Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz audio do jamo s718 - cena: max 750zł.

ziom2123

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem się wziąć te kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może być sklep? Warto tam dokonać zakupu? Dane techniczne wg producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już wcześniej pytałem jaki wzmak do tych kolumn, wtedy miałem na wzmacniacz max 500zł, tym razem budżet się lekko zwiększył mam 750zł. No i teraz pytanie co kupić do tych kolumn, by mocy nie zabrakło? Od razu mówię, że w grę wchodzą sporadyczne prywatki. Źródłem dźwięku ma być pc, karta zintegrowana. Na razie nie myślę o kupnie karty dźwiekowej, a to dlatego, że audiofilem nie jestem i raczej różnicy nie zauważyłbym, a po za tym utwory muzyczne to z reguły mp3 o słabej, jak powszechnie wiadomo, jakości. Przeznaczeniem zestawu ma być odsłuch utworów z gatunku pop, hands up, techno, trance. Pokój ma metraż 4x5m. Zależy mi na tym, by wzmak był dobrze sparowany z kolumnami, nie chcę sytuacji takich typu: wzmacniacz pracuję na 100%, a kolumny się opierdalają, bo wtedy będę miał przestery, chcę słuchać tak by w razie jakiejś imprezki ustawić skalę głośności na 70-80% i cieszyć się głośną muzyką, bez przesterów, bez zmartwień o sprzęt. Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie wypatrzyłem ten wzmak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co myślicie? Podajcie jakieś propozycje ;] Na jakie firmy patrzeć, szukając wzmacniacza? Jakie parametry są dla mnie ważne? Możecie zarzucić jakieś przykłady wzmaków, które nadają się do tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Wreszcie mnie ktoś zrozumiał ;] Wystarczy spawara + żeby miała odpowiednią wytrzymałość, minimum parę lat, a więc kolego poleciłbyś mi coś konkretnego? Bardzo bym prosił, a no i proszę pomóc w sprawie kabli - kable max 100zł.

Na spawarkach się nie znam szczerze mówiąc. I nigdy dla mnie nie było to wyznacznikiem kupna wzmacniacza. Myślę, że w tej cenie kupisz jakiegoś harman kardona, czy denona, który to udźwignie. Jeśli chodzi o kable to kup grube z miedzi beztlenowej w pierwszym lepszym sklepie i reszte co Ci zostanie dolozysz na wzmak ,albo na % do tych imprezek:) Bo chyba nie chodzi Ci o to zeby kable coś Ci subtelnie poprawiały:]

Pozdro ziom:)

elvis

ziom2123, 1 Kwi 2010, 19:54

>zintegrowana. Na razie nie myślę o kupnie karty dźwiekowej, a to dlatego, że audiofilem nie jestem

Jeśli karta jest z tych gorszych to nie trzeba być audiofilem by to usłyszeć (są tragiczne integry, jak i przyzwoite jak na integrę).

> a no i proszę pomóc w

>sprawie kabli - kable max 100zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o zintegrowane karty dźwiękowe to nie polecam. Na pewno w głośnikach usłyszysz szumy i trzaski z AC97 czy czegoś podobnego. Dlatego inwestowanie kasy w kable niczego nie poprawi. A jaki jest w ogóle Twój budżet na cały zestaw, bo rozumiem, że kolumn jeszcze nie kupiłeś? Należy pamiętać, że moc wzmacniacza i kolumn to są dwa różne parametry - mam tu na myśli moc znamionową i muzyczną (RMS).

Kolumn jeszcze nie kupiłem. Na całość mam ok 1,8K, nie więcej, bo dochodzą przesyłki i inne sprawy. Karta zintegrowana od tego mobasa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kolumny wybrałem te, bo zależy mi by były nowe, a to jest jedyny model, który ma sporą moc, mieści się w budżecie i jest nowy ;] Wzmacniacz nie ma szans kupić nówkę, napędzający te kolumny a przy tym jakoś grający, który wytrzyma imprezy i granie w domu, co za tym idzie biorę używkę. Kable głośnikowe już wiem, które wezmę, dzięki, ale teraz pytanie, które brać od karty dźwiękowej do wzmaka? Co radzicie? Są jakieś inne kolumny, warte zakupu? Jaki wzmacniacz do tych jamo s718? Jeśli wzmak obsługuje 4OHM i 8OHM, to obsłuży też 6OHM, mam rację? Z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Nie musisz być audiofilem, żeby zobaczyć różnicę w graniu prawdziwego systemu od czegoś czym można nawalać w ścianę sąsiadom. Twoim tokiem muzycznym to sprzedałbym te Jamo, kupił końcówkę mocy Sharpa Sx8800 bądz starszą z allegro - koszta niewielkie a mocy zapas dość spory ok 150- 200Wat na stronę. DO tego dokupił jakieś kolumny z dużymi basowcami oraz zniośnie brzmiącą górą i środkiem pasma. Kable nie maja żadnego znaczenia ale przy większych mocach większy przekrój nie zaszkodzi ;] Będzie huczało i gitara;]

Dziękuję za wypowiedź ;] Tylko do końcówki musiałbym wziąć jakiś preamp, nie ma jakiejś integry, która by uciągnęła te kolumny?

Mam pytanko co do długości kabli, mogę wziąć ten kabel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) by miał 10m?

No i druga kwestia co wziąć zamiast jamo, co się nada i do domu i na małe imprezki?

Ukryta Zawartość

Nie przesadzaj, jak na starej unitrze robiło się małe imprezki, to tym bardziej na wzmaku za 750zł da radę ;] Czym się kierować przy wyborze wzmaka do tych kolumn? Czy wmzacniacz współpracujący z 4OHM uciągnie też 6 OHM?

No tak. Ale napisales co sie nada na impreze i do domu to ci napsalem. Moze i te jamo maja moc ale z jakoscia srednio.

Ze wzmacniaczy to np ten da rade:

Ukryta Zawartość

Czy tez PMA-860 i inne tego typu. Do 750zl mozesz trafic tez PMA-1060. Jeden z uzytkownikow forum ma na sprzedaz PMA-1060.

Ukryta Zawartość

?👈

Jakbyś zobaczył mój obecny zestaw audio, to byś uwierzył mi, że i tak przeskok jakościowy będzie ogromony ;] Mi chodzi o solidność wykonania - musi wytrzymać dobre kilka lat, no i o głośność bez przesterów ze wzgl. na to, że czasem trafi się imprezka no i przy względnej jakości, dlatego biorę jamos718 ;] Dzięki za nakierowanie na tego denonka, teraz pytanie uciągnie on te kolumny, biorąc pod uwagę fakt, że są one 6 OHM.

Wstępnie upatrzyłem sobie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub CA A5, ew. to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lecz teraz sam nie wiem, moglibyście coś doradzić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W którym sklepie zamówić kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? A może jest taki sklep gdzie jest pewnie i tanio + szybko, którego nie ma na ceneo?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.