Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja/wymiana zestawu głośników lub subwoofera

kil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie posiadam zestaw tak jak w opisie czyli mission m74i, 34i +centralny z kompletu oraz subwoofer koda sw1000 - wszystko napędza Onkyo 805. Pokój to pomieszczenie specjalnie przygotowane pod kino ok 22m2. W zasadzie nie czepiałbym się zestawu z małym zastrzeżeniem, mianowicie chodzi o bas. Od kilku dni próbuje ustawić odpowiednio subwoofer i niestety jak na razie nici, albo basu brakuje i jest powiedzmy szczątkowy albo jest "dudnienie" do tego stopnia, że słychać jakby jakaś membrana albo śruba odkręcała się w subwooferze (albo coś latało w szufladzie - taki odgos dochodzi nie z szuflady tylko z suba). Na krótką metę czyli powiedzmy 1 film od czasu do czasu raz na 1-2 tyg to taki bas może robić wrażenie, ale po dłuższym słuchaniu tylko niemiłosiernie irytuje. Tak więc moje pytanie jest następujące, czy wymiana na subwoofer tak do ok 2000pln dużo wniesie do systemu, jak znaczna może być poprawa w stosunku do koda sw1000, niestety nie miałem przyjemności posłuchać nigdy czegoś lepszego i na razie czasu na to też nie będzie. Myślałem o zmianie całego zestawu ale do 2-3 k chyba niczego lepszego nie znajdę, w związku z tym w tym momencie wymiana suba byłaby najrozsądniejszym rozwiązaniem - co o tym myślicie.

Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady

Zrobiłem kilka razy autokalibrację i efekty są różne, poprzez kompletny brak basu do jakiegoś takiego nijakiego, którego jest bardzo mało, może coś robię źle, jeszcze będę próbował.

pozdr

Wiem jak wygląda Twoje pomieszczenie i uwierz mi,jeżeli chcesz mieć bas(niekoniecznie wielki ilościowo)ale pozbawiony negatywnego wpływu pomieszczenia,to znaczy bas czystszy i bardziej czytelny to musisz(idąc na skróty)użyć korekcji akustyki Audyssey lub (co będzie bardziej kosztowne)zrobić pomiary akustyki pomieszczenia i na ich podstawie porobić odpowiednie pułapki basowe dla danych częstotliwości.

Jeżeli robisz pomiary za pomocą autokalibracji Audyssey,to zadbaj o całkowitą ciszę podczas ich trwania,to bardzo ważne!

bo pewnie zrobiles 3 podstawowe bledy

podstawa do dobrych auto ustawien to

1--- na czas korekcji barwa "treble" i "bas" na zero

2-- galka glosnosci suba na max

3-- kompletna cisza w pomieszczeniu

po auto korekcji ustaw wszystkie glosniki na small a odciecie crossover ustaw na 60-80 hz

i powinno byc o 100% lepiej pozdrawiam SEBCIO:)

Zaproponowałbym Ci ten subwoofer,słuchałem go u kolegi i powiem że jest rewelacyjny do kina i muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zamiast od razu kupowac nowy sub moze lepiej pokombinowac troche z akustyka tego pomieszczenia. glosniki wymienisz a kiepska akustyka pozostanie. widzialem jego zdjecia i jest jest troche pustawe. sam mysle nad zrobieniem czegos podobnego w swoim pokoju i pare stron w tym temacie mi sie przewinelo. podrzuce kilka najbardziej przystepnych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artykuly z realtraps opisuja kilka prostych metod poprawy akustyki pomieszczenia, jak i gdzie rozmieszczac glosniki, panele itd. z uzyciem ichnich produktow oczywiscie, ale mozna podobne panele zrobic wlsnym sumptem - wg przepisu blaszki lub ethana winera - patrz nizej.

na forum tez mozna co nieco znalezc. na ten przyklad:

Ukryta Zawartość

(polecam strone z postu Milimetra to kopalnia wiedzy o akustyce)

na takich panelach mozna sobie cos estetycznego nadrukowac, zeby zona glowy nie ukrecila. na allegro widzialem usluge nadruku na plotnie za parenascie zlotych za m^2. nadruk pewnie jest rzadki ale to i lepiej.

ps z nieba mi kil spadles, ekran bede robil wlasnorecznie na spienianym pcv i bym sie wypytal jak sie sprawdza z twoim projektorem (tw2900?). ale to juz w innym temacie. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Witam,

Auto korekcja to nie jest najlepszy pomysl bo kazdy z nas ma indywidualne wymagania i zloty srodek tutaj nieistnieje.

