Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie subwoofera

WiecznyPan

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem od niedawna posiadaczem wzmacniacz sherwood es 5030r. NIetety nie dostałem do niego instrukcji obsługi

i mam problem z prawidłowym okablowaniem. Chciał bym sie dowiedziec jak powinno sie odpowiedniu wszystko popodłączac, aby ładnie grało :)

tutaj zdjęcie jak jest obecnie połączone:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gruby kabel jest od suba pasywnego:

s6309277.th.jpg

wiec tak to wygląda obecnie.

w utawieniu dolby surround pro logic gra ładnie kanał centralny (sub) jednal kanały L i R wybieraja tylko nieliczne dzwięki, przez co nie da sie praktycznie słuchac muzyki, bo sub ładnie gra a satelity robia tylko mu pogłos jakimiś pojedyńczymi dźwiekami.

w ustawieniu dolby surround 3 stereo gra jedynie kanał centralny.

w ustawieniu DSP graja same satelity.

w ustawieniu by-pass nie gra nic :)

s6309280.th.jpg

sygnał podaje z odtwarzacza przez kabel jack 3,5 - 2x chinch :

s6309279.th.jpg

WIec tak to z grubsza wygląda. Prosze o pomoc w prawidłowym poplątaniu tych kabli zeby ładnie wszystko grało, bo poki co nic z tego nie ma,a nie chce sam czegoś na ośłep popodłączac zeby nie zniszczyć mojego wzmacniacza.

Prosze o wyrozumiałoś, jestem kompletnym laikiem w tym temacie,

z góry dzieuje i pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/62741-pod%C5%82%C4%85czenie-subwoofera/

z tego co widze to musisz przede wszystkim podlaczyc sygnał na fron, rear i c/s. Masz podłaczony sygnał stereo to jak chcesz uzyskac dolby digital? (wzmacniacz tylko Ci miksuje i rozdziela tak jak umie) jak podlaczysz sygnał np z DVD, BlueRay'a czy karty muzycznej gdzie jest wyjscie na przód, tył i central/sub to wtedy bedzie gralo tak jak nalezy. inaczej sie nie da.

nie da sie jakoś ustawić tego zeby przy stereo sub(pasywny) grał? Bo ten wzmacniacz ma mi słuzyć tylko do słuchania muzyki w moim pokoju, to bez sensu zebym miał dvd tylko do podłączenia głośników.

Mam pytanie z tym podłączeniem sygnału, gdzie dokładnie mam go podpiąć?

Sub pasywny jak sama nazwa wskazuje musi być "napędzony" z zewnetrznego wzmacniacza. W twoim wzmaku takiej możliwości nie ma . Poza tym Twój wzmak to ma jedynie Pro logic. Czyli procesor lub uklad elektroniczny z jakims opoznieniem (kilka ms) daje sygnał (mono) na tył, który sprawia wrażenie "przestrzenności" w filmie czy czym kolwiek. Nie jest to dolby digital (czyli kazdy kanał niezalenie gra i ma swój konkretny tor napędzony odpowiednim sygnałem)

Wniosek.

nic niestety nie zdziałasz..

Niestety na diplodocs nic nie ma dla mojego modelu. Intensywnie szukałem jakichś informacji ale jedyne co znalazłem to instrukcja na jakimś amerykańskim serwisie za 15$.

Czyli rozumiem ze w obecnej konfiguracji nic nie ugram. To w takim razie co trzeba jeszcze zmajstrować zeby sub podpiąć?

Przerobić go na aktywny? Czy jesli juz to zrobie to nie bedzie problemu z jego podłączeniem?

Kupno innego wzmacniacza?

Są jakieś inne rozwiązania?

a tak jeszcze wracając do poprzedniego tematu, wie ktoś skad mozna instrukcje załatwic? na allegro nie ma, w interencie tez nie wiedziałem, moze ktoś ja ma?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.