali to może być czarnym koniem zestawienia (chociaż nie piszesz czego oczekujesz od tych kabli więc nie wiadomo co ci doradzić).

Gemneralnie AQ są raczej bardzo detaliczne, Fadele mają specyficzny sos i są raczej muzykalne, Vdh ciemne, mięsiste itd.

Patrząc na twój system unikał bym raczej jasnych i detalicznych kabli, najbezpieczniej byłoby chyba z Fadelem (by nie przesadzićw drugą stronę,)ale nie słyszałem twego systemu więc mogę sobie tylko tak gdybać.

Jeszcze mała dygresja, połączenia po XLR (przynajmniej w sprzęcie faktycznie zbalansowanym) brzmią szczuplej niż po RCA, z lepszą kontrolą na dole, z większą przejrzystością. RCA jest masywniejsze, ale jest to tak naprawdę efekt zmulenia w odniesieniu do XLR.

Najpierw to sprawdz,czy urzadzenia,ktore posiadasz sa naprawde zbalansowane,bo nawet montaz przez

producenta gniazd xlr o niczym nie swiadczy.Najlepiej cos pozycz i probuj,bo niektore urzadzenia

graja lepiej na RCA niz na XLR.

Wybor z tych kabli co podales do E-350,i DP-400-bardzo latwy cardas-choc mysle,ze nawet troche za slaby-wszystko zalezy co chcesz uzyskac i ile ze sprzetu chcesz wyciagnac,no i od kasy.pozdr.

w grę ewentualnie może jeszcze warto wziąść ten kabelek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

moim zdaniem zaden z tych kabli nie spelni nawet w jednym procencie twoich oczekiwan,nie ta polka do tego sprzetu co posiadasz ,te xlry nic nie wniosa a moga a nawet napewno zaszkodzic,jezeli juz, szukal bym czegos z transparenta,mita w okolicach 2.500zł zdecydowanie tez posluchaj Tara labs air one wersja II,szkoda twoich pieniedzy na te kable co wymieniles ,lepiej dolozyc i miec kable na dluzej

pozdrawiam

Z całym szacunkiem ale kupowanie kabla za 15kzł (Tara The 0.8) do tego sprzętu mija się z celem.

Moim zdaniem powinieneś się skupić na propozycjach w granicach do 3kzł max (s/h).

Nie skreślałbym też na starcie kabli RCA - jak ktoś słusznie zauważył, wiele urządzeń lepiej gra właśnie na RCA. I nie ma tu reguły.

Za wszelką cenę postarałbym się kabel przed kupnem pożyczyć. Napisz skąd jesteś, na pewno na forum znajdzie się wiele osób mieszkających w jakiejś rozsądnej odległości, które będą ci w stanie pożyczyć różne druty (najbezpieczniej za kaucją), nawet jak nie chcą się ich pozbywać.

Ja ze swojej strony oczywiście polecam vdH The First Ultimate mk II - jeżeli wpasuje się w twój system, to będziesz miał okazję życia.

Nie dalej jak wczoraj moją parę vdH zwrócił mi znajomy. Również szukał kabla XLR, próbował różne konstrukcje, w tym takie kosztujące prawie 10kzł i ostatecznie zdecydował się na ... Firsta. Kupił 0,8m i zapłacił jeszcze mniej niż ja za swój 1m - czyba coś w okolicach 1000zł. Jak mawia mój (inny) znajomy - kabel miażdży cyce :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth zgadzam sie niema zamiaru kupować kabelka za 15 kzł ten o którym pisze jest w cenie około 1600 nowy oczywiście dużó droższy ale to też nie poziom cenowy tary. Co do VDH the First Ultimate mk II będę się za nim rozglądał. Obecnie gram na Straight Wire Rapsody i nie jest źle. Co do XLR dystrybutor zapewniał mnie że zagra lepiej od RCA

PMD, 14 Mar 2010, 21:01

>Jeszcze mała dygresja, połączenia po XLR (przynajmniej w sprzęcie faktycznie zbalansowanym) brzmią

>szczuplej niż po RCA, z lepszą kontrolą na dole, z większą przejrzystością. RCA jest masywniejsze,

>ale jest to tak naprawdę efekt zmulenia w odniesieniu do XLR.