Akustyka pomieszczenia odgrywa bardzo wazna role jednak nalezy pamietac przede wszystkim o odpowiednim przetworniku.

Suby z nizszej polki cenowej niestety czesto maja to do siebie ze przy dluzszym sluchaniu muzyki (koncertach) oraz przy ogladaniu filmow mecza i to dosc porzadnie.

Mysle ze musisz popracowac nad zmiana suba na cos bardziej efektywnego z basiekiem bardziej punktowym niz mozolnym i rozlazlym.

Jeden z najtanszych subwooferow grajacy w granicach zdrowego rozsadku to Velodyne CHT-10Q

Ukryta Zawartość

Kolejna propozycja jest jego starszy brat Velodyne CHT-15Q

Ukryta Zawartość

Podobna polka jakosciowa lecz zdecydowanie piekniejszy design Canton Vento AS 850 SC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja z kolei namawiałbym założyciela tematu żeby najpierw uporządkował akustykę w pomieszczeniu a następnie dopiero zabrał się za ewentualną zmianę suba.

Po autokalibracji: vol na 3/4, crossover na 150 jest lepiej (bas mocniejszy, nie za szybki i czasmami brakuje go trochę, może sw1000 jest trochę za słaby sam nie wiem) ale jeszcze to nie jest to. Zgodnie z namową najpierw akustyka a potem może velodyne jak będzie źle.

pozdrawiam

Zdecydowanie jest to najlepsze rozwiazanie.

Nawet jesli sprawa znajdzie swoje ostateczne rozwiazanie w wymianie suba pomieszczenie o ktorym piszesz zostanie przygotowane akustycznie.

Wbrew pozorom akustyka pomieszczenia odgrywa tutaj bardzo istotna role.

Decyzja co do Velodyne jest jak najbardziej sluszna.

wow, nie ma to jak bezwstydna autopromocja, nie?

@kil

jak sie najpierw zajmiesz przystosowaniem pomieszczenia to moze irek zdazy wyzrowiec i beda panele do subow diy.

server unreachable;--

Mam jeszcze jeden komplet kolumn Jamo d570, którego nie używam. Co myślicie o zamianie mission m74 na Jamo d570 na przodzie? Czy takie rozkompletowanie zestawu według was może uczynić więcej złego niż dobrego? Jamo grają lepiej, są o wiele bardziej szczegółowe i mają lepszy bas, cofniętą średnicę i uwydatnione tony wysokie - to tak w skórcie:)

ales leniwy :D

najlepiej po prostu sprawdz. duzo roboty z tym nie bedzie za to opinia najlepsza z mozliwych. nawiasem mowiac majac dodatkowa pare kolumn mozesz sie pokusic o sprawdzenie jaka jest roznica miedzy 5.1 a 7.1.

server unreachable;--

No i udało się, kalibracja zestawu mission i koda sw1000 zakończyła się sukcesem:)

Zgodnie ze wskazówkami, vol suba na max, crossover max, później crossover na 60Hz, vol suba na 80%. Dopiero za powiedzmy 3-4 razem po kalibracji automatycznej osiągnąłem zadowalający efekt, czyli bas jest, czuć go jak zaatakuje, jest dosyć wolny ale jest go już całkiem sporo i czasami robi fajne wrażenie. Dodatkowo tak jak pisałem podpiąłem denona pma 1500ae, skalibrowałem i efekt jest bardzo dobry. Myślę, że na razie poczekam z wymianą subwoofera ponieważ nie jest tak fatalnie jak na początku było (wolę zrobić to raz a dobrze, więc dozbieram do czegoś fajnego). Jeszcze raz wielkie dzięki za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.