Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio PL300. Czy warto?

Marek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do ich odsłuchu i ewentualnie zakupu. Mój pokój ma ok. 34 m.kw. i jest ze skosami. Na ostatnim Audio Show posłuchałem sobie dwukrotnie PL200 i przypadły mi do gustu. Nie wiem o ile lepiej grają PL300. Na AS rok wcześniej grały w fajnej konfiguracji, ale wtedy jeszcze się nimi nie interesowałem. Na forum znalazłem o tych kolumnach zaledwie kilka zdań. Jedynym obszernym źródłem informacji jest recenzja w Audio. Ja jednak podchodzę do gazetowych recenzji z lekkim przymrużeniem oka – o ile informacje obiektywne (komponenty, budowa, parametry, jakość wykonania, itp.) kupuję w ciemno, o tyle na opisy wrażeń z odsłuchu zostawiam margines (proporcjonalnie duży do ilości reklam zlecanych przez dystrybutora ocenianego sprzętu). W związku z powyższym prośba do szanownych kolegów. Może ktoś posiada te kolumny, bądź miał okazję się z nimi bliżej zapoznać, i zechciałby napisać kilka słów o ich plusach i minusach.

https://www.audiostereo.pl/topic/62712-monitor-audio-pl300-czy-warto/

Słuchałem PL300 i PL200. Te większe zagrały dla mnie znacznie lepiej. Lubię duży dźwięk a PL200 to maleństwa. PL300 zrobiły na mnie duże wrażenie. Pamiętam, że bas mi się bardzo podobał. A reszta pasma równie zacna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mysle, ze tych kolumn nalezy posluchac w swoim systemie i to co najmniej przez kilka ladnych dni.

Glownie ze wzgledu na glosnik wstegowy. Mialem w domu PL100 (monitory z tej serii).

Wysokie tony na poczatku zachwycaja iloscia detali i otwartoscia, ale... Na dluzsza mete okazalo sie ze tego jednak nie da sie sluchac, gora jest w sumie dosc monotonna i ostatecznie zbyt natarczywa, troche 'szczekajaca'. O reszcie pasma sie nie wypowiadam, bo mialem monitory PL100 a nie PL300, ale glosnik wstegowy maja ten sam, wiec i charakter gory pasma jest taki sam.

Za to jakosc wykoniania - fantastyczna, wszystko az ocieka luksusem :>

Osobiscie wybralbym w podobnej cenie inne kolumny (a jakie, to mozesz zobaczyc w moim info ;)

pozdr

slvn

Piopio, 31 Mar 2010, 00:10

Piszesz, że podobał Ci się bas, ale pod jakim względem? Rozciągnięcie, energia, dynamika, szybkość... Dla mnie np. bardzo ważne jest, aby szybkie solówki kontrabasowe nie były ciągiem zlewających się dźwięków lecz odrębnymi uderzeniami. Głównie z tego powodu poszukuję lepszych (i niestety droższych) kolumn.

"slvn, 31 Mar 2010, 00:37

>Mysle, ze tych kolumn nalezy posluchac w swoim systemie i to co najmniej przez kilka ladnych dni."

Tak właśnie zrobię. Posłucham ich w swoim pomieszczeniu, lecz raczej nie dłużej niż kilka godzin. Dzięki za opinię nt. wstęgowca. Zwrócę na to uwagę.

Właśnie taki jest bas z PL300 jak Marku opisałeś.

Osobiście nie mam nic do góry w serii PLXXX. Za to nie lubię Thieli ;-), właśnie za górę ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

slvn

Takie same wrażenia mam po odsłuchu PL100, może nie wygrzane były i stąd ten ból głowy i częste spoglądanie na zegarek, ale słyszałem wstęgę w monitorach Roksana, gładka i przyjemna, zupełne przeciwieństwo tej w MA.

Nie słyszałem tych kolumn,ale pamiętam że w którejś z gazetek był robiony test tych kolumn i właśnie mały minusik kolumny dostały za niezbyt rozciągnięty bas.Tyle mogę dodać od siebie w tym temacie.

maracz, 31 Mar 2010, 19:59

Przeczy temu charakterystyka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja o niedostatecznym rozciągnięciu tych kolumn przeczytałem o ile dobrze pamiętam w którymś numerze HI-FI CHOISE,ale z drugiej strony czy gazetkowym recenzjom można ślepo wierzyć?Chyba nie.

Napiszę trochę pod prąd: a Vandersteen 2 CE Signature 2 brałeś pod uwagę? Ja jestem pod wrażeniem a i chyba taniej to wychodzi niż MA PL. Według mnie gra bardzo dobrze, lepiej niż MA. Ale to już sprawa gustu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.