U mnie podobne wrażenie. Mam w pełni zbalansowany tor i rzeczywiście różnie zagrał jeden model kabla w wersji RCA i XLR. Odnoszę wrażenie, że po RCA bas schodzi niżej. Zatem niekoniecznie XLR musi zagrać lepiej. W sumie to temat na osobny wątek, ale skoro jest okazja..

:)

BTW poniżej schemat pinów XLR w Accuphase.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Tom7

Z DP-500 i Luxmanem L-550AII - w tym zestawieniu Gold Eclipse gral gladko, swobodnie z szeroka scena, kabel jest nieco cieply ale nie duzo. Za cene nowego, moim zdaniem mozna znalezc ciekawsze rzeczy, ale jesli jest dobra cena w s-h to mozna sprobowac. Na pewno jest to duzy skok jakosciowy w stosunku to tanszych modeli Wireworlda.

Generalnie z kablami roznie to bywa. Ostatnio w zestawieniu DP-500 i koncowka A-35 porownywalem IC (kabel Bartka1 w wersji RCA i Acrolink 7N D5000 na XLR) - roznica byla marginalna, na XLR nieco szczuplejszy dzwiek z bardziej zebranym dolem, z kolei na RCA brzmienie bylo bardziej otwarte, ale byly to roznice zupelnie kosmetyczne, podczas gdy wymiana sieciowki w tej samej koncowce potrafila diametralnie zmienic brzmienie. Tak wiec z kablami trzeba eksperymentowac i z pewnoscia niczego nie kupowac w ciemno.

pzdr.

Czy ktoś zna kabel Stereovox Calibri?Zastanawiam się nad tym kablem do mojego Krella.Mam Vespę RCA-jest to znakomity kabel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja Wam trochę zamieszam

Niemiecki sprzęt studyjny oznaczenia podpiecia XRL (instrukcja obsługi)

Amerykański sprzęt studyjny oznaczenia podpiecia XRL (info na stronie producenta)

Dla tego spokojnie mogę powiedzieć że Wam sprzęt nie gra bo macie źle polutowane wtyczki w kablach.

TRZEBA POCZYTAĆ INSTRUKCJE OBU SPINANYCH URZĄDZEŃ I JE WŁAŚCIWIE POLUTOWAĆ !

Moim skromnym zdaniem jeśli pod względem elektroniki wszystko jest dobrze zrobione to połączenie zbalansowane po XRL daje przynajmniej pół klasy lepszy dżwięk w RCA na tym samym kablu.Zaleta jest jeszcze taka że długość kabla jest niewrażliwa na duże odległości. Osobiście próbowałem XRL-a; na 50 metrach nie ma wpływu na jakość dźwięku za to istotna jest jakość zastosowanego kabla i jeszcze istotniejsza zastosowane wtyki i gniazda. Wtyki i gniazda moim zdaniem najbardziej degradują dźwięk .Wykonywałem próby i np. do 30 m kabla podpinałem kabel o długości 0,75m i gorzej grał niż kabel o długości 50 metrów.Dwa kable 0,75m spięte razem grały gorzej niż jeden 50 metrowy Niestety przy połączeniach XRL za bardzo nie mamy wyboru wyboru lepszych styków niż to co jest na rynku czyli w miarę niedrogie ale trwałe elementy. Proszę sobie wyobrazić minę muzyka , czy dźwiękowca który słyszy że za wtyk lub gniazdo trzeba więcej zapłacić niż 50-500 złotych! a tam 50 złotych- 10 złotych to już ich zdaniem przesada. To sie po prostu mści na nagranym materiale żadne topowe dcs-y,Lavry, Weise,etc. nie pomogą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Amerykański producent podpięcie XRL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 1 miesiąc później...
  • 8 miesięcy później...

Ja mam Colibri-R i wlasnie go sprzedaje - w moim systemie sumuje sie cechy kbala i wzmacniacza (wygladzenie), co bywa rownie urocze na jednych nagraniach, jak irytujace na innych. Zastanawiam sie nad powrotem do Orchida w wersji RCA. W moim poprzednim owczesnym systemie byl to wybitny kabel o neisamowitej spojnosci, spokoju, koherencji, a przy tym sejsmicznie gleboko schodzacym base, choc o malym jego wolumenie. Scena najwyzszych lotow - plany wszesz i w glab. Czy ktos probowal laczyc Orchida z Accu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.